Hlavní obsah

Farmářské trhy startují. Víme kdy!

Foto: Thinkstock

Na trzích nakoupíte jen z domácích zdrojůFoto: Thinkstock

Reklama

Znáte to. Přijdete do českého obchodu, a koupíte si v něm jen španělská rajčata, belgickou mrkev, čínský česnek a kuřata z Polska. Také vám to přijde postavené na hlavu a nechápete, proč nikde nejdou koupit česká rajčata ani v plné sezoně? Dojděte si na farmářské trhy, které právě začínají!

Článek

Na farmářských trzích nečekejte výrobky, které byste nesehnali nikde jinde. Rozdíl mezi zdejším zbožím a tím ze supermarketů je hlavně v kvalitě. Seženete tam domácí klobásy, výrobky košíkářských firem, českou zeleninu i kvalitní česká a moravská vína přímo od vinařů. Pokud vám tedy přijde škoda, aby zemědělci vylévali mléko před ministerstvem do kanálů, tady máte možnost to změnit.

Nejen Praze trhy vládnou

Na trhy s českými zemědělskými produkty narazíte takřka všude a ledaskde je jejich tradice desítky let nepřerušená. „Od jara až do podzimu zeleninu nekupuji jinde než na trzích, jsou tu třikrát týdně,“ říká třiačtyřicetiletá Taťána z Jablonce nad Nisou. „Vím, kdo má nejlepší rajčata či papriky, okurky na zavařování taky kupuji jen na trzích,“ vysvětluje. A co ji k tomu vede? „Prostě jen to, že je zelenina ze zahrádek v okolí chutnější než jakákoli, byť někdy na pohled hezčí, ze supermarketu,“ říká rázně. Oblíbenosti trhů jsou si vědomi i městští zastupitelé, a tak na mnoha místech vznikají nové a nové trhy často pod patronátem obcí.

Foto: farmarsketrziste.cz

Trhy jsou v Praze velmi navštěvovanéFoto: farmarsketrziste.cz

Za kvalitu se platí, ale ne tak moc!

Za možnost mít něco, co vyrostlo pod rukama obyčejného člověka, který zboží na tržišti přímo prodává, lidé rádi i něco připlatí. „Zdejší výrobky se chuťově nedají srovnat s klobásami, které člověk koupí v obchodech. Chodím si sem pro ně každý týden, za kvalitu se platit prostě musí,“ vysvětlovala mi starší dáma, kterou jsem potkala u řeznického stánku na trzích na náplavce u Palackého náměstí v Praze.

Kolik si tedy připlatíte?

Celkově je zboží dražší asi o 5–10 procent, ale ceny si určují stánkaři sami, takže co je u jednoho prodávajícího dražší, může být u jiného stánku za stejnou cenu jako v klasickém obchodě. Já sama chodím pro ovoce a zeleninu, například český česnek koupíte za 200–230 Kč/kg (čínský stojí 170 a o jeho kvalitě nemá cenu se ani zmiňovat). Na podzim jsem vyzkoušela také skvělé domácí jitrnice z pražské náplavky. Cena v obchodě bývá kolem 60–70 Kč/kg, tady stály zhruba 75 korun. A chuť? Jinde už bych je nekoupila! Stejně tak skvělé pečivo v bio kvalitě. Menší bochník ořechového chleba stál 35 korun, a na takovou dobrotu nenarazíte často.

Sezona začíná

Po několikatýdenní pauze se teď začíná sezona trhů zase rozjíždět, některé měly letošní „premiéru“ už začátkem března. Kromě farmářských trhů se začínají po celé republice množit i automaty na čerstvé kravské mléko nebo pojízdné mlékárny, ve kterých jsou k dostání i další mléčné výrobky. „Cena je vyšší než za klasickou litrovku, ale to mléko chutná jako mléko! Přesně, jak si pamatuju z dětství u babičky. Peněz jako studentka nemám nazbyt, ale tohle za to stojí,“ přiznává pětadvacetiletá Lída z Prahy. V automatu mléko přijde zhruba na 15–25 korun za litr, záleží na dodavateli, který mléko zrovna do toho vašeho automatu dováží.

Kam tedy vyrazit?

Jak jsme psali již v úvodu, farmářských trhů (byť tento název je vžitý hlavně pro trhy v Praze a Středočeském kraji) se konají po celé zemi desítky. Stačí zabrouzdat po internetu a zjistit, v jakých termínech proběhne ve vašem okolí. Jaro je prostě tady a s ním konečně i období českého čerstvého ovoce, zeleniny a vůbec všeho dobrého!

A kam chodíte nakupovat české produkty vy? Jaké máte zkušenosti s farmářskými trhy? Napište nám do diskuse pod článkem nebo na jana.ch@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám