Hlavní obsah

7 nástrah, které číhají v podkroví

Foto: homedesignfind.com

Bydlení v podkroví má své půvabyFoto: homedesignfind.com

Reklama

Okna do nebe i zkosené stěny dodávají bydlení pod střechou na atraktivitě a kráse. Proto jsou také půdní byty stále velmi žádané. I když je pravda, že někteří, co si je pořizovali před patnácti či dvaceti lety jako první, s nimi moc spokojení nebyli. Poučte se z jejich chyb a vyhněte se nástrahám, které na vás pod střechou číhají!

Článek

Je jedno, zda jste si koupili za velké peníze půdní prostory v městském činžovním domě nebo budujete dětské pokoje pod střechou svého malého domku. Šikmé stěny, které dělají toto bydlení krásným, vás mohou zaskočit v obou případech. Připravte se na všechna rizika včas, ať vás při zařizování nic nepřekvapí!

1. Okna dokážou pozlobit

Šikmé stěny a výhled na oblohu mnozí obyvatelům podkrovního bydlení závidí. Často ale není proč. Právě chyby při výběru a především instalaci střešních oken dokážou v následujících letech pěkně potrápit, proto by je měly osazovat jen certifikované firmy. Velikost prosklené plochy by měla odpovídat minimálně deseti procentům podlahové plochy místnosti. Ale platí, že výhodnější než jedno velké okno, které sice vypadá úžasně, je více menších. Efektně také vypadají sestavy střešních oken, které přivedou do interiéru více denního světla a  čerstvého vzduchu.

Foto: homedesignfind.com

Lepší je víc menších oken než jedno velkéFoto: homedesignfind.com

Foto: apartmenttherapy.com

Okno nad postelí není zrovna praktickéFoto: apartmenttherapy.com

Foto: Fe57.com

Výhodou střešních oken je dostatek světlaFoto: Fe57.com

2. Výhled na oblohu z postele ano, ale...

Vypadá to romanticky – večer si lehnete do postele a oknem nad sebou budete pozorovat hvězdy, dokud neusnete. Nebo dokud nezačne pršet. Kapky dopadající na sklo jsou hlučné a dokážou i probudit. Postel přímo pod oknem by neměla být ještě z jednoho důvodu: odejdete do práce, necháte okno otevřené a začne pršet – mnohem jednodušší je setřít vodu z podlahy než sušit peřiny. Anebo je třeba si koupit okna s předinstalovaným automatickým otevíráním a zavíráním, nebo s dešťovým senzorem, které okno zavře při prvních dešťových kapkách, i když majitelé nejsou doma.

3. Moc slunce vadí

Šikmá okna a prostor pod nimi jsou vystaveny slunečním paprskům více než obyčejná, a proto je třeba je lépe chránit. Zatímco v „obyčejném“ bytě si vystačíte se závěsy, v podkroví jsou téměř nezbytností předokenní systémy zastínění. „Střešní okna jsou vystavena většímu působení nepříznivého počasí i slunečním paprskům než ta fasádní. Kromě kvalitního zasklení lze ale snížit množství prostupujících slunečních paprsků venkovními stínícími doplňky. Markýza sníží prostup tepla až o devadesát procent, ideální ochranu před slunečním žárem v létě poskytuje i předokenní roleta, která sníží prostup tepla do interiéru až o devadesát pět procent a v zimě zabrání úniku tepla ven až o patnáct procent."

Foto: Fe57.com

Postele nemůžete umístit až ke zdi, a opět ta okna nad postelemiFoto: Fe57.com

Foto: letyourcreativityflow.com

Přiznané trámy působí romantickyFoto: letyourcreativityflow.com

4. Nábytek bude třeba vyrobit na míru

I když stále více firem nabízí různé prvky kuchyňských linek nebo třeba sprchové kouty určené do podkrovních bytů, platí, že si část nábytku budete muset nechat vyrobit na míru, což je o něco dražší. Podkrovní byty se od sebe liší nejen výškou svislých stěn, ale hlavně různým sklonem střech. Pokud tedy nechcete mít vedle skříně či nad ní prázdný a nevyužitý prostor, bude třeba objednat truhláře.

5. Nábytek ke stěně? Zapomeňte!

Šikmé stěny dokážou pozlobit, i když máte nábytek vyrobený na míru. „Je třeba pamatovat na to, že v některých bytech s nízkou svislou boční stěnou nelze stavět nábytek ke stěně. Často se s tím setkáváme, když si lidé dělají první návrhy sami. Zapomínají, že když si pak třeba na posteli chtějí sednout, mohou se o šikminu bouchnout do hlavy,“ vyjmenovává jednu z častých chyb Olga Pokorná ze studia Kyzlink architekti. Stejná pravidla platí třeba i pro pracovní kout umístěný ke stěně. Ten sem můžete umístit, jen když máte svislou boční stěnu vysokou aspoň 130 centimetrů a sklon střechy činí 35 nebo lépe 45 stupňů a více.

Foto: letyourcreativityflow.com

Dokonale sedět bude jen nábytek na míruFoto: letyourcreativityflow.com

Foto: Fe57.com

I podkroví může vypadat stylověFoto: Fe57.com

6. Pracovní deska musí být hlubší

Výšky a sklony střechy je třeba mít nastudované i při plánování kuchyně. Pokud byste automaticky volili standardní výšku pracovní plochy 90 a hloubku 60 centimetrů, snadno se stane, že při vaření a krájení budete muset sedět nebo stát v předklonu. Tento problém lze často vyřešit hlubší pracovní deskou, kdy se váš manipulační prostor posune více doprostřed místnosti, a tím i pod vyšší strop. Prostor u stěny snadno využijete jako odkládací, například na drobné kuchyňské spotřebiče.

7. Kam se skříněmi?

Problém můžete mít také s dostatkem úložných prostorů. Rovnou stěnu, ke které byste postavili šatní skříň, zvlášť v moderních otevřených interiérech většinou nenajdete. Zpravidla se doporučuje využít hůře přístupná místa pod šikminami a sem volit na míru vyrobené skříně, nejlépe s posuvnými dveřmi, které při otevření nepotřebují žádný další prostor.

Podobných nástrah a záludností vás může čekat při zařizování půdního bytu více. Tak co, ještě majitelům půdních bytů závidíte jejich výhled na hvězdy?

Reklama

Související témata:

Načítám