Hlavní obsah
2,7
(102)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Jaro je v plném proudu, s ním i chřestová sezona. Neopomíjejte ani vy tuhle skvělou zeleninu a na nedělní oběd udělejte třeba kuře na chřestu podle Magdaleny Dobromily Rettigové. Bude vám chutnat!

20 min.
Příprava
1 hod., 25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Kuře a příloha
  • 2 ks kuřecích čtvrtek
  • 500 g bílého chřestu
  • 100 g másla
  • 1 lžička soli
  • 4 ks brambor
  • 1 ks červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 ml hovězího vývaru
Jíška
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Začněte očištěním chřestu, který je potřeba oloupat. Ukrájejte mu hlavičky a zbytek stonků nakrájejte na menší kousky. Na koncích dávejte pozor, abyste nepřidali i dřevnatou část, ta by vás kvůli tvrdým vláknům příliš v jídle nepotěšila. Do kastrolu dejte rozpustit máslo a chřest na něm krátce zpěňte. Pak přidejte nasolené kuřecí čtvrtky, přiklopte poklicí a nechte za občasného míchání asi 20 minut dusit doměkka.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

02.

Mezitím si připravte přílohu. Brambory omyjte, nakrájejte na čtvrtky a promíchejte s na proužky nakrájenou červenou cibulí a olivovým olejem. Vše osolte a vložte do trouby vyhřáté asi na 200 stupňů Celsia péct, trvá to asi 35–40 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

03.

Když jsou kuřecí čtvrtky měkké a ani po propíchnutí z nich nevytéká krvavá šťáva, je načase připravit si jíšku. Máslo rozpusťte na pánvi, zaprašte hladkou moukou a usmažte ji jen velmi světlou. Pak ji zalijte hovězím vývarem, dobře rozmíchejte, aby neudělala hrudky, a nalijte ke kuřatům.

04.

Vše nechte ještě asi 5 minut provařit. Hlavičky chřestu vložte do slané vody a vařte je asi 8 minut doměkka. Teď už stačí servírovat kuřecí maso přelité omáčkou a posypané chřestovými hlavičkami a s pečenými bramborami.

Jak připravujete chřest vy?

Reklama

Související témata:

Načítám