Hlavní obsah
3,2
(14)
Foto: Lenka Philippová

Foto: Lenka Philippová

Aktualizováno

Nechte se zlákat chutí karamelu, skořice a podzimních jablek! Vyzkoušejte koláčový tip, který nejen dokonale vypadá, ale ošálí chuťové buňky i těch nejmlsnějších jazýčků!

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 225 g másla
  • 1/4 hrnku studené vody
Karamel
  • 190 g cukru
  • 2 lžíce vody
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli
  • 28 g másla
Náplň a zdobení
  • 1 000 g jablek
  • 1 ks citronu
  • 3 lžíce mouky
  • 1 lžíce skořice
  • 1 ks vejce
  • 2 g červeného potravinářského barviva
  • 1/4 lžíce zeleného potravinářského barviva
Článek

Postup

01.

Máslo nakrájejte na malé kostky. Do mísy dejte polovinu mouky a sůl, přidejte máslo a mixérem na střední otáčky zamixujte, dokud se hmota nezačne spojovat. Přidejte zbytek mouky a mixujte, dokud není máslo rovnoměrně rozmixované, vytvoří se trochu hrudky, jako posypka. Postupně pomalu přilévejte ledovou vodu, dokud se těsto plně nespojí, nemíchejte dlouho.

02.

Těsto rozdělte na dvě části, jednu rozválejte na placku a vyplňte dno a boky kovové formy na koláč, cca 23 cm v průměru. Dejte do lednice na zhruba 30 minut. Z druhé poloviny vyválejte placku o průměru koláčové formy, zabalte do igelitu a dejte také chladit

03.

Jablka oloupejte, nakrájejte na kostičky, pokapejte citronovou šťávou, posypte skořicí a moukou a dobře promíchejte. Do hrnce dejte cukr s vodou a na mírném ohni vařte do rozpuštění, nenechte přejít do varu, míchejte, dokud karamel nezezlátne. Odstavte a opatrně přilijte šlehačku. Pozor, bude hodně bublat. Promíchejte, vraťte na oheň, přidejte máslo, nechte ho rozpustit. Promíchejte, zakryjte pokličkou a dejte stranou.

04.

Vyndejte z lednice horní díl korpusu, vyřízněte do něj ostrým nožem siluetu stromu. Z vyříznutého těsta třetinu obarvěte červenou, zbytek zelenou, vytvarujte lístečky a jablíčka. Zespoda tvary potřete vejcem a přilepte ke kmeni. Do vychlazeného korpusu dejte třetinu jablek, polijte třetinou karamelu, dejte další vrstvu jablek a karamelu, dokud vám vše nedojte.

05.

Nahoru položte korpus s vyříznutým stromem. Nahoře potřete rozšlehaným vejcem a celý koláč vložte na 30 minut do mrazáku. Poté troubu rozehřejte na 220 stupňů a pečte koláč přibližně 20 minut. Pak snižte teplotu na 170 a dopékejte dalších asi 40 minut. Koláč musí být na povrchu zlatý a křupavý. Dejte vychladit nejméně na hodinu (karamel může být dlouho horký).

Reklama

Související témata:

Načítám