Hlavní obsah

Barva hlenu prozradí, o jakou jde nemoc

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Hlen je pro zdraví velmi důležitý a vaše tělo ho produkuje neustále, aniž o něm víte. Co ale když začne měnit barvu a zhoustne? Dá se z něj poznat, jakou nemocí jste se nakazili?

Článek

Dokud se nenachladíte nebo nenakazíte nějakou chorobou, pravděpodobně ani nevíte, že nějaký hlen v těle máte. Váš organismus ho produkuje zcela přirozeně a bývá nenápadný: je jako želatina, lepkavá látka, jejíž funkcí je mazat a filtrovat. Udržuje dýchací cesty vlhké, aby správně fungovaly, a zachytává viry, bakterie, nečistoty a prach, které vdechujete. Kdy a proč se jeho struktura a barva mění?

Když útočí viry a bakterie

Ústa, nos, dutiny, krk, plíce, trávicí trakt, močové cesty a oční spojivku lemuje tkáň, které se říká sliznice. Ta se před vnějšími vlivy brání produkcí hlenu – čiré, řídké tekutiny bez zápachu, která sliznici znemožňuje vyschnout a pokrývá ji jako ochranná přikrývka.

Za určitých okolností se ale jeho povaha mění. Prvním příkladem je situace, kdy na organismus útočí bakterie nebo virus a hlen zhoustne. „Čím hustší je, tím méně propouští a tím méně potenciálních útočníků se může dostat do vašeho bakteriologicky vyváženého vnitřního prostředí,“ vysvětluje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka interní kliniky, geriatrie a praktického lékařství v Brně. Hlen tedy tělo chrání před nebezpečím přicházejícím zvenku.

Foto: StoryTime Studio, Shutterstock.com

Hustý hlen vás během nemoci chráníFoto: StoryTime Studio, Shutterstock.com

Tělo denně vytvoří více než litr hlenu

Hlen tělo ale nevytváří jen v případě nemoci. I při plném zdraví denně vznikne litr až litr a půl této tekutiny. Většina stéká krkem dolů do těla a vy si toho ani nevšimnete. Jeho přítomnost obvykle zaznamenáte, až když změní konzistenci: zhoustne a je lepivější, což je signál, že organismus bojuje s nějakým nepřítelem. Když zkrátka tělo přijde do kontaktu s něčím, co jej podráždí, začne automaticky produkovat více hustšího hlenu. To je i případ reakcí na různé alergeny, i v potravinách, jako je mléko nebo pálivá jídla typu chilli papriček.

Žlutozelená barva značí infekci

Všimli jste si, že hlen změnil nejen konzistenci, ale i barvu? Není čirý nebo našedlý, ale nabírá žlutých, zelených, nebo dokonce načervenalých až nahnědlých tónů?

Za žlutou a zelenou barvu nese odpovědnost typ bílých krvinek jménem neutrofily, které tělo vysílá do postižených oblastí v případě ohrožení bakterií, aby hlen zahustily a učinily jej nepropustným. Ty obsahují zelenkavě zbarvený enzym, který hlen barví do žlutozelena. Při virové infekci, na rozdíl od bakteriální, se ale zbarvení nemusí vůbec objevit! Takže můžete mít hlen dokonale čistý, a přesto se potýkat s infekcí uší, dutin, nebo i s covidem.

„Zbarvení hlenu tedy může poskytnout orientační pomůcku, zda právě probíhající infekt je spíše bakteriálního původu a měla by se zvažovat antibiotika, nebo zda je virového původu, a tedy jsou antibiotika ve většině případů zbytečná a je třeba se věnovat celkové podpoře organismu klidovým režimem, dostatkem tekutin a příjmem pestré stravy bohaté na vitaminy,“ vysvětluje Hana Matějovská Kubešová.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Zvláště maminky mají tendenci sledovat, jestli má dítě rýmu čirou, nebo zbarvenouFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Kdy zajít k lékaři

Červené a nahnědlé zbarvení odhaluje přítomnost krve v hlenu. „Ta může pocházet z vyschlé nosní sliznice podrážděné smrkáním a utíráním nosu plného drobných cévek,“ vysvětluje plicní lékař MUDr. Jan Faktor. S malým množstvím krve si podle něj starosti dělat nemusíte, pokud je jí ale více a objevuje se častěji, měli byste navštívit lékaře. „Protože přítomnost krve v hlenu vykašlaném z dýchacích cest může být také první varovnou známkou plicního nádoru,“ varuje doktorka Hana Matějovská Kubešová.

Každopádně, pokud máte hustý nazelenalý hlen a k tomu pociťujete příznaky chřipky, s největší pravděpodobností půjde o nemoc bakteriálního původu.

Reklama

Načítám