Hlavní obsah

Čínská medicína se stává hitem dneška: Můžete se vyléčit i bez léků?

Foto: Profimedia

Čínská medicína se do Česka dostala až v devadesátých letech, nyní se stává velmi populárníFoto: Profimedia

Reklama

Žádné tabletky, chemické testy ani inovativní technologie. Nejstarší léčebné učení světa si už po tisíciletí vystačí s bylinkami, masážemi či zdravou stravou. Proč si ho západní svět najednou tak oblíbil?

Článek

Ještě donedávna byla na západě tradiční čínská medicína považována za hodně bizarní šarlatánství. Právě nyní ale zažívá tento více než pět tisíc let starý koncept léčebných metod ohromný boom.

„V poslední době je totiž vidět opět renesance návratu k přírodě, k přírodnímu způsobu života. Vznikají bioobchody a restaurace a zkrátka se zvyšuje zájem o ochranu přírody,“ říká MUDr. Petr Hoffman, jeden z hlavních průkopníků tradiční čínské medicíny u nás.

V lidském těle je všechno propojené

Čínská medicína přistupuje k tělu trochu jinak než ta klasická. Jedním z jejích nejdůležitějších rysů je, že ho vnímá jako jeden celek, kde všechno může souviset se vším.

Pro příklad – za praktiky tradiční čínské medicíny často chodí ženy léčit neplodnost. Nezřídka přichází prostě proto, že už si nevědí rady a zkouší všechno, co se dá. Náhodou se to po měsících i letech nekonečných snah opravdu povede. Praktik totiž ženu začne léčit komplexně a zjistí, že příčina neplodnosti je úplně jinde, než by kdo čekal. Může to být třeba špatná činnost ledvin, setrvalý emoční stres či chudokrevnost.

Foto: Profimedia

Masáže jsou jednou z disciplín čínské medicínyFoto: Profimedia

Tak trochu jiná diagnostika

Práce klasického lékaře a praktika čínské medicíny se tak velmi liší. Praktik nevyužívá chemické testy ani žádné moderní technologie. Řídí se jen svými smysly, znalostmi a zkušenostmi. Pozoruje, naslouchá a ptá se.

Základem je s pacientem hovořit o jeho stavu, o tom, jak se cítí či s jakými nemocemi již bojoval. Ti, co se do ordinace praktika dostanou poprvé, bývají často překvapeni zdánlivě nesouvisejícími otázkami typu, jaký mají vztah k počasí nebo s jakou emocí se jejich potíže zhoršují.

Bylinky a akupunktura jsou základ

„Východní medicíny usilují o harmonii mezi faktory, jako je zdravá výživa, práce se stresem, bylinky, pravidelný pohyb, automasáže a akupunktura,“ shrnuje výživový specialista a kouč Ing. Martin Škába.

Existují dva nejběžnější léčebné postupy. První je fytoterapie neboli bylinná léčba. Ta se nasazuje v případě, kdy lékař zjistí, že tělu něco chybí. Mohou to být jak odvary z bylin, tak modernější verze – bylinné kapsle.

Druhý případ je pravý opak. Problém je, že něčeho někde přebývá, a vzniká tak blokáda, kterou je potřeba odstranit a cesty zprůchodnit. K tomu se užívá nejčastěji akupunktura, ale také různé masáže či baňkování.

Foto: Profimedia

Jehly se zapichují do akupunkturních bodů, které jsou různě rozmístěny po celém těleFoto: Profimedia

S čím za praktikem zajít?

Čínská medicína léčí prakticky cokoli. Od rýmy a kašle přes migrény, bolesti kloubů či nespavost po obezitu, ekzémy či vypadávání vlasů.

Velmi často praktiky navštěvují lidé s dlouhotrvajícími problémy, jako jsou chronické záněty, poruchy zažívání, různé alergie či výše uvedená onemocnění. Na praktikovi je pak nejen zvolit vhodnou léčbu, ale pracovat s celkovým pacientovým životním stylem. Mnohdy je nutné změnit stravování a hlavně „přenastavit“ se psychicky.

Samotní praktici čínské medicíny uznávají, že její metody nejsou spásou na všechno. „Čínská medicína si je vědoma toho, že dnešní medicínský a vědecký pokrok přináší lidstvu výhody, zachraňuje životy,“ říká lékař Petr Hoffman. Ten je toho názoru, že ideálním přístupem ke klasické a čínské medicíně je zlatý střed. Přehnaně neupřednostňovat ani jednu z nich a brát si to dobré z obou.

Například čínská medicína nemůže nahradit tu klasickou při léčbě rakoviny. Ovšem může ji doplňovat a pacientovi pomoci mnohem lépe přestát chemoterapii.

Máte s čínskou medicínou zkušenosti?

Reklama

Související témata:
Praktici

Načítám