Článek
Co přidat ke škvarkům do pomazánky? Inspirujte se následujícími třemi recepty a klidně si vytvářejte vlastní variace. Nemáte křupavé škvarky? Můžete si vyrobit domácí, není to nic složitého. Anebo si je kupte, pak je výroba pomazánky opravdu skoro bez práce.
V každém případě – škvarková pomazánka je stálice tradičního jídelníčku. A ať už zkusíte klasiku s vařenými vejci, okurkou a cibulí, nebo se pustíte do výtečných variant s bylinkami, jablky a hořčicí, po čerstvém chlebu namazaném škvarkovkou se vždycky jen zapráší!

Praktické je česnek nasekat přímo s osolenými škvarky. A jestli nejste česnekoví, nic se neděje… Pomazánky jsou dobré i bez česneku. Anebo vyzkoušejte přidat sušený či pečený, jsou o dost jemnějšíFoto: Mona Martinů
1. Klasická škvarková pomazánka s vajíčkem a okurkou
Suroviny: 200 g škvarků, ½ menší cibule, 2–3 kyselé okurky, 2 vařená vejce, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 stroužek česneku, sůl, pepř.
Postup: Cibuli, okurky a vajíčka nakrájejte najemno. Škvarky osolte, přidejte česnek a pepř a rozmixujte (anebo namelte), lze přidat i trochu sádla. Všechny suroviny smíchejte a dochuťte hořčicí.
2. Škvarková pomazánka s jablky
Suroviny: 200 g škvarků, 1 menší červená cibule, ½ jablka, 1/2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, 2 stroužky česneku, 1 lžička sádla, sůl, bílý pepř.
Cibuli nasekejte najemno a orestujte na troše sádla. Jablko nakrájejte nadrobno. Škvarky rozmixujte s česnekem a solí, lze přidat i trochu sádla. Přidejte k nim připravenou cibulku, jablko a rozmarýn a dochuťte bílým pepřem.
3. Francouzská škvarková pomazánka s kapary
Suroviny: 200 gramů škvarků, 1 lžíce kaparů, 1–2 jarní cibulky, 2 lžíce čerstvé petržele, 1–2 lžičky dijonské hořčice, 1–2 stroužky česneku, sůl, pepř.
Kapary, petržel a jarní cibulku nasekejte nadrobno. Škvarky rozsekejte se solí a česnekem. lze přidat i trochu sádla. Promíchejte, přidejte hořčici a čerstvě mletý pepř.
Fantazii a chuti se meze nekladou!
Recepty si samozřejmě uzpůsobte podle vlastní chuti, škvarky rozmixujte na takovou strukturu, jaká vám vyhovuje, a podle potřeby a zvyku přidejte do pomazánky lžíci sádla, tvaroh či majonézu. Z koření se hodí drcený kmín, majoránka i paprika a přidat můžete nakládané kozí rohy, cibulky či třeba nakládané pečené kapie. Pomazánka je výborná i se lžící ajvaru či trochou harissy… Nic nezkazí ani nasekaná pažitka. Je to jen na vás!

Co přidat ke škvarkům? Inspirujte se těmito třemi recepty a klidně si vytvářejte vlastní variaceFoto: Mona Martinů