Hlavní obsah

Hodní muži: Proč nás nebaví?

Foto: Thinkstock

Příliš hodným lidem máme tendenci ubližovatFoto: Thinkstock

Reklama

Požadavek na partnera: hlavně aby byl hodný a na rukou mě nosil! Jenže co když je hodný tak, že se to nedá vydržet? Je chyba na vaší straně, nebo je prostě jasné, že se ochotní, milí a nekonfliktní muži zkrátka do partnerství nehodí? My víme, kdo může za to, že vztah s „ťunťou“ neklape!

Článek

„Mít hodného chlapa je snem snad každé ženské,“ domnívá se šestatřicetiletá krupiérka Klára. Sama má ale zkušenost, že když je něčeho hodně, nemusí to vždycky dělat dobrotu. „Já takového partnera ještě donedávna měla. Jenže nikdy by mě nenapadlo, že bude tak hodný, až mi to poleze na nervy,“ začíná své vyprávění. „Nikdy mi nevyčetl, když jsem se zdržela v práci, neustále se snažil o chod domácnosti, a to tak, že když já neuklidila, udělal to on – bez komentářů. Chápal moje nálady, nemoci i názory. Při milování pořád říkal, že budeme dělat jen to, co chci já. Jakmile jsem vzdychla, okamžitě se začal vyptával, jestli je všechno v pořádku, zda mi nějak neublížil a tak. Okamžitě mě přešla veškerá chuť na sex. Přeci nejsem z cukru, naopak se chci normálně a vášnivě pomilovat, ne?"

Byl hodný – až příliš

Na Kláru toho bylo moc. Za  vrchol všeho považuje jeden večírek, na kterém se trochu opila a udělala na partnerovo konto nemístný vtip. „Litovala jsem toho a hned se omlouvala, že jsem to tak nemyslela. On se jen usmál, pohladil mě po tváři a řekl, že mi odpouští. Bože, on byl hodný. Tak hodný, až jsem to s ním musela skončit. Takový vztah by mě nebavil a nebaví,“ uzavírá Klára.

Člověka hned napadne otázka, tak co že to ženy vlastně chtějí? Od grázlů odrazují nejen sebe, ale i své kamarádky a dcery, hodný chlap stylu „ťunťa“ taky není to pravé ořechové… Ale proč vlastně? Jaké jsou důvody pro to, že vztah s takovým mužem nedokáže uspokojit ženské představy a potřeby?

Foto: Thinkstock

I drobné pozornosti přestanou být něčím zvláštnímFoto: Thinkstock

Vztah (ne)klape, když…

„Partnerství je vztah, který by měl být rovnocenný, založený na důvěře a respektu druhého. Abychom zjistili, proč nám vlastně nefunguje vztah s přehnaně hodným mužem, musíme si nejdříve vyspecifikovat, za jakých podmínek je náš vztah vlastně dlouhodobě funkční,“ vysvětluje Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz a přináší pět oblastí, na které se při hodnocení (nebo výběru) partnera zaměřit.

  1. Společné priority a hodnoty
  2. Kvalitní komunikace
  3. Vzájemný respekt a důvěra
  4. Společní přátelé
  5. Shodná sexuální chemie

Podle kouče platí pravidlo, že pokud žijeme s mužem, který je přehnaně hodný, znamená to, že se bude jeho povahový rys někde v našem vztahu projevovat. Kde? Vezměme výše zmíněné podmínky kvalitního soužití hezky od začátku a zaměřme se hlouběji na první tři, aby bylo jasno. (Čtvrtý a pátý bod beztak nepotřebuje komentáře.)

Oblast společných priorit a hodnot (bod 1)

Pokud s druhým máme společné priority, směřujeme oba dva ke stejnému cíli a máme také společné debaty, které nás naplňují. „Já osobně tvrdím, že partnerství je přátelství okořeněné kvalitním sexem, a tak by náš partner měl být naším přítelem pro celý život. Pokud je náš protějšek ten přehnaně hodný, může se stát, že se nám přizpůsobuje, i když se mu uvnitř nechce,“ dodává Černá. Naráží tak na příčinu, proč můžeme mít ve vztahu pocit, že za sebou „vláčíme balvan“, který se sice usmívá, ale ve skutečnosti ho dané aktivity nebaví. A také, pokud ho dané aktivity nebaví, neumí se o nich bavit (známé ticho u večeře).

Někdy se lidé zbytečně přizpůsobují druhému a jsou ti hodní, kteří dělají vše, co ten druhý. To je však ve vztahu vždy cítit a nevzniknou nikdy ty radostné a zábavné momenty jako se skutečnými přáteli.

Výsledek:Přehnaně hodný partner se může přizpůsobovat, i když ho daná aktivita nebaví. To vy však vycítíte a prostě se naladíte na stejnou notu: i vás jeho přítomnost bude nechávat chladnou, neemotivní či podrážděnou. Jako kdybyste jedla pokrm bez „chutě a zápachu“, jak se říká.

Foto: Thinkstock

Velké ochoty si časem přestanete vážitFoto: Thinkstock

Oblast kvalitní komunikace (bod 2)

Člověk, který nám vše odsouhlasí a nedostaneme od něj zpětnou vazbu, kterou potřebujeme, se pro nás může stát nezajímavým. „Současné ženy jsou již trochu jiné než naše prababičky – více emancipované, cílevědomé, mají vlastní názory na politiku, náboženství a další zásadní témata. Očekávají autentický názor od svých nejbližších,“ konstatuje kouč partnerských vztahů. Je proto logické, že od chlapa, který nám raději všechno odsouhlasí, než aby šel do „intelektuálního střetu“, tuto zpětnou vazbu nedostáváme, a tak nás po nějaké době prostě přestane „bavit“.

Výsledek: Současná žena hledá názor muže a ten od přehnaně hodného chlapa nedostává.

Oblast respektu (bod 3)

Podle Lenky Černé každý potřebuje ve vztahu žít s někým, ke komu může v určitých oblastech vzhlížet. A to jak muži, tak ženy. Navíc, ženy mnohokrát v soužití potřebují určitou lehkou dominanci muže, která v nich vzbuzuje pocit bezpečí a ochrany. Takový partner je něco jako vůdce smečky, který se díky své hodnotě a respektu dokáže uživit a obstát i v pracovním světě. A tím ochrání nás a naše děti. Jenže „ťunťa“? Tváří se, jako by se na něm dalo dříví štípat…

Výsledek: Žena chce k muži cítit respekt, ale také mít pocit ochrany a zabezpečení – ani to jí ale hodný chlap nedokáže poskytnout.

Onen zakopaný pes tedy může být i v ženském pocitu nedostatečné dravosti ze strany muže, neboť příliš hodní chlapi málokdy bývají vrcholoví manažeři nebo majitelé úspěšných společností. Možná jim tak opravdu schází ostré lokty. A buďme upřímné: ať muž nebo žena, všichni chtějí cítit, kde jsou jejich mantinely, za které je partner ve vztahu nepustí. Potom si ho totiž mohou vážit.

Milé čtenářky, měly jste někdy tak hodného chlapa, že to nešlo vydržet? Napište nám do diskuse, co vám na něm nejvíc vadilo!

Reklama

Související témata:

Načítám