Článek
Tacos můžete vyrobit z domácích tortill, ale lze je i koupit – a právě ty využijte pro tento recept, na čtyři porce jich potřebujete 8–10. „Maso si klidně připravte den předem, chutě budou ještě výraznější. Menší tacos jsou skvělá volba na akce jako finger food. A jestli chcete veganskou variantu, sáhněte po trhané hlívě a rostlinném dipu,“ doporučuje šéfkuchař Maxim Semenčukov ze společnosti FitKitchen. Pokud nejste příznivci koriandru, lze ho v receptu zaměnit za hladkou petržel.
Postup
01.
Maso (kromě kližky lze použít i hrudí) osolte, opepřete a zprudka opečte na pánvi ze všech stran. Pak ho přendejte do hrnce (lze použít i nádobu pro pomalé vaření) a přidejte protlak, česnek, koření, vinný nebo jablečný ocet a vývar. Zakryjte a duste na mírném ohni 2,5 až 3 hodiny, dokud nepůjde maso krásně natrhat vidličkou.
02.
Hotové maso natrhejte, vlijte do něj trochu vývaru a promíchejte. Pokud si ho chystáte den dopředu, nechte ho vychladnout, zakryjte a uschovejte v chladničce.
03.
Připravte si salsu: Rajčata nasekejte nebo nastrouhejte. Přidejte k nim najemno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, limetkovou šťávu, nasekané bylinky, chilli, sůl a pepř. Zamíchejte a nechejte odležet v chladu.
04.
Všechnu zeleninu na náplň nakrájejte na tenké proužky. Udělejte to těsně před podáváním, aby byla křupavá.
05.
Tortilly opečte krátce na suché pánvi, stačí pár vteřin z každé strany. Pak je naplňte trhaným masem a čerstvou zeleninou a navrch dejte lžíci salsy. Nakonec je zakápněte limetkovou šťávou, můžete přidat čerstvé bylinky a lžičku zakysané smetany.