Hlavní obsah

10 věcí, které potřebujete ke štěstí

Foto: thinkstock

Už jen to, že máte čas na přátele, je štěstíFoto: thinkstock

Reklama

Štěstí! Co je štěstí? Že by jen muška zlatá? Kdepak, v reálném světě je pocit spokojenosti a radosti souborem mnoha drobností. Věcí, které vám dělají radost, aniž si to leckdy uvědomujete. A když jich je dost, tak můžete říct „ano, jsem šťastná“! A tohle je deset základních věcí, které člověk potřebuje ke štěstí!

Článek

V různém věku nám dělají radost různé věci. „Proto i štěstí vnímá každý člověk v nejrůznějších obdobích svého života jinak. Obecně ale platí, že člověk potřebuje k životu ne dvě, ale minimálně tři jakési nohy, tedy oblast vztahů, zdraví a práce, v nichž by měl být relativně spokojený. Protože, když si jednu nohu zlomíte, nějaký čas, než se uzdraví, můžete stát na těch zbývajících,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková. Více se o tom dočtete v článku o Teorii čtyř kvadrantů.

Drobnosti, které nás činí šťastnými

Zkusme ale být trochu konkrétnější. Co přesně nám dělá v životě radost, kvůli čemu se cítíme spokojeně? Je to spousta malých drobností, které nám dennodenně vykouzlí úsměv na tváři! „Život, i když se zdá velký, se neskládá z velkých věcí. Proto to chce mít mnoho těch malých, abyste se stále mohli radovat. Protože neexistuje cesta k radosti, ale právě ta cesta je radost,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

O tom, jak vypadá štěstí, často mluvil i herec Patrick Swayze a jeho životní láska Lisa Niemi. Podívejte se na jejich příběh v pořadu ze série Slavné dvojice televize Stream.cz.

Tohle je deset příkladů běžných věcí a situací, které nás podle odborníků činí šťastnými!

1. Těším se, tedy žiju!

Možná si to ani neuvědomujete, ale fakt, že se neustále na něco těšíte, ve vás vyvolává vnitřní klid a spokojenost. A rozhodně se nebavíme o velkých věcech, jako je dovolená za statisíce! Ke štěstí stačí, když se v pondělí těšíte na rodinnou oslavu, ve středu na grilování s kamarády, v pátek na výlet s dětmi do zoo, nebo třeba jen na dobrou večeři. Ten, kdo se neustále na něco těší, totiž žije! A žije šťastně!

2. Umím se zastavit

V dnešní době právě tohle spoustě lidem chybí. Pořád někam spěcháte, snažíte se podávat skvělé výkony v práci, vydělat dost peněz, a nakonec zjistíte, že jste se za celý týden ani na vteřinu nezastavili. Že jste si nedokázali udělat čas na sebe, na své přátele, nebo dokonce na vlastní rodinu. Přitom právě ty chvilky, kdy se věnujete jen sami sobě či svým blízkým, vás dobíjí, naplňují energií a radostí.

Foto: thinkstock

Máte někoho, s kým se můžete smát? Tak to jste šťastné!Foto: thinkstock

3. Nejsem sám

Ten, kdo tvrdí, že ke spokojenému životu nikoho nepotřebuje, lže sám sobě. Jakkoli si to možná nechcete přiznat, pokud na vás doma nikdo nečeká a vy se nemáte na koho těšit, nemůžete se vnitřně cítit dobře. Tedy pokud jde o dlouhodobou záležitost. Právě proto si například staří lidé pořizují psy či kočky, jednoduše pochopili, že ke štěstí potřebují spřízněnou duši, i když je zvířecí!

4. Mám být na co pyšný

Je jedno, zda jste pyšní na své pracovní výsledky nebo na děti, co přinesly ze školy jedničku z násobilky, kterou jste s nimi včera trénovali. Důležité je, že se dmete pýchou a máte z něčeho dobrý pocit. Protože úspěch v jakékoli své podobě je zdrojem životního štěstí.

5. To byl ale hezký večer!

Život není jen o budoucnosti, ale patří do něj i minulost. Koneckonců, co děláte, když vám není nejlíp? Vzpomínáte na hezké věci! Proto je dobré jich za život posbírat co nejvíce, byť jde o drobnosti. Rozhodně se cítí šťastněji ten, kdo má v paměti hromady vzpomínek na obyčejný příjemný večer s partnerem u televize, na romantickou procházku sadem, na veselý večírek s kamarády, na první pusu od kluka z vedlejší třídy než ten, kdo sice vystoupal před deseti lety na Mount Everest, ale od té doby ho už nic příjemného nepotkalo.

6. Pochvala? Jak příjemné

Zamyslete se nad tím, jak se cítíte, když vám někdo řekne, že vám to dnes sluší. Nebo že ta práce, kterou jste včera odevzdali, je skvělá. Nebo vám jen partner řekne, že večeře je úžasná a že jste skvělá kuchařka. Hřeje to, že? Je to prostě štěstí, když kolem sebe máte lidi, kteří vás dokážou ocenit.

Foto: thinkstock

Smích je nenahraditelný!Foto: thinkstock

7. Umím si udělat radost!

Je jedno, zda milujete boty všeho druhu, ujíždíte na kabelkách nebo neodoláte kvalitní čokoládě. Když si umíte občas udělat radost, koupit si něco, co vás rozzáří, je to fajn. Spořivost je dobrá vlastnost, ale občas si vyhodit z kopýtka také není na škodu.

8. Mám šikovné kamarády

Nejen vaše vlastní úspěchy, ale i úspěchy vašich blízkých vás činí šťastnými. Pokud se umíte upřímně radovat z toho, že vaši kamarádku povýšili nebo že dcera vašeho dobrého souseda úspěšně odmaturovala, jste šťastný člověk.

9. Směju se, co to jde

Smích léčí, prodlužuje vám život a i za cenu několika vrásek kolem očí se vyplatí! Smích je totiž důkazem toho, že kolem sebe máte lidi, kteří vás umějí rozesmát. A tomu se říká štěstí!

10. Mám spoustu povinností. Díkybohu!

Kolikrát jste se rozčilovali, že vás práce nebaví, že byste raději zůstali doma, že vás moře každodenních povinností jednoduše ubíjí? Omyl! Díky povinnostem jste šťastní, protože nemáte čas na nudu! A také vnitřně víte, že jste důležití, že vás někdo potřebuje. Zkuste si představit jen jeden jediný den bez jakékoli povinnosti. Bez toho, že musíte alespoň vyvenčit psa nebo třeba utřít nádobí. Cítíte to prázdno?

Tip redakce:Radost prostě dělá spousta věcí a především nesmíte, dámy, zapomenout, že ž eny chlapy ke štěstí nepotřebují!

A co dělá šťastnými vás?

Reklama

Související témata:

Načítám