Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Patizon je trochu neprávem opomíjená letní zelenina. Má jemnou univerzální chuť a lze ho upravovat na mnoho způsobů, podobně jako cuketu či dýni. Dá se plnit, péct, dusit nebo smažit. A vždycky je dobrý! Když místo klasického trojobalu k přípravě zeleninových řízků užijete sýrové těstíčko, získáte chuť i bílkoviny navíc.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na patizon
  • 1 ks patizonu
  • 1 lžička soli
  • 100 ml oleje na smažení
Na sýrové těstíčko
  • 50 ml mléka
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 50 g strouhaného sýru
    7
  • 70 g polohrubé mouky
    1
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 špetka soli
Obsažené alergeny
3
Vejce
7
Mléko a mléčné výrobky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Patizon použijte spíš menší, budete mít jistotu, že během smažení změkne. Přečtěte si, jak patizon skladovat. Z patizonu snadno vyrobíte také krémovou polévku.

Postup

01.

Patizon rozkrojte a střed se semínky vydlabejte. Pak ho oloupejte a nakrájejte na přibližně 0,5–1 cm silné plátky. Osolte je a nechte na papírovém ubrousku vypotit.

02.

Zatím připravte sýrové těstíčko. V hlubokém talíři rozšlehejte vejce v mléce. Pak přimíchejte polohrubou mouku, jedlou sodu, sůl a nastrouhaný tvrdý sýr (např. goudu, eidam apod.).

03.

Vypocené patizonové plátky osušte ubrouskem. Ve velké pánvi rozehřejte olej na smažení. Patizon obalte v těstíčku, ihned vložte do oleje a smažte spíše zvolna, aby stačil změknout. Když je patizon z obou stran zlatý, hotové řízky servírujte s bramborovou přílohou.

Patizon výborně použijete i v tomto receptu: Pečená zelenina se šlehanou fetou

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 627,65 kJ
Bílkoviny8,78 g
Tuky29,98 g
Sacharidy22,88 g
Sůl2,07 g
SAFA5,11 g
Vláknina2,1 g
Cukry2,5 g

Načítám