Hlavní obsah

Jaká je ideální barva do kuchyně?

Foto: Primalex

Syté odstíny nejlépe vyniknou v kombinaci s neutrálními barvamiFoto: Primalex

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne ideální barva do kuchyně, mnozí začnou přemýšlet o tom, zda je pro ně lepší oranžová, nebo zelená. Ale napadlo vás, že existují i barvy více či méně praktické? A do míst, kde nejen vaříte, ale která v dnešním trendu propojených interiérů i tak trochu reprezentují, určitě potřebujete ty první. Že nevíte, které to jsou?

Článek

Pokud se chystáte malovat v kuchyni, při výběru barvy se zaměřte nejen na odstín, ale také si zkontrolujte, zda je nátěr omyvatelný nebo dokonce ničí bakterie. Zjednoduší vám to úklid a další malování budete moci o několik let odložit, protože stěny budou déle vypadat jako nové.

Oranžová podporuje chuť k jídlu

Trend propojování interiérů povýšil kuchyň z místnosti pracovní na společenskou. Tomu přizpůsobte i výběr barev a zvolte teplé odstíny. Ráno nastartujou tělo k činnosti a večer dodají energii, abyste zvládli s dětmi napsat úkoly a připravit večeři. Vaší kuchyni tak bude slušet cihlová, rezavá, žlutá nebo oranžová, o které odborníci tvrdí, že podporuje chuť k jídlu. To platí pro všechny kuchyně bez ohledu na jejich velikost.

Metry čtvereční kuchyňské plochy ale rozhodují o tom, jaký tón nátěru zvolíte. Je-li kuchyň malá nebo tmavá, vyvarujte se sytých barev, které ji ještě zmenší. Ve velké kuchyni si je samozřejmě můžete dovolit, ale i zde je lepší kombinovat je se světle krémovou nebo žlutavou. V kontrastu vyniknou mnohem lépe, než když jimi pokryjete všechny čtyři stěny.

Barvy vyniknou ovšem nejen v kontrastu, ale ladit je můžete i tón v tónu. To je vhodné zvlášť ve velkých propojených interiérech, kdy lze různou sytostí oddělit pracovní a odpočinkovou část místností.

Foto: Primalex

Oranžová barva je do kuchyně ideální, povzbuzuje chuť k jídluFoto: Primalex

Foto: Johnsoness

Antibakteriální povrchy dobře omyjete, jsou proto vhodné na stěnu za pracovní deskouFoto: Johnsoness

Umyjete si stěny dočista do čista!

Pokud mají zdi vydržet barevné a krásné dlouhou dobu, zvolte na ně omyvatelné nátěry! „Ty můžete bez problému otřít vlhkou houbičkou a například hrubé nečistoty odstranit bez toho, že byste nějak poškodili barvu,“ říká Petr Pešek z firmy Primalex. Jen pozor na omastek, ten se do omítky „zažere" a odstranit ho nelze. Rozhodně se však nemusíte bát, že by tyto nátěry, jak tomu bylo před lety, zcela uzavřely zeď pro vodní páry a ta nemohla „dýchat". Po čase tak tehdy opadala barva i s omítkou. To už se nestává a propustnost pro vodní páry je i u těchto odolných nátěrů stejně vysoká jako u klasických interiérových, což se projevuje i v jejich delší životnosti.

Foto: IKEA

V malých kuchyních buďte opatrní s tmavými barvami, prostor dokážou ještě zmenšitFoto: IKEA

Nejen do kuchyní s malými dětmi jsou pak vhodné antibakteriální nátěry z řady Microbarr Anti Bacterial. Obsahují ionty stříbra a zabrání šíření až sto padesáti druhů škodlivých bakterií. Také ty mají tvrdý, omyvatelný a trvanlivý povrch. A to natolik, že místo houbičky klidně můžete vzít drátěnku a stěnu vydrhnout. Jsou proto vhodné i na ošetření stěny za pracovní deskou místo keramických obkladů, skla či jiných desek. Oproti nim totiž vyjdou mnohem levněji.

„Když malujete omyvatelnou barvou, přijde vás metr čtvereční v jedné vrstvě – doporučuje se ale nanášet dvě – na šest korun. U antibakteriálních výrobků je to dvojnásobek, tedy zhruba dvanáct korun za jeden nátěr," vypočítává Radovan Cita zastupující značku Johnstone's. Jen pro porovnání: Obkladová deska z laminátu se prodává zhruba za 400 korun za metr čtvereční, cena bezpečnostního skla je ještě zhruba třikrát vyšší.

I pro speciální omyvatelné a antibakteriální barvy platí, že je lze tónovat do libovolných odstínů. Jen v teplém barevném spektru jich najdete několik stovek.

Která barva je podle vás do kuchyně nejlepší?

Reklama

Související témata:

Načítám