Hlavní obsah

Vyrobte si s námi adventní věnec!

Foto: Ondřej Kroutil

Adventní věnec zvládnete vyrobit i domaFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

V neděli 28. listopadu začíná advent a to je čas zapálit první svíci na věnci. Že si nemůžete žádný vybrat, protože jsou buď hodně drahé, nebo vás odrazují plastové houbičky a podobné zdobení na těch cenově dostupných? Poradíme vám, jak si doma vyrobíte krásný věnec sami!

Článek

Vyrobit si adventní věnec není nic těžkého. Potřebujete k tomu slámové nebo polystyrenové kolo a chvojí na jeho obalení, čímž si vytvoříte zelený korpus. Ten lze koupit už hotový. K připevnění ozdob a svící si připravte aranžérský drát a také pistoli se silikonovými náplněmi (přijde zhruba na 200 korun). A samozřejmě nesmí chybět svíčky, nejlépe s bezpečnostními kalíšky pod nimi, a ozdoby. Jejich výběr záleží jen na vás, ale nezapomeňte, že by měly ladit se stylem a barvami v místnosti. A pomoci mohou i trendy ve vánoční výzdobě. Víme, jaké jsou!

Foto: Ondřej Kroutil

Nebojte se použít tavnou pistoliFoto: Ondřej Kroutil

Čtyři trendy ve zdobení

Naštěstí současné módní trendy jsou takové, že si vybere každý. Hodí se jak do moderních a minimalistických interiérů, tak třeba do starých klasických chalup. V trendech totiž existují čtyři základní směry.

První z nich zdobí jemnost a elegance. Základem takových dekorací je smetanová barva, která přechází do tmavších, až čokoládových odstínů. Zjemnit ji lze i lososovým odstínem oranžové.

Druhý trend je klasika, která zřejmě nikdy nevyjde z módy. Dominuje mu červená spolu se zelenou barvou chvojí. Své místo tady mají třeba i kostkované stuhy.

Foto: Ondřej Kroutil

Adventní věnec vám ozdobí domovFoto: Ondřej Kroutil

Nejnovější móda a zároveň tradice se potkávají ve třetím trendu, který preferuje fialovou barvu. Ta byla vyhlášená jako barva roku 2010, ale zároveň jde o klasickou liturgickou barvu vztahující se k adventu. Vyrobit ji totiž bylo v minulosti vzácností, a tak si ji lidé schovávali právě na tento sváteční čas.

Poslední trend, který oceníte, pokud trávíte Vánoce třeba na chalupě, je etno. Dominují mu hlavně dřevo a přírodní materiály, žádné blyštivé ozdoby u něj nečekejte.

Postup zvládne každý

Pokud víte, co se vám bude doma nejlépe hodit, podívejte se s námi, jak zdobit věnec krok za krokem.

Ať už si korpus kupujete, nebo ho vyrábíte z chvojí, dobře zvažte, jaké zvolíte. „Doporučuji jedli nobilis neboli vznešenou, a to nejen kvůli krásnému stříbrnému nádechu, ale hlavně proto, že nepadá. V bytě tak vydrží krásná od začátku adventu až do Vánoc," říká Martina Krátká z dobříšského květinářství Letizia a pokračuje: „Variantou je i jedle normandská, která upoutá svěží zelenou barvou. Tu buď zvolte na venkovní domovní znamení, nebo doma pod věnec dejte třeba tác, protože po čase může začít padat, tak abyste neměli jehličí po celém bytě.“

Foto: Ondřej Kroutil

Fialová je typickou barvou adventuFoto: Ondřej Kroutil

Rozdíl mezi adventním věncem a domovním znamením je jednoduchý: Věnec je zdobený svíčkami, domovní znamení bez nich, visí totiž zpravidla na vstupních dveřích či vrátkách.

Pokud máte připravený korpus, začněte připevněním svíček. „Zvolila jsem jednoduchou metodu, a to že nahřeji dva či tři dráty nad plamenem a ještě horké je zasunuji zespoda do svíčky. Jde to snadno, od horkého drátu se vosk rozehřívá a po chvíli zase ztuhne, takže dráty drží pevně,“ radí Martina Krátká. Pouze na vás záleží, jaké rozložení svíček zvolíte, tedy jestli klasické symetrické, nebo třeba čtyři vedle sebe jako v tomto případě. Pokud máte rádi netradiční řešení, dejte třeba jen jednu velkou svíci a zapalujte ji každou adventní neděli, symbolika zůstává. „Pokud v prosinci někdo z rodiny slaví narozeniny nebo svátek, můžete na adventní věnec přidat svíčku jiné velikosti či barvy a v den oslavy ji rozsvítit,“ nabízí další zdokonalení floristka.

Zároveň ale dbejte na bezpečnost! Pokud chcete svíčky zapalovat, neměla by mezi chvojím a svící chybět bezpečnostní podložka nebo kalíšek, které budou oddělovat hořlavý korpus od svíčky. Jinak jde jen o věnec dekorační.

Jednotlivé ozdoby přichycujte na korpus silikonovou pistolí, je dobré je ještě zpevnit drátem. Základem našeho věnce je kovová hvězda doplněná vánočními koulemi různých tvarů. „Jen velké by nepůsobily esteticky, je proto nutné je dozdobit dalšími velikostmi. Seženete je teď v mnoha obchodech, nejen v květinářstvích,“ radí Martina Krátká. Pozor ale na velkou barevnost! Ideální je kombinovat ozdoby tón v tónu nebo matné a lesklé. U těch je prakticky vždy zaručeno, že dohromady budou ladit. Kromě koulí se dá věnec přikrášlit třpytivými hvězdičkami, které jsou také jedním ze symbolů Vánoc. Do interiéru pak doporučuje floristka podtrhnout věnec ozdobným tácem nebo podmiskou, na kterou ho položíte.

Foto: Ondřej Kroutil

Háček domovního znamení zpevněte kartonemFoto: Ondřej Kroutil

Domovní znamení lépe upevněte

Ve stejném stylu lze vytvořit i domovní znamení, tedy věnec na vstupní dveře, ale tady je třeba si uvědomit, že tato dekorace musí vydržet mnohem více nárazů, protože s dveřmi se bouchá, je zde vystavena větru a nástrahám počasí.

Připevňovací háček je proto dobré ještě zajistit kartonem, aby lépe držel, stejně tak skleněné ozdoby raději nahraďte plastovými. Mají větší šanci na přežití, pokud znamení spadne. Stejně tak klidně přidejte lepicího silikonu a ozdobu vždy několik vteřin přidržte, aby co nejlépe přilnula k nerovnému povrchu chvojí. Dekorace můžete jistit i použitím drátků.

Stejně jako u věnce i tady tvoří základ dekorace drátěná hvězda doplněná plastovými koulemi. I zde platí, že byste měli střídat různé velikosti, stejné barvy, případně kombinovat ozdoby matné a lesklé.

Přitom na venkovní znamení se nebojte zvolit více lesklých ozdob, protože vlivem deště, sněhu a mrazu ztrácejí svůj lesk, tak aby nebylo znamení na Vánoce už smutné a bez jiskry.

Reklama

Související témata:

Načítám