Hlavní obsah

Božské máslové kuře s jogurtovými plackami. S návodem krok za krokem!

Foto: Mona Martinů

Uvidíte, že uvařit tuhle indickou specialitu není žádná věda!Foto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak podle nás vypadá dokonalé indické menu? Šťavnaté křehounké maso, voňavá krémová omáčka a jako příloha vláčné jogurtové placky. A co vy, nechali byste si taky říct?

Článek

V redakci sice milujeme indickou kuchyni, ale co si budeme povídat, připravit ji doma autenticky a bez použití superexotických ingrediencí není vždy snadné, a chodit pořád do restaurace se taky zrovna nevyplatí. Proto jsme se rozhodli podívat se na zoubek jednomu z nejoblíbenějších receptů, máslovému kuřeti s vláčným naanem (chlebovou plackou) a hustou voňavou omáčkou.

Recept jsem pro vás vypilovala tak, že nejenže se zaručeně povede, ale ani na něj nebudete potřebovat žádné nedostupné suroviny. Garam masalu, kurkumu a římský kmín koupíte ve větších supermarketech i mnoha internetových obchodech a v případě nouze si vystačíte i jen s kari, skořicí, česnekem a zázvorem. Takže žádné výmluvy a hurá do vaření!

Indické máslové kuře s domácím naanem

Na 4 porce potřebujete: 500 g kuřecích prsou, ½ hrnku hustého bílého jogurtu (řecký nebo smetanový), lžíci citronové nebo limetové šťávy, 2 lžičky garam masaly, lžičku kurkumy, lžičku mletého římského kmínu, stroužek česneku, ½ lžičky sekaného čerstvého zázvoru, lžičku soli, 2 lžíce másla

Na omáčku: 2 lžíce másla, 2 cibule, 4 stroužky česneku, lžíci sekaného čerstvého zázvoru, lžičku římského kmínu, 1 svitek skořice, chilli papričku (lze vynechat), sůl, plechovku drcených rajčat, 3 lžíce mandlí nebo kešu, malý rajčatový protlak (70 g), 200 ml šlehačky, citron nebo limetu, čerstvý koriandr

Na chlebové placky: ½ hrnku vlažné vody, lžičku cukru krupice, 2 lžičky sušeného droždí, 3,5 hrnku hladké mouky, 1,5 lžičky soli, hrnek hustého jogurtu (řecký nebo smetanový), mouku na vyválení, 2 lžíce másla, stroužek česneku, čerstvý koriandr

Foto: Mona Martinů

Nezalekněte se seznamu koření, spolu s rajčaty, smetanou a oříšky je v dokonalé harmoniiFoto: Mona Martinů

Postup: Nejprve alespoň na 30 minut, ale klidně i přes noc, naložte maso: pokrájejte je na kousky o velikosti sousta a promíchejte s jogurtem, citronovou šťávou, garam masalou, kurkumou, římským kmínem, nasekaným česnekem a zázvorem a solí.

Foto: Mona Martinů

Díky marinádě z jogurtu maso během chvíle krásně zkřehneFoto: Mona Martinů

Poté se pusťte do přípravy těsta na placky. Droždí a cukr rozmíchejte ve vlažné vodě a přidejte k mouce, soli a jogurtu. V ruce nebo mixéru pak vypracujte hladké těsto, do kterého v případě potřeby přidejte ještě trochu mouky či vody, a nechte ho přikryté utěrkou asi hodinu v teple kynout. Poté těsto rozdělte na 8–12 částí, každou vyválejte na tenkou placku (pokud je třeba, podsypte je moukou) a zprudka nasucho z obou stran opečte, až na povrchu vzniknou tmavé puchýřky. Hotové placky přikryjte utěrkou.

Před podáváním je můžete ještě potřít rozpuštěným máslem s nasekaným česnekem a koriandrem.

Foto: Mona Martinů

Těsto zpracujte rukama nebo v robotu na hladkou nelepivou hmotu a dejte na hodinu kynoutFoto: Mona Martinů

Mezitím, co kyne těsto, si uvařte omáčku: najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na rozpuštěném másle, přidejte římský kmín, skořici, nasekaný česnek, chilli a zázvor a ještě chvíli opékejte. Zalejte rajčaty a 300 ml vody, osolte a dejte vařit. Po 15 minutách přidejte kešu a vařte dalších 15 minut.

Foto: Mona Martinů

Maso můžete jako já orestovat zvlášť, nebo je klidně uvařte rovnou v omáčceFoto: Mona Martinů

Mezitím na jiné pánvi na másle opečte maso. Z omáčky vyndejte skořici, tyčovým mixérem ji rozmixujte dohladka a vmíchejte smetanu a protlak. Dochuťte citronovou šťávou, vmíchejte kuře a nechte ještě chvíli prohřát. Podávejte s naanem či vařenou rýží basmati a čerstvým koriandrem, pokud ho máte rádi.

Foto: Mona Martinů

Omáčku rozmixujte s oříšky, smetanou a rajčaty a vmíchejte do ní masoFoto: Mona Martinů

  • Práci i čas si usnadníte tím, že kuře uvaříte přímo v omáčce – po rozmixování jednoduše přidejte naložené kousky a ještě asi 15 minut povařte. Další možnost je maso nasucho ogrilovat v troubě.
  • Použít můžete i maso s kostmi a kůží, bude tak ještě šťavnatější. Hodí se paličky i horní či dolní stehna.
  • Jednodušší nekynutou variantu placek najdete v receptu na dýňové kari s červenou čočkou.
  • Nezoufejte, pokud neseženete všechno koření – jeho složení se liší region od regionu a použít můžete i kardamom, hřebíček či mletý koriandr.
Foto: Mona Martinů

Voňavá omáčka s máslovým kuřetem je přesně ten typ jídla, které svádí k vylizování talířů :-)Foto: Mona Martinů

Vaříte také nějakou variaci na indickou kuchyni, nebo se raději držíte českých receptů?

Načítám