Článek
Patizon použijte spíš menší, budete mít jistotu, že během smažení změkne. Přečtěte si, jak patizon skladovat. Z patizonu snadno vyrobíte také krémovou polévku.
Postup
01.
Patizon rozkrojte a střed se semínky vydlabejte. Pak ho oloupejte a nakrájejte na přibližně 0,5–1 cm silné plátky. Osolte je a nechte na papírovém ubrousku vypotit.
02.
Zatím připravte sýrové těstíčko. V hlubokém talíři rozšlehejte vejce v mléce. Pak přimíchejte polohrubou mouku, jedlou sodu, sůl a nastrouhaný tvrdý sýr (např. goudu, eidam apod.).
03.
Vypocené patizonové plátky osušte ubrouskem. Ve velké pánvi rozehřejte olej na smažení. Patizon obalte v těstíčku, ihned vložte do oleje a smažte spíše zvolna, aby stačil změknout. Když je patizon z obou stran zlatý, hotové řízky servírujte s bramborovou přílohou.
Patizon výborně použijete i v tomto receptu: Pečená zelenina se šlehanou fetou