Hlavní obsah

Koberec do dětského pokoje patří!

Foto: shutterstock.com

Zdravým dětem koberec nevadíFoto: shutterstock.com

Reklama

Není to tak dávno, kdy rodiče v zájmu zdraví svých dětí strhávali koberce v dětských pokojích a nahrazovali je laminátovou podlahou. Ale pak zjistili, že to nebyl zrovna šťastný krok. A je to pravda – zdravým lidem koberce neublíží.

Článek

Odborníci dokonce koberce do dětských pokojů doporučují. Tedy pokud máme zdravé dítě. Ukázalo se, že poletující chuchvalce prachu válející se po podlaze (a pokud nebudeme celý byt denně zametat, tak se nám udělají) také nejsou pro nás to nejlepší. Proto mnozí tvrdí, že právě třeba do dětského pokoje je vhodnější než dřevo či laminát nízký syntetický koberec, ke kterému si pořídíme výkonný vysavač.

Proč se vrátit ke kobercům?

Každého napadne, že koberec je měkčí a teplejší, a to oceníme hlavně v ložnicích a dětských pokojích, kde často chodíme bosi. Výhod má ale více: tlumí hluk, zlepšuje akustické vlastnosti v místnosti a patří k nejlevnějším podlahovým krytinám. Metr čtvereční pořídíme i za dvě stovky. I když kvalitní vlněný přijde i na desetkrát tolik.

Navíc už dávno neplatí, že koberce jsou lapače prachu. Naopak. Pokud správně vybereme, tak výrobky z moderních materiálů mají výborné antistatické vlastnosti, které prach nepřitahují, ale odpuzují. Péče o ně je tak mnohem jednodušší, než tomu bývalo třeba před deseti či dvaceti lety.

I když je pravda, že koberce nevadí zdravým lidem, v domě s alergiky či astmatiky jsou přece jen požadavky na čistotu a bezprašnost jiné, a sem nepatří ani koberce, ani třeba záclony či závěsy.

Foto: shutterstock.com

Koberce dobře tlumí hlukFoto: shutterstock.com

Umělé, nebo přírodní vlákno?

Jak budeme s kobercem spokojeni a jak dlouho nám vydrží krásný, závisí na jeho kvalitě a také na použitém materiálu. Pokud máme připraveno více peněz, platí, že vhodnou volbou jsou ty přírodní, tedy vlněné. Většina ale raději volí některý z umělých materiálů. Kdysi nejpoužívanější výrobky s polypropylenovým vláknem už ustupují a nahrazují je koberce s polyamidovým vláknem, které je nejen kvalitnější, ale také snese větší zátěž a má výborné antistatické vlastnosti. Stejně dobré je i nylonové vlákno, u kterého oceníme kromě trvanlivosti a pevnosti to, že ho výrobci opatřují protišpinicí úpravou.

Důležitá je i délka vlasu koberce! Zatímco do ložnice si klidně dopřejeme ty vyšší, do dětských pokojů se hodí koberce nízké. Špína tady nemá šanci dostat se hluboko dovnitř, odkud ji nevytáhne ani kvalitní vysavač.

Jenom ležet nestačí

Mnozí zatracovali celoplošné koberce i proto, že se po určité době nebo po mokrém mytí začaly kroutit a dělaly se na nich boule. Tomu se dá ale předejít správnou pokládkou. Odborníci doporučují celoplošné koberce celé přilepit nebo vypnout do lišt. Boule ani jeho sražení po mytí tak nehrozí.

I když o kráse koberce rozhoduje nejen pokládka, ale hlavně pravidelná údržba, tedy vysávání. Zatímco na úklid těch syntetických se doporučují vysavače s rotačními kartáči, vlněné naopak mohou poškodit. Na ně je lepší klasická hlavice, se kterou bychom měli jezdit po směru vlasu.

A jaký koberec máte domy vy?

Reklama

Související témata:

Načítám