Hlavní obsah

Jak si poradit se špínou v koupelně

Foto: Mona Martinů

Víte, jak správně uklidit koupelnu?Foto: Mona Martinů

Reklama

Víte, jaká koupelna je nejkrásnější? Přece krásně čistá a lesklá. Pokud po ní také toužíte, poradíme vám, jak ji získat. Zde je návod na snadný a rychlý úklid!

Článek

Postupujte odshora dolů, používejte správné čisticí prostředky a nezapomeňte na suchý hadr, který vše dokonale vyleští – budete-li se držet těchto tří rad, vykouzlíte na zrcadle, umyvadle i na obkladech dokonalý lesk za pár minut!

Při úklidu pomůže i pěna na holení

Stejně jako pro univerzální, i pro koupelnový úklid platí, že byste měli postupovat odshora dolů. Pokud se pouštíte do většího čištění, nejprve setřete prach ze světla a horní hrany zrcadla. Pak by mělo přijít na řadu zrcadlo samotné. „K mytí bych doporučil používat přípravky na skla a okna, a lepší jsou ty, které vytvářejí pěnu. Je hustější a ze svislé plochy nesteče tak rychle  jako tekuté prostředky,“ radí Vladimír Kalát z firmy Dalolesk. A zároveň přidává tip pro ty, co neustále bojují se zamlženým zrcadlem. Prý pomáhá postříkat ho – a samozřejmě vyleštit – pánskou pěnou na holení. Zkusit můžete i octovou vodu, výsledek prý bude stejný.

Pokud máte v koupelně i sprchový kout nebo sprchovou zástěnu k vaně, zkuste se naučit práci se stěrkou. Chce to sice získat určitý cvik a grif, ale na mytí skleněných ploch je ideální.

Foto: Mona Martinů

Pro úplné vyleštění baterii setřete hadříkemFoto: Mona Martinů

Pozor na písek, špatně se oplachuje

Pokud máte umyté a vyčištěné skleněné plochy, přijdou na řadu umyvadla, vany a vaničky sprchových koutů. Zde si dobře rozmyslete, jaké čisticí přípravky na ně použijete. Nejprve čtěte návod! Zatímco smaltovaný povrch vydrží všechno, na kameninových vaničkách mohou některá čistidla zanechat fleky. O tom, že se na akrylátové zařízení nesmí používat písky a jiné abrazivní přípravky, se už ví. „Tekuté písky bych vůbec nedoporučoval, protože se hůř oplachují, a i když spotřebujete spoustu vody, stále na povrchu zůstávají,“ varuje Vladimír Kalát. Vhodnější jsou opět tekuté čističe vytvářející pěnu. Před univerzálními dejte přednost těm speciálním na koupelnu, lépe si poradí s vodním kamenem. Právě ten činí v této místnosti největší problémy.

Baterie je podle jejich výrobců nejlepší opláchnout mýdlovou vodou a vytřít do sucha. Ať je ale čistíte jakkoli, určitě se na zadní straně, ke které máte horší přístup a někdy i pod pákou, objeví zelený kroužek vodního kamene. „Pak vám nezbude než vzít kartáček a přípravek na rez a vodní kámen a nános odstranit. Naštěstí zpravidla trvá několik měsíců, než se zde objeví znovu. Záleží na kvalitě, a především tvrdosti vody,“ dodává Vladimír Kalát.

Při mytí toalety a bidetu dbejte hlavně na hygienu. I když se to nezdá, jen málokdo dodržuje pravidlo, že je čistí zvláštním hadrem či houbičkou, a klidně použijí ten od umyvadla.

Foto: Mona Martinů

I zašlé spáry můžete opět vybělitFoto: Mona Martinů

Na spáry pomůže bělení

Nedílnou součástí koupelny jsou obklady a dlažba. Zatímco svislé obklady nepotřebují žádnou zvláštní péči a čas od času z nich stačí setřít prach, s dlažbou – přesněji řečeno spárami mezi ní – je to složitější.

Nejen spáry mezi dlaždicemi, ale i přechody mezi stěnou a vanou, umyvadlem či vaničkou mají tendenci žloutnout či šednout a jako první se zde objevuje i plíseň. Samozřejmě můžete vzít kartáček, kleknout si a centimetr po centimetru je drhnout, ale jednodušší je použít přípravky s bělicím účinkem. Na místo je jednoduše nalijete a po pár minutách setřete. Místo pak nezapomeňte důkladně omýt čistou vodou.

Pokud jste se opravdu zhlédli v lesknoucích se koupelnách, dodržujte při běžném používání i větším úklidu jednu důležitou radu: lesku dosáhnete tím, že povrch přetřete suchým hadrem nebo papírovými utěrkami. Jinak vám na něm zůstanou zaschlé kapky.

Ale nějaká ta kapka zase není nic tragického. Vždyť světoví designéři si oblíbili koupelny se vzorem. Tak proč by vaši koupelnu nemohly zdobit právě kapky? :-)

Jak uklízíte koupelnu vy? Máte nějakou dobrou radu nebo výbornou zkušenost? Poraďte ostatním v diskusi pod článkem...

Reklama

Související témata:

Načítám