Hlavní obsah

Jaká cvičení opravdu umí vytvarovat postavu?

Foto: thinkstock

S úsměvem jde všechno líp, i cvičení :-)Foto: thinkstock

Reklama

Toužíte mít krásně vytvarovanou a zpevněnou postavu? Pak jste tu správně! Máme pro vás přehled typů cvičení, které vám v tom nejvíce pomohou. Stačí, abyste si vybraly!

Článek

Zpevňovací cvičení nemusí probíhat v určité intenzitě, tak jako to je nutné, když chcete shodit nějaké to kilo. „Tam je potřeba hlídat tepovou frekvenci,“ uvádí trenér Radek Mirovský. Aby se vám tělo zpevnilo a vytvarovalo, zvolit můžete mezi posilováním s činkami, cvičením na strojích či s pomocí vlastní váhy těla.

Typů tohoto cvičení je velké množství, my vybíráme šest z nich tak, aby si mohla vybrat každá z vás. Co ale platí u všech, aby byly vidět výsledky, je třeba cvičit pravidelně, nejméně dvakrát týdně. A nezapomeňte, že efekt cvičení je značně individuální. Co tedy zkusíte vy?

Bodystyling, aerobik body…

Vedené lekce velmi jednoduchého aerobiku s instruktorem ve skupině 15 až 20 lidí. V rámci tréninku se učíte i základní choreografii v kombinaci s posilováním problematických svalových partií. Posiluje se většinou s váhou vlastního těla a přidávají se pomůcky, jako jsou malé činky, malé míčky overbally, gumičky…

Body balance

Jde o pomalé cvičení v rytmu hudby s využitím balančních a posilovacích pomůcek – overballu, velkého míče, bosu, posilovací gumy. Cvičení má zdravotní charakter, zaměřený na odstranění bolestivosti zad, protažení a posílení problematických svalových skupin a zlepšení pohyblivosti kloubů. Díky vyrovnávání balancu se zapojují kromě povrchových i vnitřní svaly.

Foto: thinkstock

Bosu je ta modrá polokoule, kterou na fotce vidíte. Je nestabilní a vy na ní musíte vyrovnávat balanc, čímž posilujete těloFoto: thinkstock

Jóga a všechny její druhy

Ta je zaměřena převážně na zpevnění vnitřních svalů, čímž vám pomůže k lepšímu držení těla a odstranění bolestí zad. „Základním principem cvičení je opakování jednotlivých asán v rytmu dechu,“ říká lektor Václav Krejčík. „Pro začátečníky je lekce uzpůsobená klidným tempem, jednoduchými pozicemi, abyste byly schopny se správně naučit dýchat, držet tělo, koncentrovat se a uvolnit se.“ Kromě zpevnění svalů dochází k celkovému protažení těla, ale i zrychlení funkcí vnitřních orgánů. Podobně je na tom i pilates…

Powerplate

Jde o posilování na speciálním vibračním přístroji. Funguje na principu trojrozměrné vibrační technologie. Při různých statických a dynamických cvičeních na přístroji jsou svaly nuceny na vibrace reagovat, a tak přirozeně dochází k mnohačetným svalovým kontrakcím na podvědomé úrovni. Cvičí se v různých časových intervalech a s různou intenzitou. Děláte na něm kliky, výpady a další cviky, které zpevňují svaly celého těla. Vibrace působí na vysoký počet svalových vláken, která nejsou při běžném tréninku ovlivnitelná (zapojuje se až 95 procent svalové tkáně).

Foto: Thinkstock

Funkční tréninky využívají i závěsné popruhy s kruhy. Jde už o náročnější typ cvičeníFoto: Thinkstock

Funkční trénink

Cvičení má už vysokou intenzitu a používá se při něm k posilování i pomůcky, jako jsou trx, kettlebely, overbally, činky, švihadla... „Jde o intervalový posilovací trénink k všestrannému procvičení těla, který je zaměřen na růst fyzické kondice a tvarování těla,“ říká trenérka Radka Vandasová. Trénink je vždy připraven v modifikacích pro pokročilé a méně pokročilé cvičence. Pokaždé je ale intenzivní. Podobnými typy pak jsou třeba hardcore tréninky, crossfit, woman camp.

Tancování

Myslíte si, že je nemožné rozvlnit své tělo do vášnivých rytmů? Ať si vyberete jakékoli, když se do nich zapálíte se vším všudy, budete mít o zpevnění postavy postaráno. Třeba street dance, mtv style či výrazový tanec... „Kromě fyzických pozitiv jde i o to, že se v dámě probudí žena a její energie,“ říká lektorka glamour dancing Martina Pirná.

Co zkusíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám