Hlavní obsah
Foto: FitKitchen

Foto: FitKitchen

Tacos, tedy většinou kukuřičné plněné placky, jsou tradiční součást mexické kuchyně a rozhodně se vyplatí je vyzkoušet. Jsou totiž opravdu dobré, můžete si je upravovat podle vlastní chuti a mohou se stát, hlavně v létě, dokonalým lehčím obědem či večeří.

15 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Trhané hovězí maso
  • 500 g hovězí kližky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 ks stroužku česneku
  • 1 lžička soli a pepře
  • 300 ml vývaru
Salsa z čerstvých rajčat
  • 3 ks rajčat
  • 1/2 ks červené cibule
  • 1 ks stroužku česneku
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce koriandrové natě
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • 1 špetka chilli
Zeleninová náplň
  • 6 listů římského salátu
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks paprik
  • 1/2 ks červené cibule
Na dokončení
  • 10 ks tortilly
  • 10 lžiček zakysané smetany
Článek

Tacos můžete vyrobit z domácích tortill, ale lze je i koupit – a právě ty využijte pro tento recept, na čtyři porce jich potřebujete 8–10. „Maso si klidně připravte den předem, chutě budou ještě výraznější. Menší tacos jsou skvělá volba na akce jako finger food. A jestli chcete veganskou variantu, sáhněte po trhané hlívě a rostlinném dipu,“ doporučuje šéfkuchař Maxim Semenčukov ze společnosti FitKitchen. Pokud nejste příznivci koriandru, lze ho v receptu zaměnit za hladkou petržel.

Postup

01.

Maso (kromě kližky lze použít i hrudí) osolte, opepřete a zprudka opečte na pánvi ze všech stran. Pak ho přendejte do hrnce (lze použít i nádobu pro pomalé vaření) a přidejte protlak, česnek, koření, vinný nebo jablečný ocet a vývar. Zakryjte a duste na mírném ohni 2,5 až 3 hodiny, dokud nepůjde maso krásně natrhat vidličkou.

02.

Hotové maso natrhejte, vlijte do něj trochu vývaru a promíchejte. Pokud si ho chystáte den dopředu, nechte ho vychladnout, zakryjte a uschovejte v chladničce.

03.

Připravte si salsu: Rajčata nasekejte nebo nastrouhejte. Přidejte k nim najemno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, limetkovou šťávu, nasekané bylinky, chilli, sůl a pepř. Zamíchejte a nechejte odležet v chladu.

04.

Všechnu zeleninu na náplň nakrájejte na tenké proužky. Udělejte to těsně před podáváním, aby byla křupavá.

05.

Tortilly opečte krátce na suché pánvi, stačí pár vteřin z každé strany. Pak je naplňte trhaným masem a čerstvou zeleninou a navrch dejte lžíci salsy. Nakonec je zakápněte limetkovou šťávou, můžete přidat čerstvé bylinky a lžičku zakysané smetany.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 941,82 kJ
Bílkoviny39,66 g
Tuky17,85 g
Sacharidy96,33 g
Sůl2,66 g
SAFA6,49 g
Vláknina5,67 g
Cukry12,03 g

Načítám