Hlavní obsah

Tyhle lidi děti ve svém životě potřebují!

Foto: Thinkstock

Rodiče jsou pro děti naprosto nepostradatelnými průvodci životemFoto: Thinkstock

Reklama

Rodiče jsou pro děti minimálně prvních několik let jakýmsi středobodem jejich života. Děti ale nepotřebují jen mámu a tátu, jejich život zásadně ovlivňuje spousta dalších lidí. Jsou to prarodiče, tety a strýčkové, ale i rodinní přátelé, kamarádi z pískoviště a podobně. Kdo tedy vaše ratolesti ovlivňuje a jak?

Článek

Máma a táta jsou dva lidé, kteří představují v životě dítěte to nejdůležitější. K nim má nejsilnější vztah, oni na něj největší vliv. Ale jsou tu také babička a dědeček, kteří mají vašemu dítku co dát. A to, i když máte leckdy pocit, že to tak není (že ne vždy je lehké s prarodiči najít v oblasti výchovy dětí společnou řeč, se dočtete v článku Pomoc, tchyně mi uplácí a rozmazluje děti!). Do světa vašeho dítěte patří i vaši sourozenci a sourozenci vašeho partnera. Koho tedy vaše ratolest potřebuje? A jaké zkušenosti díky těmto lidem získává?

1. Rodiče

Asi není potřeba zdůrazňovat, jak moc jsou pro dítě rodiče důležití. Oni jsou ti, kdo je formují, vychovávají a utvářejí mu první představy o světě. „Kde jinde by se vaši potomci měli naučit žít a připravit se na tento svět než vedle vás? Ukažte jim, jak v tomto světě žijete a oni to budou napodobovat,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Díky rodičům tak může z dítka vyrůst slušný dospělý člověk, oni jsou ale i těmi, kvůli nimž se může doživotně potýkat s řadou problémů (co máme na mysli, se dočtete v článku Za tyhle chyby může naše dětství).

Rodiče dávají svému dítěti především následující:

  • Představy o tom, co je láska – rodiče by jí měli dítěti dávat tolik, kolik bude chtít. Bez jakýchkoli podmínek a zásluh. Láska není za odměnu, láska prostě je.
  • Vzorce toho, jak mezi sebou fungují muž a žena – v dospělosti ve svých vlastních milostných vztazích se dítě bude nejspíš chovat podobně, jako se k sobě chovali jeho rodiče. Jednoduše jejich model okouká. Tak na to myslete pokaždé, když se budete chtít hádat před dítětem a podobně.
Foto: Thinkstock

Důvěra a láska je pro děti nezbytnáFoto: Thinkstock

  • Hodnotový žebříček – i ten od vás vaše dítě nejspíš převezme. Pokud se například vy pachtíte za penězi na úkor času stráveného s rodinou a podobně, ani vaše dítě se v dospělosti nejspíš nebude chovat jinak.

Tip redakce:Jak se všech těchto chyb vyvarovat a dát dítěti to, co vážně potřebuje, se dočtete v článku Tohle je 5 pilířů správné výchovy dětí.

2. Prarodiče

Mít babičku a dědečka je skvělé! Jakkoli můžete mít někdy pocit, že vaši rodiče vašeho potomka rozmazlují, bortí vaše výchovné zásady a podobně, hoďte to za hlavu. Pokud nejde o nějaké velké extrémy, je to vlastně pozitivní věc. „Prarodiče dítě nemusí vychovávat, mohou se navzájem více užívat, jsou to takoví parťáci. Navíc díky nim dítě zjistí, že existují různá pravidla fungování a naučí se lépe rozlišovat různá prostředí a to, jak se kde má chovat,“ vysvětluje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Prarodiče jednoduše představují pro vaše dítě velké bohatství! Jsou také jakýmsi symbolem toho, jak plyne život, jak jde generace za generací, že nikdo nebude navždy mladý a podobně.

Kontakt s babičkou a dědečkem je pro dítě velkou školou života. „Když uvidí různé generace vedle sebe, pochopí, jak plyne čas a že vše má své výhody i nevýhody. Že třeba s dědečkem nelze moc běhat na hřišti, zato krásně vypráví, protože toho hodně zažil,“ pokračuje Anita Michajluková.

3. Strýčkové a tety

Pro mnohé jsou velké rodinné oslavy a sešlosti noční můrou. Ale faktem je, že k životu a rodinnému soužití tohle patří a všechny ty tety a strýčkové jsou pro vaše děti velmi důležití. Když je vaše ratolest vidí, je součástí té velké skupiny, v praxi zažívá to, že každý někam patří, každý je součástí nějaké linie, každý odněkud vzešel.

Foto: Thinkstock

I strýcové, tety a rodinní známí hrají v životě dětí velkou roliFoto: Thinkstock

Jednoduše je to praktická ukázka provázanosti mezi lidmi a toho, jak fungují mezilidské vztahy. A praxe je vždy víc než teorie, na to si vzpomeňte pokaždé, když otráveně uklízíte nepořádek po rodinné oslavě narozenin.

4. Rodinní známí a kamarádi

Vaši známí a kamarádi jsou i kamarády vašich dětí. Díky nim děti snáze poznají, jací jste vlastně vy. „Pro děti jsou vaši kamarádi a známí velmi důležití, protože skrze ně si konkretizují, jaké jsou vaše životní názory, jaké zastáváte hodnoty a podobně. Protože kamarády si vybíráte tak, aby vám vyhovovali, tedy aby zastávali podobné názory a postoje jako vy,“ vysvětluje Anita Michajluková.

A co třeba lidé, kteří žádné známé či kamarády nemají, sedí doma a ani k nim nikdo nepřijde? Není jich asi mnoho, ale jsou tací. Svým způsobem lze říct, že ochuzují sebe, ale i své děti. Vždyť alespoň jeden dobrý kamarád je leckdy k nezaplacení, nemyslíte?

5. Kamarádi vašich dětí

Ať se vám to líbí, nebo ne, v podstatě od první návštěvy pískoviště si vaše ratolest začíná budovat síť svých kamarádů a přátel. Začíná to vrtkavými vztahy na hřišti, kdy jedna zničená bábovička dokáže z kamarádů učinit velké nepřátele, pokračuje to přes první školní klukoviny, až k opravdovému přátelství, které vydrží do dospělosti.

A tyhle první pokusy o kamarádství, první hádky a udobřování je pro vaši ratolest nenahraditelné. Jde o praktický trénink sociálního chování. Ve zlaté kleci bez kamarádů, bez modřin, které mu způsobil Toník od vedle lopatičkou, bez slz nad panenkou, které sousedovic Anička utrhla ručičku, nemá dítě nikdy šanci zjistit, jak to mezi lidmi funguje, jak se k sobě mají lidé chovat. A bez těchto znalostí se přece nikdy nemůže stát plnohodnotným členem společnosti.

A kdo ovlivňuje život vašich dětí? Nechybí mu někdo?

Reklama

Načítám