Hlavní obsah

Nebaví vás v létě fitko? Vyražte za sportem ven!

Foto: Thinkstock

Sport v přírodě je nejlepší relaxací pro tělo i duchaFoto: Thinkstock

Reklama

Proč se v létě potit ve vydýchané tělocvičně, když můžete sportovat na čerstvém vzduchu a v přírodě? Kromě sportů, kterým se můžete věnovat na „vlastní pěst“, existují i různé outdoorové skupinové lekce vedené profesionálními trenéry.

Článek

Vyberete si z naší nabídky? Máme tipy na skupinové i individuální sporty...

Trénink podle americké armády

Pokud si chcete dát pořádně do těla, máme pro vás tip na skutečně účinný, i když občas pořádně tvrdý trénink. Jde o takzvaný bootcamp, jehož koncept vychází z vojenských tréninků v USA. Už samotný čas konání tréninku vás možná zarazí. Začíná se většinou okolo půl sedmé ráno! „Většina našich účastníků se ale shoduje, že nadšení ostatních, zábavnost tréninků i osobnost trenéra tento fakt dalece předčí,“ říká zakladatel bootcampů v Česku Jakub Makalouš. A co vás na takovém bootcampu čeká? Běh, cviky ve dvojicích, různé týmové hry, posilování s vlastní vahou a podobně. „Bootcamp není žádná flákárna, na druhé straně vám bude za krátkou dobu odměnou pevné tělo a třeba i desítky kilogramů dole,“ dodává Jakub.

Výběhy do kopce

Také si každý rok říkáte, že příště už ten půlmaraton dáte? Bez pravidelného tréninku máte jen malou šanci, že si tento sen jednou splníte. (O tom, jak běhání může pomoci zhubnout, ale i změnit život, se dočtete v článku Zhubla díky maratonu. Přidáte se?.) Skvělou volbou, jak se naučit správně běhat, mohou být běžecké tréninky. „Mnoho tréninků je zaměřeno právě na začátečníky. Ukážeme jim, jak by měl správný trénink vypadat a co by nemělo chybět. Případně i poradíme, jak se dál zlepšovat a co je k běhání potřeba,“ vysvětluje trenér Honza Jakubíček. Každý běžecký trénink je jiný. Jeden je zaměřen na vytrvalost, při jiném se trénuje rychlost, na dalším budete po celých 60 minut trénovat běh do kopce. Mnoho absolventů těchto tréninků tvrdí, že společný běh je mnohem účinnější, než když člověk běhá sám a kolikrát se k vyběhnutí třeba ani nedonutí.

Foto: Thinkstock

Parťák je při jakémkoli sportování vždycky dobrou motivacíFoto: Thinkstock

Bruslení jako seznamka

Jste v in-line bruslení věční začátečníci, kteří se jakž takž projedou po rovince, ale to je tak všechno? Nejlepší a nejrychlejší možnost, jak to napravit, máte ve škole in-line bruslení. „Kurzy pro veřejnost jsou velmi populární a 95 % účastníků se hlásí proto, že neumí zastavit. Jsou mezi nimi muži, ženy a kromě bruslení tyto kurzy fungují i jako skvělá seznamka,“ říká s mírnou nadsázkou Petr Hanzlík vedoucí školy Skateschool. „Mnoho lidí se často diví, co všechno se dá na bruslení ještě naučit. Zdokonalit se ale můžete v řadě dovedností. Je to třeba přešlapování, jízda vzad, stabilita a tak dále.“ Základem je ale právě brzdění. Jakmile zvládnete tento úkon, nemusíte se bát ani mírně zvlněného terénu a okamžitě se vám rozšíří možnosti, kde (a s kým) in-linovat.

Sportovní lekce místo procházky

Velkým hitem jsou také vedené lekce cvičení pro maminky s kočárky. Nabízí alternativu sportování pro maminky, které nemají možnost hlídání, a přitom se chtějí hýbat a udržet v kondici. Zaměřují se na intervalový trénink složený z běhu s kočárkem, posilování s pomůckami, strečinku a podobně. „Lekce prokládáme také různými hrami a říkankami pro děti, aby i je cvičení bavilo. Primárně jsou však naše hodiny zaměřené na maminku, která na nich dostane kompletní trénink určený na spalování tuků i zformování postavy,“ říká Lucie Stavárková, lektorka sportovního programu FITMAMI. „Novinkou letošního roku jsou také outdoorové lekce pro těhotné ženy, které se i v tomto období chtějí udržet v kondici a připravit tělo na další stadia těhotenství a porod.“ Lekce cvičení s kočárky probíhají především ve větších městech a jsou určené pro maminky s dětmi od 0 do asi 4 let. Chcete vidět, jak taková lekce probíhá? Podívejte se na Hit pro maminky: Cvičení s kočárky!

Foto: Thinkstock

Klidné a vyrovnané cvičení osvěží myslFoto: Thinkstock

Tchaj-ťi uprostřed velkoměsta

Hledáte zklidnění uprostřed městského shonu? Co takhle tchaj-ťi? Pomalu se pohybující lidé připomínající tančící postavičky už dávno nejsou jen realitou parků v Asii. Setkáte se s nimi i u nás. „Cvičení pro začátečníky je věnováno základům tchaj-ťi čchüan. Cílem je rozvíjení důležitých dovedností, jako je vědomá práce s pohybem, správným držením těla, uvolňováním a tak dále,“ říká Petr Švarc, lektor tchaj-ťi. Možná se ptáte, zda tchaj-ťisty při cvičení neruší kolemjdoucí lidé. „Ruší a neruší. Cvičení tchaj-ťi je ve vnímání a navracení rovnováhy v nás i celém našem životě. To, k čemu by měla vést praxe tchaj-ťi, je naučit se být v rovnováze v jakékoli životní situaci. Kolemjdoucí nám tak spíše pomáhají v tom, čeho chceme dosáhnout.“

A co vy? Dáváte v létě přednost sportování venku, nebo jste věrni svému fitness centru?

Reklama

Související témata:

Načítám