Hlavní obsah

Cvičíte a nehubnete? Možná děláte tyhle chyby!

Foto: Isifa

Rady odborníka se při cvičení opravdu hodíFoto: Isifa

Reklama

Cvičíte jak o život, dřete v posilovně, ale kila přesto nejdou dolů? Chcete vytvarovat postavu, nicméně výsledek stále nikde? Vybrali jsme sedm zásadních prohřešků, kterých se při sportování dopouštíte, a ukážeme vám, jak se jim vyhnout.

Článek

Sportovní trenéři a instruktoři se jasně shodují v tom, že většina klientů chybuje stále ve stejných věcech. A zbytečně. Sestavili jsme pro vás žebříček těch nejčastějších omylů při cvičení a seřadili je podle toho, kolika z vás se týkají.

Nepravidelnost cvičení

Chodíte cvičit jednou každý den v týdnu, jindy se tam „dokopete“ tak dvakrát za týden, a následně vás tam měsíc neuvidí? Pak se nemůžete divit, že tělo na takový trénink nereaguje. Cvičení je tak pro vaše tělo spíše šokem, ze kterého se delší dobu opět vzpamatovává, regeneruje a nedokáže rytmu cvičení přizpůsobit i ostatní potřeby – spánek, jídlo a podobně. „Proto svým klientům doporučuji pravidelnost tréninku, ať už je jejich cíl jakýkoli. Říká se, že cvičení 1x týdně má účinek rekreační, 2x týdně zdravotní, a teprve až 3x týdně vede k nějakým viditelným výsledkům,“ tvrdí osobní trenér Vít Živný. A v létě se navíc dá krásně cvičit venku, inspiraci najdete ve článku Nebaví vás v létě fitko? Vyražte za sportem ven!.

Kolik z vás v tom chybuje: 90 %

Foto: Isifa

Ujistěte se, že cviky provádíte správně!Foto: Isifa

Chybně provedené cviky

Jen málokdo zacvičí jednotlivé cviky hned napoprvé správně. Stejně jako se člověk musí učit hrát tenis, jezdit na kole a podobně, musí se postupně naučit správně i posilovat a formovat své tělo. Proto je tak důležité cvičit alespoň z počátku pod dohledem trenéra, který bude provedení jednotlivých cviků kontrolovat. „Pokud budete cvičit špatně, můžete si spíše uškodit a například si přivodit problémy se zády, koleny... To, že některý cvik provádíte špatně, poznáte mimo jiné podle toho, že vás bolí něco jiného než právě zatěžovaný sval,“ říká trenér. To se vám ale u cviků, které vám vykouzlí sexy bříško během 15 minut, díky našemu videu nestane!

Kolik z vás v tom chybuje: 75 %

Nevhodná strava před cvičením a po něm

Také věříte mýtu, že když nebudete před cvičením jíst, budete lépe spalovat tuky? Chyba! „Tělu je nutné dodat ,palivo' pro následnou pohybovou aktivitu, ideálně v podobě komplexních sacharidů – pár kousků ovoce, džus, sacharidový nápoj… Poslední jídlo podobného charakteru by mělo předcházet asi 60–90 minut před cvičením,“ říká Vít Živný. Po cvičení potřebuje vaše tělo zase doplnit látky, které spotřebovalo: energii a živiny, které využije pro výstavbu a regeneraci. Ideálně do 30–60 minut po cvičení byste měli přijmout opět stravu bohatou na sacharidy (energie) a bílkoviny (stavební látky).

Kolik z vás v tom chybuje: 70 %

Foto: Isifa

Naučte se i základy strečinkuFoto: Isifa

Stále stejný druh cvičení/tréninku

Náš organismus je velmi chytře nastaven, a proto si po určité době na zátěž i intenzitu cvičení přivykne. Není proto divu, že když půl roku cvičíte stále totéž, výsledky se přestávají dostavovat a tělo již nijak nereaguje. Svaly si zkrátka zvykly. „Trénink by se měl obměňovat minimálně jednou za tři měsíce a vhodné je i střídat různé druhy sportu. To znamená – jednou v týdnu zajít do posilovny, jednou si jít zaběhat a potřetí navštívit třeba formovací lekci,“ doporučuje trenér Živný.

Kolik z vás v tom chybuje: 65 %

Nedostatečný strečink

Strečink je po tréninku opravdová nutnost. Je potřeba protáhnout partie, které jste právě procvičili, a svaly, které mají obecně tendence ke zkrácení. Pravidelný a dostatečný strečink je jednoznačnou prevencí zranění, urychluje regeneraci svalů, zvyšuje efektivitu pohybu a udržuje přirozený rozsah pohybů v jednotlivých kloubech. „Abyste dosáhli kýženého efektu, vydržte v každé pozici minimálně 15–30 vteřin s plynulým přechodem do další.“

Kolik z vás v tom chybuje: 60 %

Žádné zahřátí

Rozehřátí a rozcvičení je naprosto neoddělitelnou součástí každého pohybového tréninku. Organismus se totiž musí na následnou zátěž připravit. „Díky tomu se vyhnete zranění, dosáhnete lepších výkonů a vyšší efektivity cvičení. Ideální forma takzvaného warm-up (zahřátí) je 5–10 minut aerobní pohybové aktivity (rychlejší chůze, klus, rotoped) s následným rozcvičením – dynamické cviky, uvolnění kloubů a podobně,“ říká odborník.

Kolik z vás v tom chybuje: 55 %

Špatný pitný režim

Nemáte při cvičení žízeň a potíte se jen minimálně, tak proč pít? Při pohybu obecně se zvyšuje tělesná teplota (i když to zpočátku nemusíte vůbec pozorovat). Proti tomu se tělo brání pocením, odpařováním a jinými termoregulačními procesy, které vedou ke ztrátě tekutin. „Tyto procesy jsou u každého jiné, proto se jeden člověk potí hodně, jiný málo. Přesto je důležité tekutiny doplňovat předpohybovými aktivitami, po nich, ale i v jejich průběhu,“ zdůrazňuje trenér. A mimo jiné – pokud je vaším cílem shodit nějaké kilo z tukových zásob, zvýšený pitný režim vám pomůže nastartovat a zvýšit metabolismus a pročistí vaše tělo.

Kolik z vás v tom chybuje: 50 %

Také děláte nebo jste dělali při cvičení některou z uvedených chyb?

Reklama

Související témata:

Načítám