Hlavní obsah

Kupujete želatinové bonbony? Podívejte se, kolik cukru v nich je!

Foto: thinkstock

Máte chuť na želatinový bonbon? Pak ale vězte, že zhruba jeho polovinu tvoří cukrFoto: thinkstock

Reklama

Patříte mezi ty, kteří si myslí, že želatinové sladkosti dětem prospívají, protože podporují zdravý růst kloubů, kostí nebo nehtů? Pak se připravte na to, že pravda je jiná.

Článek

Pocit, že je želatina prospěšná pro děti, je hluboce zakořeněný. Ona je to také pravda – želatina je opravdu velkým zdrojem bílkovin pro klouby, chrupavky, nehty, zuby, kosterní soustavu a šlachy či svaly. Potud je vše v pořádku – záleží ovšem na tom, jakou želatinu konzumujete a co je v ní dál přidáno..

Bohužel výrobci do želatinových bonbonů přidávají velké množství cukru, kvůli čemuž jsou pro zdravý životní styl dětí podobně problematické jako ostatní sladkosti.

Kolik cukru je v želatinových bonbonech?

Největším problémem tohoto druhu sladkostí je fakt, že jsou plné cukru. V kombinaci s tím, že je rodiče nabízejí svým dětem s klidem, v domnění, že dělají pro jejich zdraví a růst vlastně to nejlepší, je to problém dvojnásobný. „V rodičích tenhle pocit podporují i výrobci, kteří na sáčku uvedou, že jde o výrobek s vitaminy, dochucený a obarvený přírodními látkami. Není divu, že pak považují takové sladkosti za zdravější alternativu a svým dětem je klidně nabídnou i několikrát týdně,“ říká Michala Boukalová Tomešová, DiS., nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí.

Stačí se ale podívat na jejich složení, a zjistíte, že obsahují hlavně cukr. V jídelníčku dětí by se tedy měly želatinové sladkosti objevovat stejně výjimečně jako ostatní cukrovinky.

„Pozitivní na želatinových bonbonech je, že u nich není problém s nevhodnými tuky –což u některých druhů bonbonů a cukrovinek, zejména à la čokoládových, a navíc s náplní, může být– a nejsou tak agresivní na zuby, jako když děti koušou tvrdé bonbony," říká nutriční terapeutka Věra Boháčová.

A protože jsme chtěli upozornit právě na množství cukru v gumových bonbonech, seřadili jsme šest výrobků právě podle obsahu cukru. Pokud bychom to zprůměrovali, pak je to asi polovina celkového množství hmoty. Pro názornost jsme vám vedle sáčků bonbonů dali i adekvátní hromádku pětigramových kostek cukru…

Sour Bears, Look-O-Look

Balení po 110 g, 61 g cukru ve 100 g výrobku

Foto: archiv redakce

Ve 100 g těchto medvídků je 12 kostek cukruFoto: archiv redakce

Jojo Mixle Pixle, Nestlé

Balení po 90 g, 59,1 g cukru ve 100 g výrobku

Foto: archiv redakce

Skoro 12 kostek cukru je schováno ve 100 g veselých figurekFoto: archiv redakce

Nimm2 Smile gummi yoghurt, Storck

Balení po 100 g, 55,3 g cukru ve 100 g výrobku

Foto: archiv redakce

Ve 100 g těchto bonbonů je 11 kostek cukruFoto: archiv redakce

Yo Fruit jogurt gums, Trolli

Balení 200 g, 52,2 g cukru ve 100 g výrobku

Foto: archiv redakce

Jogurtové bonbony obsahují ve 100 g 10 kostek cukruFoto: archiv redakce

Citrus Mix, Classic

Balení po 300 g, 46 g cukru ve 100 g výrobku

Foto: archiv redakce

Citrusové želatinové bonbony obsahují 9 kostek cukruFoto: archiv redakce

Gummy bears, Sugerland

Balení po 300 g, 45,8 g cukru ve 100 g výrobku

Foto: archiv redakce

Devět kostek cukru (a kousek) je ve 100 g těchto medvídkůFoto: archiv redakce

Goldbären, Haribo

Balení po 200 g, výrobce uvádí pouze to, že ve 100 g výrobku je 75 g uhlodyhrátů, z toho je dle údajů výživových poradců asi 45 g cukru

Foto: archiv redakce

Tradiční medvídci Haribo obsahují nejméně cukru – přesně devět kostekFoto: archiv redakce

Čím nahradit sladkosti?

„Místo sladkostí – včetně gumových bonbonů – dejte dětem ovoce nebo celozrnnou sušenku. Uspokojí chuť na sladké, ale navíc obsahují potřebnou vlákninu. Vhodná je i müsli tyčinka bez polevy, neslazené müsli, čokoláda s minimálně 30 % pevných kakaových složek,“ radí Michala Boukalová Tomešová.

Mysleli jste si také, že jsou želatinové bonbony zdravější variantou sladkostí pro děti? Napište nám.

Reklama

Související témata:

Načítám