Hlavní obsah

Chyby při pořizování nové kuchyně: Na tohle pozor!

Foto: Final Architecture

Abyste měli ze své kuchyně radost, vyhněte se třem zásadním chybám, které lidé při její koupi dělají!Foto: Final Architecture

Reklama

Kuchyň, to je u většiny lidí nejdůležitější domácí místo. Jaké ale děláte chyby při jejím pořizování? Jsou jich stovky, ale tyhle jsou prostě klasikou! Nechte si poradit a teprve pak utrácejte své peníze.

Článek

Je tu jaro a mnoho domácností uvažuje, že si pořídí novou kuchyni. Ještě než zajdete do obchodu, přečtěte si náš článek. Vědět o chybách, se kterými se lidé následně potýkají, se vám vyplatí!

Chyba č. 1: Špatný výběr studia

Nepraktické módní trendy, potrhle umělecký návrhář v kuchyňském studiu, podcenění rozvahy o tom, co vlastně potřebujete anebo nebezpečí, že vám prodají to, čeho se chtějí zbavit. Tohle všechno na vás podle odborníků číhá!

Foto: Mippu

Jedna věc je fotografie z katalogu, druhá věc je praktické využití v provozu dané rodinyFoto: Mippu

V prvé řadě byste měli vědět nejen to, co chcete, ale také co potřebujete a co od kuchyně očekáváte. „Když navrhuji kuchyň, vždy musím znát způsob života dané rodiny. Rozhodující je četnost vaření, způsob vaření, počet osob a pak pochopitelně velikost kuchyně," radí designér a architekt Radek Vocel.

Foto: Kuchyně Sýkora

Návrháře se vždy ptejte, proč navrhl takové a ne jiné řešeníFoto: Kuchyně Sýkora

S ním souhlasí Ing. arch. Tomáš Holý: „Pokud se vás na takové věci v kuchyňském studiu nebudou ptát, tak je to chyba jejich a raději běžte jinam. A také si dejte pozor na to, aby vám nenabízeli to, co jim ve skladu přebývá. Vždy se ptejte, proč vám navrhují zrovna tohle řešení a očekávejte jasnou odpověď. Nedostanete-li ji, opět běžte jinam.“

Foto: Madvilla

Bude-li návrh kuchyně moc „umělecký“, pak si asi vyberte jiné studioFoto: Madvilla

„A pozor také na příliš umělecky vyhlížející kuchyně okouzlující svým nonkonformním vzhledem. Kuchyň by měla být v prvé řadě praktická a teprve až pak hezká,“ dodává Radek Vocel.

Chyba č. 2: Chcete zbytečnosti

Klasikou je obliba lesklých povrchů, které kuchyni propůjčují atraktivní vzhled. Ale pokud vaříte denně, je to prostě nepraktické, neboť ke každodennímu vaření vám přibude ještě každodenní leštění. Naopak z tohoto hlediska je lépe volit povrchy matné v přírodních barvách. „Podobně je to s oblibou ostrůvkových kuchyní. Každý je chce, jako by to byl světový hit. Ale pro takové řešení musíte mít poměrně velkou místnost kuchyně, asi 20 m2. V menší kuchyni budete s ostrůvkem prostě namačkaní,“ varuje Ing. arch. Jiří Novotný.

Foto: Homeworkshop

Každodenní pečení a vaření vyžaduje úplně jinou kuchyň než jednoduché ohřívání polotovarůFoto: Homeworkshop

Foto: Poggen Pohl Designs

Nejdříve zmapujte své vlastní potřeby, a teprve pak kupujte kuchyňFoto: Poggen Pohl Designs

Tip: Co naopak funguje všude?

  • Pokud vás trápí záda, nechte si navrhnout umístění pečicí trouby tak, abyste se k ní nemuseli ohýbat. Trouba pod varnou deskou je sice klasika, není to chyba, ale záda budou bolet vás.
  • Je-li to možné, nechte si navrhnout kuchyň s půdorysem do písmene „L“ nebo „U“. Budete mít v kuchyni vše lépe po ruce a méně se naběháte.
  • Pořadače nemusí být jen na příbory. Existují i na talíře a mají je ve většině studií. Lidé je ale málo využívají a to i přesto, že prostírání ke stolování je s nimi snazší, úklid zpět do skříněk přehlednější a v kuchyni zavládne pořádek.

Chyba č. 3: Montáž si děláte sami

Výrobci a prodejci kuchyní nabízejí vždy montáž. Lidé si obvykle myslí, že si kuchyň zvládnou smontovat sami a že tím ušetří. Ano, je to pravda, ale pokud se jim při montáži podaří kuchyň poničit, tak ztrácejí možnost poničení reklamovat. Najatá montážní firma vám naopak musí škodu nahradit, a navíc to bývají firmy, které s výrobcem spolupracují a s jeho produkty tedy mají zkušenosti. Takže je to na vás, říká Jiří Novotný. „Jste-li zdatní řemeslníci, směle do toho. Jinak bych od toho odrazoval. A jedna rada závěrem. Obvykle je možné žádat o slevu, jednoduše smlouvat jako na trhu, a často pak zákazník uspěje s tím, že právě cena za montáž je mu takzvaně prominuta formou slevy.“

Foto: Kuchyně Sýkora

Nemusíte mít nutně to, co mají slavní nebo co právě „letí“ a o čem se píše v časopisech o bydleníFoto: Kuchyně Sýkora

A podle čeho vybíráte kuchyň vy?

Reklama

Načítám