Hlavní obsah

Jaký flirt, takový vztah?!

Foto: Thinkstock

Je řada způsobů, jak flirtovatFoto: Thinkstock

Reklama

Flirt je zábava! Je sexy, vytváří erotické dusno a při troše štěstí může člověk díky němu narazit na životní lásku. Není ale flirt jako flirt. Je řada způsobů, jak okouzlit druhé pohlaví. A to, jaký typ flirtování vyznáváte, toho hodně prozradí nejen o vás, ale i tom, kam se vaše vztahy ubírají. Zjistěte, jaký styl vyznáváte a co to o vás vypovídá...

Článek

Upřené pohledy do očí, nenápadné poznámky, jiskřivé rozhovory, dvojsmyslné poznámky, sexy úsměvy, lehké doteky. To všechno k flirtování patří! Jde samozřejmě i o to, kdo je na „druhé straně vysílače“, ale věděli jste, že existuje pět základních druhů flirtování? Alespoň to tvrdí autoři nového výzkumu, který byl zveřejněn v americkém časopise Communication Quarterly a který je založen na výpovědích více než pěti tisíc dospělých lidí s heterosexuální orientací.

1. Fyzický typ

Jak už název napovídá, tenhle typ lidí reaguje hodně na fyzickou stránku. Při jejich flirtování hraje obrovskou roli vzájemná přitažlivost a tajemná „erotická chemie“. Nenápadné sexy poznámky, letmé doteky a dvojsmyslné narážky, to jsou jejich hlavní zbraně. Vše má jednoduše velký sexuální podtext!

Jejich flirtování je rychlé a intenzivní, a stejné je to i s jejich vztahy. Většinou vzniknou velmi rychle, mají rychlý spád a jsou plné emocí. Bohužel většinou jde o kratší románky. „Myslím, že tohle jsem já. Vždycky mě někde zaujme dívka, flirtování si děsně užívám, obzvlášť když ona taky reaguje. Většinou se z toho i něco vyvine a já si říkám, že konečně to teď už bude ono. Jenže po nějaké době potkám zase jinou holku a zase flirtuju a zase mám pocit, že to bude navždy, a tak nějak pořád dokola,“ směje se třiatřicetiletý Zbyněk.

2. Tradiční typ

Zastánci tohoto způsobu flirtování lpí na nepsaném pravidlu, že první krok má vždy udělat muž. A tak zastánkyně tohoto stylu vyčkávají a muže zase rozhodně nepotěší aktivní žena, která je předběhne. Vážně chtějí ten první pohled vyslat oni!

Ale žádné velké erotické dusno od nich nečekejte. Stejně tak i dvojsmysly a sexuální náznaky. Baví je pohledy, nenápadné úsměvy, decentní poklony či lichotky. „Nemám ráda, když se hned po prvních třech minutách, co se s někým seznámím, mluví o sexu. Ať už naplno, nebo v dvojsmyslech. Sama takhle nikdy neflirtuju, spíš sázím na pomrkávání, sem tam nějaký úsměv, a pak už to nechám na muži,“ říká osmadvacetiletá Pavlína.

Muži i ženy flirtující tradičním způsobem mají také sklony k tomu být introverty. Flirt je baví, ale tak nějak v poklidné atmosféře s co nejméně svědky. A stejně mírumilovné jsou i jejich vztahy. Ty bývají většinou dost pevné a založené na jasných pravidlech a tradicích.

Foto: Thinkstock

Slušný typ flirtuje ve vší vážnostiFoto: Thinkstock

3. Slušný typ

Na těchto lidech vlastně ani nepoznáte, že flirtují. Tedy rozhodně ne na první pohled. Jisté náznaky flirtu můžete objevit pouze po delším důkladném pozorování, a to ještě když máte vážně dobrý cit pro detaily.

Žádné pohledy, žádné dvojsmysly, žádné úsměvy, tohle mezi zbraně „slušňáků“ nepatří. V jejich případě flirtovat znamená povídat. S objektem svého zájmu proto vedou dlouhý a velmi zdvořilý rozhovor. Snaží se o daném člověku dozvědět co nejvíc a utvrdit se v tom, že nejen na první, ale i na ten druhý pohled je daný člověk velmi zajímavý.

Bohužel zastánci tohoto stylu mívají mnohem menší šance na úspěch. Vynechávají veškeré lichotky a jasné známky toho, že se jim ten druhý líbí, a tak se jen zřídkakdy dočkají nějaké odezvy. „Je to můj věčný problém. Nestačí mi, že se mi někdo líbí. Chci ho poznat víc, a tak s ním mluvím. A dokud si nejsem jist, že mi stojí za to, do žádných projevů náklonnosti se nepouštím. A je pravda, že to pro ty druhé asi není snadné, protože nevědí, jestli si jen povídáme, nebo je to něco víc,“ říká šestadvacetiletý Martin.

Když už se ale zadaří a z rozhovoru vážně vznikne něco víc, bývá to pevný vztah, který stojí na stabilních základech a dost často vážně vydrží na „věky“.

4. Upřímný typ

Tenhle styl je v mnoha věcech podobný stylu fyzickému. Opět tady velkou roli hrají emoce a sexuální podtón, ale navíc ještě vážně hodně velká dávka vášně, erotična a smyslnosti. Upřímností se myslí tedy hlavně to, že ten, kdo takto flirtuje, se v podstatě netají tím, o co mu jde. Lichotky, sexuální narážky, lechtivé poznámky a někdy až krapítek nemravné dvojsmysly, to všechno tihle lidé umí a nebojí se to použít. Sice prudérnější typy může jejich styl odradit, ale když naopak narazí na někoho podobného, exploze vášní je nevyhnutelná.

Ale rozhodně nelze o těchto lidech tvrdit, že vyhledávají akce na jednu noc. Sice to tak občas vážně skončí, ale nebývá to prvotní plán. Jejich flirtování je hodně založené na sexu a na tom, že oběma účastníkům je jasné, o co jde. A tak fyzično zvítězí nad duševnem.

Foto: Thinkstock

Flirt je také hra a zábavaFoto: Thinkstock

5. Hravý typ

Těmto lidem nejde v první řadě o navázání vztahu nebo o seznámení. Flirtování je pro ně hra a zábava. A protože nic neočekávají, bývají hodně uvolnění, nemají žádné zábrany, jsou zábavní a vážně se s nimi hodně zasmějete.

Dost často je ale pro ně flirt způsobem, jak si trochu pozvednout sebevědomí. Chovají se tak například lidé, kteří žijí v nějakém dlouhodobém vztahu, jsou například ženatí a dokonce mají třeba děti. Tím, že si občas takhle zaflirtují, v podstatě jen zjišťují, zda to ještě umí, zda je druhé pohlaví stále registruje a zda jsou ještě schopni „úspěchu“ na poli milostného lovení.

Z toho jasně vyplývá, že jejich výhledy na dlouhodobější vztah nejsou nijak skvělé. Buď už v něm totiž žijí a flirtování je jen způsob odreagování či cesta, jak si zvednout sebevědomí. Nebo je pro ně flirt jen hra a zábava a nic moc od něj neočekávají. Takže, přestože vzhledem k jejich vtipnosti mívají u opačného pohlaví dost často úspěch, bývá vše jen v rovině hry. Ta sice může skončit jednou nebo pár příjemnými nocemi, ale život typu „dokud nás smrt nerozdělí" z toho většinou nevzejde.

Jak flirtujete vy? Co vás baví a co vás naopak naprosto odradí? Zapojte se do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám