Hlavní obsah

Ženy chlapy ke štěstí nepotřebují

Foto: Thinkstock

Dnešní ženy jsou sebevědomější a samostatnějšíFoto: Thinkstock

Reklama

Tak tohle není příliš dobrá zpráva pro muže! Pro spousty dnešních žen je totiž oběd s dobrými kamarádkami stejně uspokojivý jako večer strávený ve společnosti muže. A je to i vědecky podložené! Při setkání s dobrými přáteli totiž ženy vylučují stejnou látku, která jim při sexu pomáhá dosáhnout vyvrcholení!

Článek

Žena, muž, manželství a dítě. Tak doposud vypadala rovnice spokojeného ženského života. Jenže jak napsal britský deník Daily Mail, nejnovější vědecká studie ukázala, že to takhle fungovat nemusí. Partnerství mezi mužem a ženou se podle nich vyrovná i pevné a kvalitní kamarádství!

Oběd s kamarádkami, nebo noc plná vášní?

Ukázalo se, že při setkání s dobrými kamarádkami ženy uvolňují oxytocin, tedy stejnou látku, která jim při sexu pomáhá dosáhnout orgasmu. V podstatě se tak dá říci, že například oběd s pár přítelkyněmi je pro ženy stejně uspokojivý jako večer a noc strávená s mužem. „Když jdete na oběd s přáteli, produkujete prostě tu samou látku, jako když chcete při sexu dosáhnout vyvrcholení. Cítíte se uvolněně, bezpečně a zažíváte pocity štěstí. Stejné prožitky máte i v partnerském vztahu,“ vysvětluje britská expertka na sex a vztahy Simone Bienne.

A její slova potvrzují i vědci z Kalifornské univerzity. Podle nich existence dobrých kamarádek skutečně přispívá k hojné produkci oxytocinu.

Foto: Warner Bros.

Muži by se neměli upřednostňovat před kamarádkamiFoto: Warner Bros.

Syndrom Sexu ve městě

A v Británii už má tento „objev“ i své jméno. Některé militantnější ženy mu říkají Efekt Sexu ve městě, čímž odkazují na stejnojmenný kultovní seriál a filmy. V jednom díle totiž hlavní hrdinka Carrie Bradshaw říká, že upřednostňovat muže před kamarádkami je kardinální hřích.

A zdá se, že dnešní ženy k tomuto závěru skutečně dospěly. Dřív se vdávaly velmi mladé a středem jejich života byl manžel a děti. Dnes se usazují mnohem později a mají dostatek času na budování pevných a cenných přátelských vztahů. A právě na ty je dnes kladen mnohem větší důraz než dříve. Vždyť průměrná žena se v padesátých, šedesátých i sedmdesátých letech minulého století pohybovala jen na malinkém prostoru, který tvořil muž, děti a domácnost.

Dnes je to zcela jinak. „Ženy na budování přátelských vztahů velmi těžce pracují a někdy jednoduše nejsou ochotné se jich vzdát,“ potvrzuje psycholog Jo Hemming. Podle něj ale nelze říci, že by daly jasnou přednost kamarádkám před životním partnerem. Jen netrpí, když zrovna s nikým nechodí. „Zjišťují, že nepotřebují muže k tomu, aby byly šťastné. S kamarádkami si užívají společenského života, cestují spolu a do mužského světa zavítají jen tehdy, když jednoduše mají chuť,“ upřesňuje odbornice na partnerské vztahy Francine Kaye.

Zakládání rodiny? Času dost!

Díky kamarádkám a kvalitnímu přátelství jsou tak ženy pod mnohem menším tlakem, co se týče hledání si životního partnera. Už nemají ten pocit, že je nutné co nejrychleji skočit do nějakého vztahu, usadit se a založit rodinu. Přátelství je pro ně stejně příjemné jako partnerství s mužem.

A dokazují to i statistiky. Jen v Británii se víc než polovina žen do padesáti let nikdy nevdá a každá pátá si nikdy ani nepořídí dítě. A v partnerském vztahu žije podle britského Vládního úřadu pro národní statistiky méně než polovina žen do 35 let!

Po založení rodiny kupodivu touží spíš muži. Ti se podle jiné studie chtějí usazovat mnohem více než jejich protějšky. Z průzkumu americké seznamky Match.com například vzešlo, že ženy se jen nerady vzdávají své svobody. A 35 procent dotázaných žen uvedlo, že večery strávené ve společnosti kamarádek a přátel jsou pro ně velmi důležité. Z mužů na tento dotaz kladně odpovědělo jen 23 procent.

A jak to máte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám