Hlavní obsah

Nejlepší babské rady na nachlazení: Viry vyplavte a vezměte si na pomoc sůl a česnek

Foto: baranq, Shutterstock.com

Foto: baranq, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední roky se sezona respiračních onemocnění nesla zejména v duchu covidu. To ale neznamená, že by viry způsobující tato onemocnění zmizely, naopak. Státní zdravotní ústav varuje, že se nyní nacházíme na prahu epidemie respiračních chorob. Co dělat, když vás skolí nachlazení?

Článek

Na nachlazení není žádný konkrétní lék. Proto v případě, kdy vás trápí ucpaný nos, rýma, škrábání v krku, slabší kašel a nemáte horečku, nemusíte hned běžet k doktorovi. Naopak nejlépe uděláte, když zůstanete doma v teple a pokusíte se vyléčit svépomocí. Jít na to můžete následovně.

1. Zamiřte do tepla a postele

Většina lidí chodí k nevelké radosti kolegů do práce i s nachlazením. Pokud ale máte možnost zůstat alespoň den dva doma, určitě toho využijte. Základem rychlého vyléčení je totiž pobyt v teple, klid a co nejdelší spánek.

2. Dejte si nálož céčka a minerálů

Že céčko posiluje imunitu, asi většina z vás tuší. Skvělou dávku tohoto vitaminu vám dodají třeba citrusy, brokolice, růžičková kapusta a další druhy ovoce a zeleniny. Na zvýšení obranyschopnosti se hodí také doplnit minerály hořčík a zinek. Druhý jmenovaný je navíc nápomocný i při boji s hleny.

Foto: baranq, Shutterstock.com

Díky vitaminu C podpoříte nejen imunitu, ale i klidnou mysl a mladistvý vzhled Foto: baranq, Shutterstock.com

3. Vypláchněte nos solí

Asi nejjednodušší bude koupit si v lékárně nosní sprej s mořskou solí. Pomáhá zklidnit sliznici a odstranit mikroorganismy, které se na ní uchytily. Od těchto sprejů sice nemůžete čekat, že vám zázrakem ihned uvolní nos, na druhé straně je na rozdíl od nosních kapek můžete užívat dlouhodobě.

4. Vyplavte viry z těla

Pijte vodu, pijte horké bylinkové čaje, skvělý je zejména zázvorový, a pijte jich opravdu dostatek. Dobře hydratovaný organismus je pro urychlení léčby zásadní, navíc brání před vstupem další infekce, a tedy i zhoršení celkového stavu. Vynechte naopak kávu a alkohol, které spíše přispívají k dehydrataci.

Foto: SedovaY, Shutterstock.com

Hodně pijte. Řiďte se standardním doporučením 1,5 až 2,5 litru za den Foto: SedovaY, Shutterstock.com

5. Horká koupel s oleji

Zavřete se v koupelně, napusťte si horkou vanu a užijte si dlouhou koupel. Působení teplé vody a zejména páry, která se nad ní vznáší, pomáhá zvlhčovat podrážděné sliznice, redukovat otok, a tím pádem i uvolňovat hleny. Pro lepší účinky můžete přidat i esenciální oleje jako třeba eukalyptus, tea tree nebo třeba mátový olej.

6. Vybavte se medem a česnekem

Dva známí bojovníci opatření dobrými antivirovými účinky jsou nepochybně česnek a med. Pro maximální účinek se doporučuje v průběhu dne v různých pokrmech sníst dva až tři stroužky česneku. Na zmírnění bolesti v krku a kašli je pak skvělý med, někdy také doplněný o citron nebo zázvor. Dopřejte si klidně několik lžiček během dne.

Opravdu to není nic vážnějšího?

Typickými symptomy nachlazení jsou rýma, ucpaný nos, bolesti v krku a slabý kašel. Objevit se mohou i bolesti hlavy, svalů a pochopitelně i pocity únavy. Pokud máte horečku, s velkou pravděpodobností už se bude jednat o chřipku. V takovém případě konzultujte s lékařem, léčba se ale příliš neliší od té při nachlazení.

Máte svoje vlastní tipy, jak zatočit s nachlazením? Na nachlazení a bolest v krku pomáhají i zázvorové bonbony, vyrobte si je.

Reklama

Související témata:

Načítám