Hlavní obsah

Co společně dokážou vymyslet babičky a vnoučata?

Foto: Profimedia

S babičkou se dá užít spousta legraceFoto: Profimedia

Reklama

Babička a děda nejsou pro výchovu, ale od toho, aby vnoučata rozmazlovali a trávili s nimi volný čas. A tohle s prarodiči prožily děti našich čtenářek...

Článek

Rodiče musí dítě vychovávat a starat se o ně, o tom není pochyb. Co ale babička s dědou? Nejsou tady od toho, aby vnoučeti předali co nejvíc informací, dovedností, ale aby s ním i zažili celou spoustu radostí, na které třeba rodičům v hektickém pracovním životě nezbývá čas? Prarodiče přece bývají pro děti často zdrojem zábavy a rozptýlení.

Tak přivřete oči a nechte je, aby se navzájem užili, i když to někdy není podle vašich představ. Co třeba babičky, dědové a vnoučata vyvedli?

Novinky od babičky

Devítiletá Katka jezdí k babičce na Moravu každý rok na jeden měsíc letních prázdnin. Protože bydlí každá v jiném koutě republiky, vidí se přes rok jen několikrát. A i když máma Lucie každý den dceři volá, moc toho z ní nedostane, a tak už si zvykla, že červenec patří jen dceři a babičce. Vždycky ji ale po návratu od babičky něco překvapí.

„Jeden rok u moře mě dcera dostala, protože se s babičkou naučila plavat, jindy přijela s hromadou nových šatů, které spolu ušily,“ říká Lucie. Největší překvapení ale dcera přivezla od babičky loni. „Pořád chodila, že chce propíchnout uši, ale já neměla čas a přišlo mi to i zbytečné. Loni ale od babičky přijela a zdobily ji náušničky,“ směje se Lucie.

Tip redakce: Tajemství ale občas mají děti i s tatínky. Jaká třeba?

Foto: Profimedia

Babička i dědeček mohou mít třeba i jiné zájmy, než mají rodiče, a ty mohou vnoučata bavitFoto: Profimedia

Moderní babi

Tomáš má doma jasně stanovené hodiny, kdy smí na počítač, jinak by u něj totiž proseděl každý večer. „Nedávno se tchyně rozhodla, že si taky koupí počítač, švagrová žije v cizině a tchyni nadchlo, že by s ní mohla volat přes internet,“ vysvětluje Tomášova máma Marcela.

Pomohli jí vybrat přístroj, zapojili ho, naistalovali a naučili babičku, co a jak. „Syn chodí k babi občas na víkend, když musíme s mužem do práce, a nedávno jsme je pěkně nachytali,“ směje se Marcela. Přijela s manželem vyzvednout syna o něco dřív a nemohli ty dva nikde najít. „Seděli u počítače a ,pařili'. Syn babičku přemluvil a ona podlehla. Smáli jsme se, že budeme muset nastavit režim i tchyni,“ říká Marcela.

Společně do oblak!

Martina je ráda, když si její rodiče vezmou dvanáctiletá dvojčata na chalupu, ale nechce je přetěžovat, ta dvě totiž dovedou pořádně řádit. Loni ale měla pocit, že rozpustilejší a divočejší nápady snad mají spíš její rodiče.

„Vymýšlejí pro děti spoustu aktivit, dělají jim bojovky, sportovní dny a hrozně se v tom vyžívají. Loni jim, ale asi i sobě splnili sen,“ popisuje Mirka. Nikdo z nich totiž nikdy neletěl letadlem, a když její táta někde zahlédl letáček s nabídkou vyhlídkových letů, bylo rozhodnuto.

„Protože to bylo drahé, šetřili na to pěkných pár měsíců. Nikomu nic neřekli a mně to bylo oznámeno tak, že jsem dostala fotku, na které všichni pózují před letadlem,“ má radost Martina.

Foto: Profimedia

Starší generace mívá také více trpělivosti, a proto jí to jde s malými dětmi leckdy lépeFoto: Profimedia

Koprovka pro mámu

Kryštof se s babičkou a dědou vídá denně, protože bydlí jen kousek od sebe, rozhodně se ale nedá říct, že by pro něj pobyty u prarodičů byly všední a nezajímavé.

„Je u nich strašně rád a oni jsou zase nadšeni z něj,“ popisuje vztah Vlaďka. Syn rád pomáhá v kuchyni, když ale ve všední den Vlaďka chystá večeři, snaží se, aby to bylo rychle, a dítě často od vaření odhání. „Nedávno jsem přišla domů a on tam na mě číhal s babičkou. Posadili mě ke kávě a řekli, ať se dívám. Pod dohledem mámy syn uvařil vynikající koprovku. Babička jen radila a pomáhala třeba s krájením, jinak to nechala na něm. Udělal mi hroznou radost,“ přiznává Vlaďka.

Babičky a dědové: mají vychovávat, nebo rozmazlovat?

Reklama

Načítám