Hlavní obsah

Velké lustry jsou zpět! Koukněte, jak jsou krásné

Foto: isifa

Krásné velké lustry se hodí i do moderních interiérůFoto: isifa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste odvážní, nebo se držíte spíš při zemi? Zjistíte to na stropě! Zvedněte hlavu a podívejte se, zda tam máte nenápadná bodová svítidla či malé reflektory, které svým vzhledem moc nezaujmou ani neurazí. Anebo vám zde visí lustr jako po babičce, který nelze přehlédnout? Jestliže ano, tak ho rozhodně nesundávejte, velká a krásná světla jsou totiž opět v módě!

Článek

Dalo se to čekat. „Zajímavé lustry ze skla a dalších tradičních materiálů v zahraničí letí už delší čas. Se zpožděním několika let, jak to tak bývá, se tento trend projevil i u nás. Poslední dva roky jsme proto také zaznamenali zvýšený zájem o krásné křišťálové lustry, které se opět stávají módním doplňkem mnoha českých interiérů,“ říká Eva Suchá z Preciosy, tradičního českého výrobce křišťálových lustrů. Vždyť i Rony Plesl získal letos titul Designér roku právě díky lustru Uovo, který navrhl.

Kam s ním?

Krásný lustr si může dovolit opravdu každý. Ozdobí jak starou vilu, tak panelákový byt. Jen je třeba dodržovat základní pravidla.

Velké skleněné a křišťálové lustry se vyrábějí v mnoha délkách, zatímco do komerčních prostor a třeba na schodiště rodinných domů jsou určené ty s délkou až několik metrů, v obývacím pokoji či jídelně budete muset být o něco skromnější. Sem se doporučují světla visící čtyřicet až šedesát centimetrů od stropu. Dodržíte tak zásadu, že lustr by měl být zavěšen tak, aby pod ním zůstal prostor 190 až 200 centimetrů a pohodlně pod ním mohly projít i vyšší osoby bez toho, aby přišly k úrazu ony nebo světlo. Více na očích pak můžete mít lustr v jídelně, kde se doporučuje zavěsit ho níž, odborníci tvrdí, že jeho spodní část by měla být osmdesát centimetrů nad stolem. Nehrozí, že se zde o něj někdo bouchne, navíc bude dobře osvětlovat pokrmy a prostřenou tabuli.

Foto: lasvit

Za světlo Uovo byl jeho autor Rony Plesl oceněn jako designér roku 2011Foto: lasvit

A jak na to, když máte obývák propojený s jídelnou a kuchyní? „Zde jdou dvě možnosti. Buď bych zvolila kompletní osvětlení, tedy nejen lustry, ale třeba i stojací lampy z křišťálu,ale v takovém případě pozor, abyste nesklouzli ke kýči. A lepší podle mě bude varianta, když takový lustr zvolíte opravdu jen jako solitér, který zdobí, a umístíte ho buď nad konferenční stolek nebo nad jídelní stůl. A doplníte méně nápadným osvětlením,“ radí Věra Tomíčková z Toto studia.

Foto: preciosa

Světlo Tourbillon patří vzhledem ke své malé výšce k velmi oblíbeným, hodí se třeba i do panelákových bytůFoto: preciosa

Nejen křišťálové lustry jsou chloubou českých sklářů, platí to i pro Skleničky, které nám svět závidí!

Jak ho sladit s okolím

Pokud si chcete pořídit křišťálový či jinak zdobný lustr, rozhodně to neznamená, že byste museli ve stejném stylu zařídit celý byt nebo aspoň místnost. Je to přesně naopak. Jejich kouzlo vynikne právě vedle současného minimalistického a jednoduchého stylu, kde se stane onou třešničkou na dortu. Vzhledem k ceně – ta začíná zhruba na pěti tisících korunách, ale výjimkou nejsou ani lustry za desítky tisíc korun a unikáty určené do komerčních prostorů se prodávají až za milionové částky – si to to světlo zaslouží.

Foto: preciosa

Lustr Messenger můžete koupit v kolekci i s nástěnnou lampouFoto: preciosa

Křišťálové lustry jdou s dobou a i v nich obyčejné nahrazují Nové žárovky, které ušetří desetitisíce!

Přitom i zde platí, že by měl lustr ladit s osobním zařízením. I když honosné a zajímavé stínidlo zaujme na první pohled, pozor na kovovou konstrukci, která by měla odpovídat stylu interiéru. Na výběr zpravidla máte jak varianty vhodné do moderních interiérů jako klasický a černý nikl či stříbro, tak ty rustikální, mezi něž patří mosaz, měď, zlato nebo starostříbro.

Foto: lasvit

Bublinkami v tom nejlepším šampaňském se prý inspirovala designérka Jitka Skuhravá při navrhování svého svělta Bubbles in SpaceFoto: lasvit

Kouzelný sprej, který byste chtěli na vše!

Říkáte si, že nejste blázni, abyste do vaší domácnosti, kde běhá tlupa dětí a zvířat, kupovali lustr za několik tisíc korun, protože by zde určitě dlouho nevydržel a rozbil by se? Pokud na takovou situaci budete myslet už při nákupu, možná budete mít po starostech. „Třeba naše firma archivuje i desítky let staré modely, a tak není problém opravit či dodělat nějaký díl i i na lustry po babičce, a ty pak mohou sloužit desítky dalších let,“ říká Veronika Suchá.

Foto: preciosa

Ideální místo pro křišťálový lustr je nad jídelním stolemFoto: preciosa

Že jsme vás uklidnili jen částečně, protože vás ještě děsí, jak byste se o takové světlo starali a omývali každé „cingrlátko“ zvlášť? I na to existuje recept. K mání je totiž speciální sprej, kterým se světlo postříká a špína sama steče dolů. No nechtěli byste ho na celý byt?

Foto: laufen

Zajímavě však vypadá honosné světlo i v koupelněFoto: laufen

Ještě vidíte nějakou překážku, proč nejít s dobou, dodat si odvahy a pořídit si do bytu krásný křišťálový lustr?

Související témata:

Načítám