Hlavní obsah

Chcete si zničit bundu na lyže? Hoďte ji do pračky!

Foto: thinkstock

Praní nepromokavých tkanin vyžaduje speciální přípravky i postupFoto: thinkstock

Reklama

Na svahu se rozhodně hodí, když je zimní oblečení nepromokavé, ale současně prodyšné. Ostatně právě proto jste za něj utratily spoustu peněz. Proč si ho tedy chystáte zničit tím, že ho vyperete?

Článek

Mnoho lidí má představu, že „šetrně vyprat“, znamená dát program pračky na čtyřicítku nebo bez ždímání a přidat méně prášku. To ale rozhodně neplatí v případě, že se chystáte vyprat svou nepromokavou výbavu na lyže.

Co je vážně nepromokavé?

Nepromokavé oblečení je takové, které má nějakou membránu – GoreTex, BlocVent, Dermizax, Gelanots. Nepromokavé jsou i věci, které mají zátěr – PreCip, Aquafoil – nejsou moc prodyšné, na rubu mají podlepené švy proti protečení vody a jsou konstrukčně vyrobené tak, že do nich nezatéká kapsami či vzlínáním.

Poslouchejte výrobce

Rozhodně byste se měly vždy řídit tím, co doporučuje výrobce. „Na většinu materiálů z outdoorové branže je určitě důležité používat speciální prostředky, které nezanášejí membránu, neničí prodyšnost a zároveň u některých výrobků obnovují mírně voděodolnost. Hodí se pro praní oblečení, spacáků, zateplených bund, ale pokud si je pořídíte, vyplatí se v nich prát i polyester, moiru, fleece a vlněné výrobky,“ upozorňuje Matěj Kotrč z Hanibal sportu, který současně upozorňuje, že pokud tento postup nedodržíte, riskujete, že oblečení už nebude nepromokavé.

Foto: thinkstock

Zimní bundy nestojí málo peněz, i proto se je vyplatí udržovat co nejdéle nejen pěkné, ale i funkčníFoto: thinkstock

„Pak není cesty zpět. Leda se pokusit naimpregnovat svrchní materiál, ale to má většinou dopad na prodyšnost, čili to výrazně ovlivní to, jak se budete cítit. Co se týče poškození membrán, pak největší škodu většinou napáchá první vyprání, protože při něm většinou zákazník nezmění ani obvyklou teplotu a prací program,“ varuje dále Matěj Kotrč.

Možná je dobré v této souvislosti připomenout, že speciální zacházení si zaslouží i všechny rychleschnoucí kousky oblečení, které máte – ať jde o výrobky z fleecu, rychleschnoucí ručníky nebo termoprádlo. Ty sice prvním vypráním neohrozíte, ale pokud jim nevěnujete náležitou péči, ztrácejí postupně svou kvalitu.

Lepší neprat než vyprat špatně?

Někdy mívají lidé z praní nepromokavého oblečení takový respekt, že to odkládají až po sezoně. To je ale také chyba. Správné vyprání totiž vaší bundě rozhodně prospěje. I když je prodyšná, váš pot ji „zanáší“, a protože je agresivní, může naleptávat podlepené švy – hlavně na krku a zápěstí. Navíc nečistoty zanášejí membránu a snižují prodyšnost materiálu. „Doporučil bych praní po delším nošení – tedy deseti a víc dní. Pokud nepromokavou bundu nosíte civilně do práce a tolik se v ní nezapotíte, pak postačí jednou za dva měsíce – ale je to velmi individuální,“ doplňuje Matěj Kotrč.

Jeho slova potvrzuje i Michaela Novotná z Newalpine: „Při praní speciálně upravených voděodolných materiálů je nutnost používat přípravky udržující funkčnost látky, nebo dokonce její obnovu. Pokud uživatel materiál udržuje dle symbolů na visačce výrobku a používá vhodné prací přípravky, je životnost materiálu znatelně delší. Pokud nemáte k dispozici speciální prací prostředky, lze materiály prát otočené naruby v pracím prášku bez bělidla a bez použití aviváže.“

Speciální přípravky:

Po čem byste se tedy měly v obchodě podívat, pokud se chystáte vyprat svou lyžařskou výbavu?

Atsko Sport Wash 1,89 l

Prodává hanibal.cz, cena 419 Kč

Nezanechá žádné zbytky, neobsahuje fosfáty, bělicí či změkčovací přísady a vůně, obnovuje odpudivost proti vodě a špíně, obnovuje prodyšnost, vzlínavost atp. Objem lahve 1,89 l stačí na 64 náplní pračky.

Impregnace ATSKO Permanent Water-Guard® 500 ml

Prodává new-alpine.cz, cena 289 Kč

Impregnační přípravek v aerosolu na výrobky ze syntetických vláken a syntetické kůže, na polyester, mikrovlákna, nylon-polyamid, dakron, polypropylen, umělé hedvábí, dále fleece, směsové, laminované a zátěrové tkaniny apod., včetně vodoodpudivých a nepromokavých – prodyšných systémů, jako je Gore-Tex, BlocVent a podobně. Také na bavlnu, vlnu, plátno, semiš a směsi s bavlnou.

Prací prostředek na oblečení 90 ml 4F

Prodává altisport.cz, cena 49 Kč

Na praní a péči o sportovní oblečení, látky prodyšné, nepromokavé, větru odolné, s membránou. Odstraňuje nečistoty a chrání strukturu látek a barev. Absorbuje nepříjemné zápachy potu, zajišťuje spolehlivou a bezpečnou péči a ochranu sportovních textilií.

Prací prostředek Loft Tech Wash Gel 100 ml

Prodává glumstore.cz, cena 135 Kč

Šetrný tekutý prací prášek, který je speciálně vyroben pro funkční oděvy a jeho pravidelným používáním se nenarušuje trvale vodě odolná (DWR) ochranná vrstva.

Sport-Wash-prášek na praní Sno-seal 30 ml

Prodává obuv-odevy.cz, cena 25 Kč

Jedna dávka pracího přípravku na na bavlnu, vlnu, hedvábí, tkaniny s Gore-Tex, BlocVent a podobně, peří, Thinsulate, mikrovlákna, polyetylén, polypropylén, nylon-polyamid, polyester, akrylik a směsové tkaniny. Na fleece, Soft-Shell, materiály laminované, zátěrové a impregnované a tak dále.

Prací přípravek Toko textile wash 250 ml

Prodává rivasport.cz, 199 Kč

Obnovuje optimální funkčnost textilií s membránou, neobsahuje barviva, optické zesvětlovače, bělicí prostředky ani fosfáty, ekologický, účinkuje také při nízkých pracích teplotách, balení vystačí na 8 pracích cyklů.

Napište nám, v čem perete vy.

Reklama

Související témata:

Načítám