Hlavní obsah

5 tvrzení o sexu: Kterým jste doteď slepě věřili?

Foto: thinkstock

O sexu se toho tolik říká. Co je ale pravda, a co holý nesmysl?Foto: thinkstock

Reklama

O sexu se toho říká opravdu hodně. A tak vzniká opravdový zmatek v tom, co je pravda, a co holý nesmysl. Zaměřili jsme se na nejčastější tvrzení o sexu a pátrali, zda na nich něco je.

Článek

Sex je nejlepší způsob, jak zhubnout. Bolí vás hlava? Místo prášku skočte s partnerem do postele! A sperma? Polykejte ho bez obav, je nízkotučné! Vážně je tohle všechno pravda?

1. Informace o spermatu

O mužském semeni jsou rozšířená nejrůznější tvrzení, otázkou ale je, zda je náhodou nešíří sami pánové. Vyznívají totiž v jejich prospěch. Sperma je prý skvělé na pleť, a hlavně je údajně nízkokalorické, tudíž po něm nemůžete ztloustnout! „Sperma je složeno především z ovocného cukru, fruktózy a enzymů. Není tedy nijak nízkokalorické,“ tvrdí Dr. Goldstein pro magazín Men´s Health.

2. Sexem proti bolesti hlavy

V tomto případě je to velmi sporné. V některých situacích může sex a dosažení orgasmu bolest hlavy spíš zhoršit, a to především, když jde o bolest způsobenou problémy s krční páteří.

Při migrénách ale může skutečně zafungovat jako luxusní „pilulka“ proti bolesti. Během milostných hrátek totiž vaše tělo vylučuje endorfiny, hormony štěstí, které se velmi podobají morfinu, opiátu, který se v lékařství používá jako analgetikum.

Foto: thinkstock

Máte migrénu? Zkuste místo pilulky žhavý sex. Na tomhle rčení přece jen něco jeFoto: thinkstock

3. Pánům hrozí infarkt

Tohle je spíš mýtus. Podle vědců je obecné riziko infarktu u padesátiletého muže nekuřáka zhruba jedna ku milionu. Sex toto riziko zvyšuje na dva ku milionu.

To jsou ale jen čísla. „Sex je jen jiná forma cvičení. Dá se to přirovnat třeba k vyjití dvou pater schodů. Jestli vám tato činnost nečiní problémy, není důvod obávat se sexu,“ říká kardiolog Graham Jackson z londýnské nemocnice Guy's & St Thomas' Hospital.

4. Sex je zdravý

Sex jako jakýsi všelék, co vás zachrání před rakovinou prostaty, prospívá vašim kostem, zlepšuje náladu, snižuje sklony k depresi? Tak to vezměme hezky popořadě:

  • Rakovina prostaty– některé studie uvádějí, že aktivní sexuální život snižuje u starších mužů riziko tohoto onemocnění. Existují ale závěry vědců se zcela opačným tvrzením.
  • Kosti– ano, sex se dá s trochou nadsázky pokládat za prevenci osteoporózy u mužů. Během milování i po něm se totiž zvyšuje pánům hladina testosteronu, který kostem prospívá.
  • Lepší nálada, méně depresí – tak tady není důvod k pochybám. Během sexu, při orgasmu i po skončení hrátek zaplavují vaše tělo látky, které skvěle působí na psychiku. Jde o zmiňované hormony štěstí (endorfiny), ale také oxytocin. Tomu se říká hormon mazlení. „Bylo prokázáno, že díky oxytocinu cítíte vůči partnerovi větší náklonnost a city. Navíc tento hormon pomáhá navodit klid a zlepšuje kvalitu spánku,“ vysvětluje profesor Nadir Farid z londýnské endokrinologické kliniky. A poslední látkou je serotonin. To je takové přirozené antidepresivum, díky kterému se lidé po sexu usmívají a jsou šťastní.
Foto: thinkstock

Milování a spálené kalorie. Tak tady je to sporné, zázračné zhubnutí od sexu raději nečekejteFoto: thinkstock

5. Vášnivé hubnutí

Byla by to krásná představa. Pravidelný sex jako klíč k dokonalé postavě. Bohužel, zprávy o tom, jak se při milostných hrátkách skvěle hubne, nejsou tak úplně pravdivé.

Sex je samozřejmě fyzická aktivita, pohyb, kterým se dají nějaké ty kalorie spálit. Ale jde také o to, jak dlouho vaše milování trvá a jak moc divoké je. Pokud by mělo mít milování stejný účinek jako třeba hodina náročné fitness aktivity, musely by se u vás v ložnici odehrávat tak trochu akrobatické kousky.

Také znáte nějaký mýtus o sexu? Nebo naopak zaručeně pravdivé tvrzení?

Reklama

Načítám