Hlavní obsah

Škvarková pomazánka 3x jinak. Klasická, rozmarýnová i s hořčicí!

Foto: Mona Martinů

Když zavoní čerstvý chléb namazaný škvarkovou pomazánkou, jdou veškeré snahy o dietu stranou :-)

S příchodem podzimu pomalu odchází chuť na saláty (o tom, že se možná ani nikdy nedostavila, pomlčme…) a tělo si říká o něco vydatnějšího. A začneme opravdu poctivě, s domácí škvarkovou pomazánkou!

Článek

Škvarková pomazánka sice nepatří k jídlům, která by měla být stálicí vašeho jídelníčku, ale čas od času není na škodu si trochu zahřešit. Pusťte se do výroby křupavých škvarečků, ze kterých připravíte báječně ochucenou pomazánku – z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že si na ní rády smlsnou i osoby, které se jinak vyznačují zdravým životním stylem (tímto zdravím své kolegyně z redakce).

Ať už zkusíte klasiku s vařenými vejci, okurkou a cibulí nebo se pustíte do experimentů s bylinkami, jablky a hořčicí, po čerstvém chlebu namazaném škvarkovkou se jen zapráší!

Škvarková pomazánka na 3 způsoby

Na škvarky potřebujete: 1500 g vepřového sádla bez kůže, vodu

Na klasickou pomazánku: škvarky z 500 g sádla, ½ cibule, 2–3 kyselé okurky, 2 vařená vejce, lžíci plnotučné hořčice, stroužek česneku, sůl, pepř

Na rozmarýnovou: škvarky z 500 g sádla, 1 červenou cibuli, lžíci čerstvého rozmarýnu, ½ jablka, 2 stroužky česneku, sůl, bílý pepř

Na francouzskou: škvarky z 500 g sádla, lžíci kaparů, 2 jarní cibulky, 2 lžíce petržele, 1–2 lžičky dijonské hořčice, 1–2 stroužky česneku, sůl, pepř

Foto: Mona Martinů

Pomazánku z vepřových škvarků doladíte přesně podle své chuti

Postup: Sádlo nakrájejte na kostky o hraně 1–3 cm (čím větší budou, tím déle se budou škvařit) a v co nejširším hrnci je podlejte asi čtvrt litrem vody. Za stálého míchání zahřívejte, až se vypeče dostatek tuku, aby škvarky stačilo míchat jen čas od času. V případě potřeby ještě přidejte vodu.

Na mírném ohni zahřívejte, až jsou škvarky pěkně zlatavé. Sádlo pak slejte, nechte trochu vychladnout a škvarky rozmixujte se solí a 3 stroužky prolisovaného česneku. Podle potřeby přidejte do směsi slité sádlo.

Foto: Mona Martinů

Sádlo nakrájejte na kostky

Foto: Mona Martinů

Podlejte trochou vody, aby se nepřipalovalo, a zahřívejte tak dlouho, až vzniknou krásně zlatavé škvarečky

Já ji rozdělila na třetiny a každou ochutila jinak: první byla klasika s najemno nakrájenou cibulí, okurkami a vajíčky dochucená plnotučnou hořčicí a čerstvě mletým pepřem.

Redakčním favoritem se jednoznačně stala pomazánka se základem z červené cibule orestované na troše sádla a nadrobno pokrájeného jablka, kterou jsem ochutila čerstvým rozmarýnem a bílým pepřem.

Poslední variantu připravíte z nasekaných kapar, jarní cibulky, petržele, dijonské hořčice a čerstvě mletého pepře. Podle potřeby nastavte pomazánku trochou vyškvařeného sádla. Pokud budete dělat jen jeden druh, suroviny jednoduše vynásobte třemi.

Foto: Mona Martinů

Mezitím, co se sádlo škvaří, si v klidu pokrájíte všechny ostatní ingredience na pomazánku

Foto: Mona Martinů

Česnku není nikdo dost, takže jsem ho rozmixovala přímo s osolenými škvarky

  • Zbylé sádlo si přelejte do čistých skleniček a nechte připravené v lednici na vaření a smažení.
  • Pomazánku nastavte tvarohem nebo experimentujte s dalším ochucením. Z koření se hodí kmín, majoránka, bobkový list i paprika a přidat můžete nakládané cibulky či kozí rohy nebo harissu.
  • Škvarky můžete kromě vody po chvíli podlít i mlékem, lépe se pak vyškvaří. Zbylé sádlo bude mít ovšem kratší trvanlivost.
Foto: Mona Martinů

A jestli v tomto podzimním obžerství nechcete být sami, darujte skleničkou domácí škvarkové pomazánky někomu hubenému ze svého okolí!

Máte taky nějaký vychytaný recept na škvarkovku? Prozraďte ho ostatním čtenářům!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.