Hlavní obsah

4 nejčastější chyby, které dělají lidé ve vedrech!

Foto: Profimedia

Vyrazíte k vodě? Pozor ale na nástrahy horkého počasí! Víme, jak je minimalizovatFoto: Profimedia

Reklama

V Česku je horko. Počasí, které je fajn na letní radovánky u vody, vám ale můžet způsobit řadu problémů. Víte, co dělat, abyste si neublížili aneb Jak teplé nápoje pít, co nosit na sobě, nebo jak se mýt?

Článek

S vlnami veder se letošní léto setkáváte více než hodně a podle měsíčního výhledu Českého meteorologického ústavu se budou teplotně extrémně nadprůměrné teploty držet i po celý srpen. Na tropické podmínky ale stále nejste zvyklí, a často podceňujete rizika, která s sebou vysoké teploty přinášejí. V čem chybujete nejvíce?

1. Špatně se oblékáte

Problematická není pouze tmavá barva oděvu, ale především materiál. Syntetické tkaniny nesají pot a jsou neprodyšné, tudíž kůže nemá dostatečný přísun vzduchu. Volte proto kousky světlejších barev a z přírodních materiálů. V těch vám bude i mnohem lépe, než když vystavíte na odiv holou kůži. Pánské chození bez trička překvapivě není ve vedrech úplně ideální.

„Oblečení funguje ve vedrech nejen jako částečná ochrana před sluncem, ale i jako izolant před teplem. Když zvolíte světlé a savé materiály, je lepší být oblečeni, než s holou kůží," vysvětluje primářka dermatologie Kliniky Esthesia MUDr. Karolina Kykalová.

Pokud jdete ven kolem poledne, vezměte si klobouk nebo kšiltovku. Především ale nezapomínejte na sluneční brýle s ochranou proti UV záření. Máte dioptrie? A víte, jaké brýle a čočky k moři nebo do bazénu? Vše se dozvíte zde.

Foto: Profimedia

Úmorná vedra vyžadují neustálý příjem tekutin, ovšem ledově vychlazené nápoje raději vynechteFoto: Profimedia

2. Pijete alkohol, a vodu ne

„V létě, obzvlášť pak při vysokých teplotách, je doplňování vhodných tekutin velice důležité! Hrozí totiž dehydratace organismu, která může mít velice vážné následky. Snížená výkonnost, bolesti hlavy, ospalost a poruchy koncentrace jsou ty ,lepší‘ z nich,“ varuje výživový poradce a osobní trenér Radek Pajić z Bomton Power Concept.

Nejvhodnější je pít čistou pramenitou vodu, ideálně ochucenou citrusovými plody, které podporují hydrataci. Vypít byste měli alespoň tři litry tekutin a při fyzické zátěži ještě o něco více.

„Pro tělo je nejlepší pít vodu středně studenou, tedy ani ne teplou, ale ani podchlazenou,“ uvádí nutriční specialistka Aneta Bašová z centra Top Fit. Příliš ledová voda by totiž pro tělo mohla představovat teplotní šok. Odbornice však dodává, že pokud není vaše tělo vyloženě oslabené, tak sklenici studenější vody určitě zvládne.

Pijte průběžně celý den a nečekejte na to, až dostanete žízeň. „Pocit žízně je varovným signálem, ke kterému by ale nemělo vůbec dojít! Pít byste měli, i když pocity žízně necítíte. Obzvlášť pozor by si měli dávat ženy a senioři, u nichž jsou pocity žízně oslabeny,“ upozorňuje Radek Pajić.

Pozor si dejte také na alkoholické nápoje. „Na ně v těchto vedrech raději zapomeňte. Dehydratují a rychleji než kdy jindy se opijete,“ varuje MUDr. Květa Gazdíková, spolupracující se společností Nuspring a kosmetikou Minus 417.

Foto: Profimedia

U vody je třeba používat krém každé dvě hodinyFoto: Profimedia

3. Nepřizpůsobíte jídelníček

Těžká tučná jídla, jež organismus zahřívají, opravdu nejsou do veder to pravé, přednost by určitě měly mít lehčí zeleninové pokrmy. Problematická mohou být ale i některá koření, především ostré druhy jako pepř, zázvor nebo chilli, které zvyšují pocení.

V případě, že se potíte opravdu hodně, určitě si hlídejte příjem soli. „Jeden litr potu totiž obsahuje doporučenou denní dávku soli. Ve vedrech nemusíte ale solit více, spíš sodík doplňujte vhodně zvolenými iontovými nápoji,“ doporučuje Radek Pajić.

4. Nechráníte kůži

„Lidé velmi podceňují sluneční záření. Mají pocit, že jsou varování o minimalizaci výskytu na slunci mezi 11. a 15. hodinou nějak nadnesená, a není třeba je dodržovat. Kdyby nás ale nechránila atmosféra, slunce by nás sežehlo. Takovou má sílu. Proto je důležité se chránit nejen proti UVA, ale i UVB záření. Kdykoli proto vyrážíte ven, namažte se ochrannými krémy s SPF faktory,“ upozorňuje Květa Gazdíková.

Přílišné vystavování se slunci nezpůsobuje jenom spáleniny na kůži. Z dlouhodobého hlediska vede především k předčasnému stárnutí pleti, výskytu pigmentových skvrn, ale zároveň zvyšuje riziko rakoviny kůže.

Ochranu v podobě vhodného krému pokožka potřebuje, i když je pod mrakem, zvlášť pak za přímého záření. V případě, že jste u vody a koupete se, je vhodné se mazat minimálně co dvě hodiny. „Vždy naneste opalovací krémy s ochranným faktorem minimálně 15, u všech dětí a dospělých s bledou pokožkou pak s faktorem 30,“ radí Květa Gazdíková.

Jak tropická vedra přežíváte vy?

Reklama

Načítám