Hlavní obsah

Bolest v krku nemusí být jen angína. Kdy pomůže čaj a kdy jít k lékaři

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Reklama

Bolí vás v krku? Zatímco ještě v 80. letech jste běželi k lékaři s podezřením na angínu, za dalších dvacet let jste už věděli, že ve většině případů jde o následek virové nákazy a antibiotika jsou zbytečná. V posledních dvou letech vám jistě v hlavě naskočí podezření na covid.

Článek

Bolest v krku se může projevovat jako škrábání, pálení, člověk může cítit potíže s polykáním nebo mít pocit „knedlíku“ v krku, může mít chrapot. Může mít různé příčiny, od obyčejné virózy přes angínu a další onemocnění, někdy je těžké je od sebe odlišit a správně tak odhadnut léčbu. Na druhou stranu: nic nepokazíte, když s bolestí v krku nepoběžíte hned k lékaři. Statistiky hovoří jasně: v 90 procentech případů jde o virovou nákazu a nepotřebujete antibiotika. Vystačíte si s volně prodejnými léky. Co tedy sledovat?

Příčiny bolesti v krku

Bolest v krku nejčastěji souvisí s virovou nákazou, která způsobuje běžnou rýmu, kašel a právě bolesti v krku neboli zánět hltanu. Doprovázet je může i teplota, člověk pak nejčastěji řekne, že měl nějakou virózu. Nově jsou bolesti v krku také jedním z příznaků covidu-19.

Jestliže při pohledu do krku nevidíte velké otoky, bílé povlaky ani typické čepy, ale jen zarudnutí a zároveň můžete polykat, jde zřejmě o nějakou virózu. Nejlepší je ležet v posteli a odpočívat.

Jak léčit bolest v krku

Nejlepší lék? Teplé, ne ale úplně horké tekutiny. Čaj ochuťte citronem nebo medem, ale nedávejte je hned do vroucí vody, zničil by se vitamin C. Pomohou také různé pastilky, orální spreje či kloktadla.  Jde o léky, které tlumí bolest, dezinfikují dutinu ústní a krk případně i působí proti zánětu. Kupte si to, s čím máte dobrou zkušenost nebo co vám doporučí lékárník. K dispozici je jich opravdu hodně.

Potíže by měly ustoupit nebo začít ustupovat do tří dnů.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Pálení v krku zpravidla souvisí s virózouFoto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Angína

Jak již bylo řečeno, zhruba 10 procent běžných bolestí v krku souvisí s bakteriemi. Co by vás mělo varovat, že potřebujete jinou léčbu než čaj a postel? V prvním případě zkušenost, většina lidí, kteří trpí na angíny, poznají, kdy se opět projevila. Jinak je třeba zpozornět, pokud se potíže nezlepší do tří dnů, přidá se teplota vyšší než 39 °C nebo máte problémy s dýcháním. Angína neboli tonsilitida se od běžné bolesti v krku také liší tím, že vám nepomohou ani teplé, ani studené nápoje, nezaberou ani pastilky na bolest, ani jiné celkově užité léky například na doprovodnou bolest hlavy.

Lékař obvykle podezření na bakteriální zánět potvrdí CRP vyšetřením, většina z nich ho dělá v ordinaci. V tu chvíli také případně vyloučí jiná podobná onemocnění, jako je například mononukleóza, která se projevují se podobně. Lékař může provést také výtěr z krku.

V případě bakteriálního zánětu (obvykle angíny) je třeba užívat antibiotika, a to přesně podle pokynů lékaře. Dávku využívejte až do konce, i když už vás třeba v krku nebolí. Je to důležité nejen kvůli tomu, aby se vám nemoc nevrátila, ale také kvůli zvyšující se rezistenci léků.

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Kdy volat lékaře

Bolest krku se ale může objevit také v souvislosti se zcela nečekanými nemocemi, jako je třeba refluxní choroba, kdy se kyselý žaludeční obsah vrací do jícnu a zjednodušeně řečeno tam působí jako žíravina. To se projevuje bolestí a pálením. Léčba pak vždy patří do rukou lékaře a je dobré ji neodkládat, aby nedošlo k zásadnímu poškození jícnu, které může skončit až nádorovým onemocněním. Podrobněji o tom, kdy jít s bolestí v krku k lékaři, najdete zde.

Nejen nádorové onemocnění jícnu, ale také hrtanu může začínat bolest v krku. Jak rozeznat banální nachlazení od rakoviny?

Méně vážnou, ale život ohrožující bolestí v krku je pak ta, která souvisí s alergií. Při závažnější alergické reakci se mohou objevit otoky obličeje, jazyka, dechové potíže i chrapot , v takovém případě je třeba okamžitě volat záchranku. Volejte ji i v případě, že je bolest v krku způsobená například vypitím či polknutím něčeho nebezpečného.

Bolest v krku

Příčiny: virové onemocnění, alergie, kouření, chrapot, suchý vzduch, reflux, nádorové onemocnění jícnu či hrtanu. Může mít spojitost i s původci sexuálně přenosných chorob, jako jsou kapavka, syfilis, chlamydie nebo virus herpes simplex.

Jak si pomoci sám: teplým čajem s citronem a s medem, volně prodejné pastilky nebo kloktadla, Vincentka, bylinky (šalvěj, hřebíček), Priessnitzův obklad.

Kdy jí k lékaři: Pokud máte teplotu vyšší než 38°, u dětí i přes 40°, která nereaguje na antipyretika (např. paracetamol), pociťujete opravdu silnou bolest hlavy, uzliny na krku či za ušima jsou velice oteklé, případně brání v polykání, v krku vás bolí nepřetržitě déle než pět až sedm dní a celkově se necítíte v pořádku, pokud vykašláváte vazký, nazelenalý hlen, případně s přítomností krve nebo pokud se objeví vyrážka či máte zimnici.

Reklama

Načítám