Hlavní obsah

Jak se pozná chřipka? Bolestí kloubů, ale i zmateností

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Ve středověku se věřilo, že chřipka vzniká v důsledku nepříznivého postavení planet. Tehdy zabíjela ve velkém a i dnes zabije jen v Česku asi dva tisíce lidí za rok. Mluvíme o chřipce, jejíž epidemie pravidelně trvá od ledna do března. Víte, jak se jí ubránit?

Článek

Chřipka lidstvo provází od nepaměti a psal o ní už Hippokrates. První podrobně popsanou chřipkovou epidemií byla ta, která přišla z Asie do Evropy v roce 1580. Asi nejznámější španělská chřipka zabila v letech 1918 a 1919 až padesát milionů lidí.

Bohužel se na ni umírá dodnes – odhaduje se, že ročně zabije jen u nás kolem dvou tisíc lidí. Právě proto se vyplatí vědět o chřipce co nejvíc!

Příznaky chřipky: rozdíl od nachlazení

Velmi často si nemocní pletou chřipku s nachlazením. Nachlazení nastupuje pozvolněji, většinou bez zásadních teplot, provází ho ucpaný nos a rýma, bolesti v krku. Chřipku poznáte od jiné zimní virózy celkem snadno: při standardním průběhu chřipku nelze přechodit, protože se stěží doplazíte na záchod. Skolí vás velice rychle a dramaticky asi 1–4 dny po nákaze. „Začátek chřipky je obvykle náhlý a prudký a vysokými horečkami až ke 40 °C provázenými zimnicí. Nastupuje škrábání v krku, suchý a dráždivý kašel. Nejvýraznějšími bývají bolesti hlavy, svalů a kloubů, které velmi oslabují a vyčerpávají,“ říká praktický lékař Michal Lazák.

Netypické příznaky a komplikace

Chřipka může mít i zcela netypické příznaky, zvlášť u dětí a starých lidí. „U nich mívá daleko horší průběh a u seniorů může natolik zkomplikovat jejich chronické choroby, že mohou v důsledku chřipky zemřít,“ varuje praktický lékař Igor Karen. Na pozoru by se měli mít i lidé s nemocným srdcem, cukrovkáři a astmatici. Nemoc se nemusí projevit horečkou a kašlem, ale třeba zmateností, apatií, nebo dokonce náhlým srdečním selháním. Může také vyvolat těžký zápal plic nebo zánět mozku.

Foto: Sokom, Shutterstock.com

Chřipka má rychlý nástup a provází ji vysoká teplota Foto: Sokom, Shutterstock.com

Jak se chřipka šíří

Chřipka se šíří kapénkami hlenu a slin, které se uvolňují do vzduchu při kýchání, kašlání i běžném mluvení. Vir chřipky se v organismu rychle šíří, ale vydrží několik dní i mimo něj – například na klice nebo držadle v autobusu, odkud si ho přenesete na obličej nebo do úst (třeba když si na ulici dáte párek v rohlíku).

Prevence chřipky: rouška a hygiena

Protože většinou dochází k přenosu viru vdechnutím, může být pomocníkem v prevenci rouška, omezení pobytu v uzavřených prostorách, kde je hodně lidí, a správné mytí rukou proti přenosu viru z předmětů. Držet se dál od těch, kdo prskají, vám ale ještě nezaručí, že zůstanete zdraví. Nakazit se totiž můžete i od člověka, který je infikován, ale u kterého příznaky ještě nepropukly, případně je potlačil léky. Důležité je také posilovat imunitu.

Očkování

Za nejlepší prevenci lékaři stále považují očkování před nástupem hlavní chřipkové sezony, tedy do prosince. Vakcína zabírá přibližně do 14 dnů. „Přeočkování je nutné každý rok, protože se objevují jiné virové subtypy a na ty by loňská vakcína nemusela působit. Proto se její složení před každou sezonou upravuje,“ vysvětluje Aleš Ducháček z ambulance Synlab.

Foto: TaTae THAILAND, Shutterstock.com

Odborníci doporučují očkování proti chřipce především chronicky nemocným a starším lidemFoto: TaTae THAILAND, Shutterstock.com

Léčba chřipky: jak zmírnit příznaky

Pokud onemocníte chřipkou a nepatříte mezi chronicky nemocné, nemusíte se hned vypravit k lékaři. Zásadní je klid na lůžku s omezením fyzické námahy – a to nejen během léčby, ale minimálně 14 dní poté.

„Léčba se zaměřuje hlavně na zmírnění příznaků – teploty, bolestí a únavy. Bezprostřední úlevu poskytnou volně prodejná antipyretika, což jsou léky na snížení teploty. Jsou k dostání ve formě tablet či sirupů nebo jako horký nápoj, který též přispěje k dostatečnému příjmu tekutin,“ upřesňuje Michal Lazák. Doporučuje se zvýšený příjem vitaminu C, takže si do každého čaje přidejte citron nebo si kupte vitamin C v lékárně a minimálně po dobu léčení ho užívejte denně.

Pozor na otravu paracetamolem

Volně prodejné léky určené na léčbu příznaků chřipky většinou obsahují paracetamol (Paralen, Panadol, Coldrex, Paramax, Acifein, Migralgin, Valetol…), což je dobrý sluha, ale zlý pán. Účinkuje proti horečce i bolesti, ale ve větších dávkách způsobuje selhání jater a smrt. Když budete dodržovat doporučené dávkování, nic vám nehrozí, ovšem dejte si pozor: neužívejte víc léků s paracetamolem najednou, protože právě tak byste se mohli předávkovat. Dejte si také pozor na kontraindikace a interakce s jinými léky – příbalový leták proto čtěte opravdu pozorně.

Většina léků na snížení teploty ale není vhodná pro pacienty s vysokým krevním tlakem, poškozenými játry či ledvinami nebo se zeleným zákalem, tito lidé by měli s chřipkou k lékaři v každém případě.

Kdy jít k lékaři

V 10 až 20 % případů se chřipka rozvine v druhotnou bakteriální infekci, která může vést k zánětu průdušek či zápalu plic, zánětu osrdečníku nebo srdečního svalu. Teprve pak se předepisují antibiotika, která na samotné viry chřipky nepůsobí. K lékaři byste měli jít, pokud do týdne chřipka nepoleví nebo má těžký průběh. Rozhodně není dobré ji přecházet, klid na lůžku je velmi důležitý – ležte, i když se vám trochu uleví!

Chřipka

  • Popis - Vážné virové onemocnění, které napadá především dýchací cesty.
  • Příznaky - Náhlý nástup, horečka, zimnice, bolesti hlavy a kloubů, silná slabost a únava, nevolnost, suchý kašel, škrábání v krku, rýma.
  • Léčba - Klid na lůžku a tišení příznaků pomocí léků s paracetamolem, zábalů atd. Antibiotika na virózu nezabírají a nasazují se až v případě komplikací (zápal plic, zánět průdušek).
  • Inkubační doba - Jeden až čtyři dny, nemocný je infekční (nakažlivý) až 10 dní.
  • Smrtnost - U sezonní chřipky v ČR přibližně 0,1 procenta
  • Prevence - Očkování, ochrana před kapénkovou infekcí, dodržování základních hygienických pravidel (mýt si ruce, nesahat si na obličej, větrat)

Reklama

Načítám