Hlavní obsah

Angína: Jak ji poznat a dá se vyléčit bez antibiotik přírodní cestou?

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Angínu neboli zánět krčních mandlí určitě není radno podceňovat. Stejně tak ale není třeba polykat antibiotika jako bonbony. Jakými přírodními způsoby se dá angína léčit? A na co si dát přitom pozor?

Článek

Kdykoli se vám podaří úspěšně vyléčit nemoc i bez antibiotik, je to malý úspěch: nedojde totiž ke zbytečnému narušení imunitního systému. A nadužívání antibiotik bohužel patří k věcem, kterými svou obranyschopnost oslabujete.

Příznaky angíny

Podezření na angínu určitě není radno podceňovat. „Hlavními příznaky angíny jsou bolest v krku a potíže při polykání, zduřené mandle s žlutobílým či šedobílým povlakem, bolest hlavy, kloubů, svalů, zvýšená teplota, celková únava. Antibiotika jsou však třeba pouze v případě, kdy se jedná o bakteriální původ nemoci, s virovým onemocněním si příliš neporadí,“ popisuje Jiří Stabla, odborník na zdravou výživu z Konopných lékáren. Angína neboli tonzilitida je totiž zánět krčních mandlí a ten může být způsoben nejen bakteriemi, ale i viry či kvasinky.

Jak léčit angínu bez antibiotik

I v případě bakteriálního původu onemocnění platí, že když s léčbou začnete již v počáteční fázi, antibiotikům se možná vyhnete. Jaká opatření je potřeba zavést?

1. Odpočinek a klid

„Hlavním bodem léčby by měl být zejména klid a odpočinek. Když chcete zastavit nemoc hned na začátku a zabránit komplikacím nebo přechodu nemoci do chronicity, je to nevyhnutelné,“ říká Štefánia Ebenová, vedoucí lékařka kliniky tradiční čínské medicíny Meridian.

Energie, kterou díky dlouhému spánku a nižší stresové zátěži načerpáte, přispěje k rychlejší a efektivnější léčbě. Během odpočinku je taky velmi vhodné pravidelně větratzvlhčovat vzduch v místnosti, abyste si lépe ulevili od bolesti a škrábání v krku.

2. Pijte bylinky

Nezbytnou součástí léčby je zodpovědné dodržování pitného režimu. „Nepříjemné škrábání v krku, které angínu doprovází, pomáhají utlumit především vlažné tekutiny. Voda či bylinné nálevy a čaje jsou při nachlazení, rýmě i angíně ideálním doplňkem. Například nálev z konopných lístků má významné antibakteriální účinky, které jsou při angíně hodnotné,“ uvádí Jiří Stabla. Recept na konopný čaj – nálev: zalijte jednu až dvě čajové lžičky konopných lístků 250 mililitry vroucí vody a nechte přibližně deset minut louhovat.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Bylinné čaje doplní tekutiny, tlumí příznaky a napomáhají celkové léčběFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

3. Česnek a cibule

„Nejlepším přírodním domácím antibiotikem stále zůstává česnek, eventuálně v kombinaci s cibulí. Žvýkejte ho a snažte se ho pomalu polykat, můžete přidat i trošku medu. Na zesílení účinku popíjejte česnekový nápoj,“ doporučuje Štefánia Ebenová. A jaký je recept na léčivý česnekový čaj? Do hrníčku horké vody dejte čajovou lžičku nastrouhaného česneku, čtvrt lžičky skořice a špetku kajenského pepře. Co se stane, když začnete jíst česnek každý den?

4. Zakázaná a povolená jídla

Přírodní léčba spočívá především v posílení obranyschopnosti. V této souvislosti je velmi důležitý i zdravý jídelníček s dostatečným příjmem důležitých živin. „V případě angíny se vyhýbejte všem ostrým a mastným pokrmům. Zato ředkvičky, rajčata, okurky, čínské zelí, fazole mungo, amarant  či meloun naopak pomáhají pročistit takzvané vnitřní horko a podporují léčbu,“ uvádí Štefánia Ebenová. Udělejte si třeba teplý salát z fazolí mungo.

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Klid v teple na lůžku je základním předpokladem rychlého a úspěšného vyléčení nemociFoto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

5. Kloktání

Během nemoci využijte vhodných přírodních kloktadel: zmírňují bolest i zánět. Jak využít vodu a sůl jako kloktadlo? „Rozpusťte jednu čajovou lžičku v 250 ml vlažné vody. Nebo si ke kloktání připravte nálev z fenyklu či lékořice – před použitím je nechte zchladnout na pokojovou teplotu,“ radí odborník na výživu Jiří Stabla.

Kdy jít k lékaři

Pokud budete důsledně dodržovat všechna opatření, která zavedete již v počátku nemoci, existuje vysoká pravděpodobnost, že ji překonáte i bez antibiotik. Když se však po třech dnech této léčby situace nezlepší, případně se přidají další potíže, je čas stav zkonzultovat s odborníkem.

Angína

  • Popis - Tonzilitida: akutní zánět mandlí. Způsobují ji bakterie, viry i kvasinky, někdy doprovází celková onemocnění (mononukleóza, leukemie, syfilis, spála, záškrt).
  • Příznaky - Silná bolest v krku, teplota či horečka, schvácenost, zduření krčních uzlin.
  • Inkubační doba - Záleží na mikroorganismu, který je původcem nemoci, většinou se jedná o pár dní.
  • Léčba - Odvíjí se od příčiny: na bakteriální anginy se užívají antibiotika.
  • Prevence - Posilování imunity, časté mytí rukou, kvalitní ústní hygiena, nepoužívání společného nádobí s nemocnými.

Načítám