Hlavní obsah

Jablečný koláč se skořicí

Hodnocení:
(10)
Foto: Lenka Philippová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Nechte se zlákat chutí karamelu, skořice a podzimních jablek! Vyzkoušejte koláčový tip, který nejen dokonale vypadá, ale ošálí chuťové buňky i těch nejmlsnějších jazýčků!

Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 225 g ztuhlého másla
  • 1/4 hrnku ledové vody
Karamel
  • 190 g cukru
  • 2 lžíce vody
  • 60 ml šlehačky
  • 1 špetka soli
  • 28 g másla
Náplň a zdobení
  • 1000 g jablek
  • 1 citron
  • 3 lžíce mouky
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 vejce
  • červené potravinářské barvivo
  • zelené potravinářské barvivo
Článek

Postup

Krok 1: Máslo nakrájejte na malé kostky. Do mísy dejte polovinu mouky a sůl, přidejte máslo a mixérem na střední otáčky zamixujte, dokud se hmota nezačne spojovat. Přidejte zbytek mouky a mixujte, dokud není máslo rovnoměrně rozmixované, vytvoří se trochu hrudky, jako posypka. Postupně pomalu přilévejte ledovou vodu, dokud se těsto plně nespojí, nemíchejte dlouho.

Krok 2: Těsto rozdělte na dvě části, jednu rozválejte na placku a vyplňte dno a boky kovové formy na koláč, cca 23 cm v průměru. Dejte do lednice na zhruba 30 minut. Z druhé poloviny vyválejte placku o průměru koláčové formy, zabalte do igelitu a dejte také chladit

Krok 3: Jablka oloupejte, nakrájejte na kostičky, pokapejte citronovou šťávou, posypte skořicí a moukou a dobře promíchejte. Do hrnce dejte cukr s vodou a na mírném ohni vařte do rozpuštění, nenechte přejít do varu, míchejte, dokud karamel nezezlátne. Odstavte a opatrně přilijte šlehačku. Pozor, bude hodně bublat. Promíchejte, vraťte na oheň, přidejte máslo, nechte ho rozpustit. Promíchejte, zakryjte pokličkou a dejte stranou.

Krok 4: Vyndejte z lednice horní díl korpusu, vyřízněte do něj ostrým nožem siluetu stromu. Z vyříznutého těsta třetinu obarvěte červenou, zbytek zelenou, vytvarujte lístečky a jablíčka. Zespoda tvary potřete vejcem a přilepte ke kmeni. Do vychlazeného korpusu dejte třetinu jablek, polijte třetinou karamelu, dejte další vrstvu jablek a karamelu, dokud vám vše nedojte.

Krok 5: Nahoru položte korpus s vyříznutým stromem. Nahoře potřete rozšlehaným vejcem a celý koláč vložte na 30 minut do mrazáku. Poté troubu rozehřejte na 220 stupňů a pečte koláč přibližně 20 minut. Pak snižte teplotu na 170 a dopékejte dalších asi 40 minut. Koláč musí být na povrchu zlatý a křupavý. Dejte vychladit nejméně na hodinu (karamel může být dlouho horký).

ynezorPumanzeSaNyknalC
25. 11. 2010

Reklama

Sdílejte článek