Hlavní obsah

5 triků, díky kterým vám hubnutí půjde snadněji. Pomůže i čokoláda!

Foto: Profimedia

Snažíte se zhubnout? Vydržte do chvíle, než se dostaví první výsledky. Dál už to půjde samoFoto: Profimedia

Reklama

Znáte ten pocit, když stoupnete na váhu a vidíte, že vážíte zase o něco méně? Jsou to chvíle k nezaplacení. Aby však nastaly, musíte trochu zapracovat. Poradíme vám, jak si hubnutí co nejvíce ulehčit!

Článek

Hubnutí je radost! A kdo říká, že ne, nikdy nezažil ten pocit, kdy zjistíte, že vaše staré džíny jsou vám velké a pro změnu ty ještě starší vám sednou jak nikdy předtím.

Na druhé straně je to někdy pěkná dřina. Přece jenom odolat různým pokušením není jednoduché. Jak jim nepodlehnout? Čím hubnutí urychlíte a zefektivníte? Jak se vyhnout zbytečným chybám?

Zeptali jsme se našich odbornic – hlavní nutriční specialistky Světa zdraví Moniky Bartolomějové a trenérky z fitness pro ženy ve třiceti minutách Contours, Markéty Brožové. Tohle vám radí!

1. Spánek, ano!

Je velmi známým faktem, že během spánku se tělo dostává do úsporného režimu, a tím pádem i spaluje méně energie. Spousta lidí tak stále má za to, že při hubnutí je dobré spánek omezit. To je samozřejmě hloupost.

„Dostatek spánku napomáhá hubnutí. Nedostatek spánku může způsobit výkyvy hormonů ovlivňujících stres a pocit hladu. Pokud je tělo unavené, vyžaduje více energie, což pocítíte zvýšenou chutí na jídlo, převážně na sacharidy,“ komentuje výživová odbornice Monika Bartolomějová.

Potřeba spánku je individuální záležitost a jen vy sami musíte poznat, kolik je pro vás dostatek. U průměrného člověka se ale pohybuje zhruba v rozmezí šesti až devíti hodin.

Foto: Profimedia

Kvalitní spánek je nejen při snižování váhy naprosto klíčovýFoto: Profimedia

2. Vstávat a cvičit!

A co je nejlepší udělat po ránu, potom co jste se kvalitně vyspali? Jít si zacvičit! „Cvičte ráno. Výzkumy ukazují, že ranní cvičení je o 20 procent efektivnější než večerní, i když se ráno organismus rychleji unaví,“ uvádí trenérka Markéta Brožová.

Ráno je dobré cvičit nalačno, protože tělo začne spalovat mnohem dříve, už po pár minutách, zatímco běžně je to po 20 až 30 minutách. Víte, co ještě dělat po ránu, abyste rychleji hubli?

3. Bez seznamu ani ránu!

Nenakupujte v obchodě to, co vám zrovna padne do oka. Řiďte se přesným seznamem.

„Do obchodu si dělejte seznam věcí, které potřebujete, a nenechejte se zlákat akčními nabídkami potravin, u kterých víte, že jsou nezdravé. A to ani pod záminkou toho, že byste je nabídli návštěvě, která může přijít. Pokud na ně budete mít opravdu chuť, zajděte si pro ně extra – toto nepohodlí vás donutí si rozmyslet, jestli je opravdu chcete,“ radí fitness trenérka.

Foto: Profimedia

Ještě důležitější než čísla na váze jsou ubyté centimetryFoto: Profimedia

4. Denní dávka čokolády povolena!

Potřebujete si i během hubnutí trochu zamlsat? Pak jedině čokoládu. Vyhněte se ale mléčným, bílým i nekvalitním hořkým čokoládám – například zcela nevhodná je čokoláda na vaření. A dejte přednost kvalitní čokoládě s vysokým podílem kakaa.

„Nedávný výzkum německých vědců dokázal, že lidé, kteří drželi redukční dietu a denně snědli 42 g čokolády s 81 procenty kakaa, zhubli o desetinu více, než ti, kdo se až na tuto čokoládu stravovali stejně. A navíc se u nich nedostavil jo-jo efekt,“ uvádí pro zajímavost nutriční odbornice Monika Bartolomějová.

5. Vyčistit zuby, co to jde!

„Ihned po večeři si vyčistěte zuby, aby vás nelákaly večerní pochutiny u televize, jako jsou chipsy nebo slané oříšky. Pokud ani to nepomůže, pro jistotu si ještě ústa vypláchněte ústní vodou. Na nějaký čas ,umrtví‘ vaše chuťové buňky,“ radí na závěr výživová specialistka.

Čím si ulehčujete hubnutí vy?

Reklama

Načítám