Článek
V jarní kulinářské sezoně nemůže chybět chřest. Jeho milovníci jistě mají první pochoutku s ním za sebou, anebo se na ni zrovna chystají. A my pro vás připravili recepty, ve kterých hlavní roli hraje právě chřest, ten bílý i zelený. Jaký máte raději vy? Polévka s chřestem:
Lahodnější jste nejedli
Pokud máte rádi syté polévky, určitě do svého receptáře přidejte i chřestové. Garantujeme vám, že budou chutnat celé rodině.
Salát s chřestem: Rychlovka, která chutná
Kdo má rád odlehčenou stravu, pak by měl zkusit i salát s chřestem. Tahle jarní plodina vám bude chutnat jak bramborovém salátu, tak i v caesaru.
Recepty s bílým chřestem
Bílým chřestem to celé začíná. Ten, kdo se těší na chřestovou sezonu, to zajisté ví moc dobře. Ale možná vám chybí inspirace, co z bílého chřestu připravit… Už nehledejte, naše recepty s bílým chřestem jsou vynikající.
Recepty se zeleným chřestem
Máte raději zelený chřest? Pak jsou tyto recepty, které jsme pro vás vybrali, přesně pro vás. Vyzkoušejte chřest s těstovinami, zapečený v listovém těstě nebo v lahodném rizotu.
Grilovaný chřest
Pro milovníky grilovaček tu máme dva recepty, jak připravit dobrotu zvanou chřest. A uvidíte, že si nikdo ani nevzpomene na maso.
Triky: Jak vybrat chřest?
Chtěli byste si koupit zelený chřest? Pak zjistěte, jak má správně zralý chřest vypadat. A poradíme také, jak z něho udělat během chvilky dokonalou přílohu.
Zelený chřest
- Výhonky zeleného chřestu vyrůstají nad zem. Jsou tedy vystaveny slunečnímu záření a zelenou barvu mají díky chlorofylu, který se v plodině tvoří. Není třeba je loupat. Zelený chřest lze jíst i syrový, v případě tepelného zpracování mu stačí ani ne 5 minut ve vroucí vodě.
Bílý chřest
- Pěstuje se v zemi, pokrytý hromádkami hlíny. Před konzumací je nutné jej oloupat, a to směrem seshora dolů. Pokud jsou konce výhonků tvrdé a dřevnaté, stačí je před zpracováním odříznout. Ve vroucí vodě si pobude i dvakrát déle než chřest zelený.
Fialový chřest
- Pěstování fialového chřestu je novinkou posledních let. Roste podobně jako zelený, jeho chuť i vůně jsou ale téměř totožné s bílým chřestem.