Hlavní obsah

Kvíz: Jak dobře znáte české dějiny? Dejte si test pro znalce naší historie

Foto: Ekateryna Zubal, Shutterstock.com

Foto: Ekateryna Zubal, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve škole do nás hustili historická data, ale vylovit je po letech z paměti není nic jednoduchého. Co se kdy stalo a jaký vliv to mělo na české, moravské a slezské dějiny? Pojďte si s námi procvičit mozkové závity a vyzkoušet si, co o naší historii víte.

Článek

České dějiny, či lépe řečeno dějiny českých a moravských zemí, jsou plné zásadních zlomových okamžiků, které ovlivnily dění v zemi na celá desetiletí, nebo dokonce staletí. Některá data vám budou povědomá, ale víte, co se tehdy opravdu stalo a jaké následky daná událost měla? Zapátrejte v paměti, test není úplně snadný a kdo uspěje, zaslouží jedničku s hvězdičkou!

1. 26. září 1212 - datum, které si možná pamatujete ze školních lavic. Zlatá bula sicilská zaručila pro Přemysla Otakara I. dědičný královský titul a potvrdila ho jako českého krále. Víte ale, jak vznikl její název?
2. 7. 4. 1348 založil český a římský král Karel IV. Pražskou univerzitu. První z vysokých učení na sever od Alp a východ od Paříže. Řídila se vzorem nejstarších evropských univerzit. Kterých?
3. 6. 7. 1415 byl na církevním koncilu v Kostnici upálen reformátor katolické církve a kněz Jan Hus. Tušíte, kde přesně se to stalo?
4. 8. 11. 1620 se odehrála bitva na Bílé hoře, která ovlivnila dění v českých zemích na dlouhá staletí. Jak dlouho trvala?
5. 1. 11. 1781 byl vydán patent o zrušení nevolnictví v českých zemích. Který panovník ho vydal?
6. 28. 6. 1914 byl spáchán sarajevský atentát na následníka trůnu Ferdinanda d'Este. Co bylo jeho důsledkem?
7. 29. 9. 1938 byla podepsána Mnichovská dohoda o postoupení pohraničních území Československa Německu. Představitelé kterých zemí ji podepsali?
8. 20. 8. 1968 překročila hranice tehdejšího Československa vojska pěti států východního bloku. Kdo byl v té chvíli československým prezidentem?
9. 1. 1. 1993 došlo k rozdělení ČSFR a vzniku dvou samostatných republik ČR a SR. Po kolika letech tak společný stát Čechů a Slováků zanikl?
10. 1. 5. 2004 vstoupila Česká republika do Evropské unie. Šlo do té doby o nejširší rozšíření tohoto uskupení na celkem 25 států. Která ze zemí byla ten den přijata také?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám