Hlavní obsah

Krachuje vám vztah? Tyhle rady neposlouchejte!

Foto: Isifa

Důležité je zachovat si chladnou hlavu a nepodlehnout tlaku okolíFoto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Váš vztah je v krizi a hlavou se vám honí jediné: Co mám dělat?! A většinou vám každý rád poradí. Ať už je to rodina, kamarádi, kolegové v práci, všichni přesně vědí, co byste měla dělat! Jenže pozor, jakkoli mohou být jejich návrhy dobře míněné, mohou být i nesmyslné. A tohle je pět nejhloupějších rad, které můžete dostat!

Článek

Je jedno, co je příčinou vašich problémů. Jakmile se váš vztah ocitne v krizi a vy přemýšlíte, jak s ním naložit dál, objeví se řada lidí, co vám chce pomoci. Radí, doporučují a vy ve své bolesti jste snadný cíl! Ale buďte ve střehu, protože většinou jde o naprosté hlouposti. A tohle je pět nejčastějších!

1. Pořiďte si dítě!

Tak tohle většinou vypouštějí z úst starší a rádoby zkušenější ženy. Věty typu „Kdybyste měli dítě, neměli byste čas na blbosti!“ nebo „Nudíte se, uměle si vyrábíte krizi, kdybyste měli dítě, ono by vás už zabavilo!“ jsou čirý nesmysl! „To je nejspíš největší hloupost. Dítě lidi nespojí a dobrý pocit ze vztahu nevytvoří. Pokud dvojice sama není schopna vytvořit příjemné hnízdo, jak jej bude vytvářet s někým jiným, kdo navíc přinese povinnosti, zodpovědnost a finanční výdaje?“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Navíc, pokud tuhle radu uposlechnete, nejspíš se dočkáte katastrofálního výsledku. „Zkazíte život nejen sobě, ale také dítěti, protože nebude vyrůstat v láskyplném a spokojeném prostředí, což může mít vliv na jeho psychiku po celý život,“ varuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Tip redakce:O tom, jak moc může výchova a prostředí, ve kterém vyrůstáte, ovlivnit váš život, se dočtete v článku Za tyhle chyby může naše dětství!.

Foto: Thinkstock

Rady starších a zkušenějších vždycky nefungujíFoto: Thinkstock

2. Chovej se jako on!

Zub za zub, oko za oko. Rady typu „jak se chová on k tobě, chovej se ty k němu“, nebo dokonce „tak mu taky zahni, ať ví, jaké to je“ je další šílenost. Nejenže nefunguje, dokonce s největší pravděpodobností zničí jakoukoli možnost vztah opravit. „Je potřeba si vždy zachovat své dekorum a neodklánět se od svých hodnot. A dokud vám partner stojí za to, chcete s ním být, dohodněte si pravidla vašeho vztahu, která vám oběma budou vyhovovat, a snažte se je dodržobvat. Pomozte tak partnerovi naučit se správné vztahové inteligenci, abyste spolu mohli fungovat,“ radí Aleš Kalina.

3. Jsi mladá, užívej si!

To se lehce řekne, ale mnohem hůř udělá. Protože pokud někoho milujete, chcete s ním být, plánujete s ním budoucnost, těžko si jen tak lusknutím prstu začnete užívat. A je jedno, jestli je vám dvacet nebo padesát. „Pokud vám ten druhý stojí za to, těžko se budete přemlouvat k užívání si. Těžko toho, ke komu něco cítíte a máte rádi, jen tak vymažete z hlavy,“ říká Lenka Černá.

Jednoduše jen vy víte, zda si chcete užívat, nebo žít v partnerském vztahu. A pokud toužíte po tom druhém, vykašlete se na rady ostatních a udělejte maximum pro záchranu vašeho vztahu.

4. Máš na víc!

Do této kategorie spadají všechny ty věty typu „Je to blbec, ty si zasloužíš lepšího!“, „Vůbec se k sobě nehodíte, ty máš na víc!“ či „Je to blbec, nesahá ti ani ke kotníkům...“. Je sice hezké snažit se kamarádce v nouzi takto zvednout sebevědomí, ale je to tak trochu danajský dar. „O blbosti partnera musím rozhodnout já sám. Já sám s ním totiž žiji a možná i dál žít budu, jen já nesu plnou odpovědnost za to, co dělám. Okolí má bohužel tendenci se cpát, kam je nikdo nezval. Odpovědnost pak ale už nenesou žádnou,“ vysvětluje Aleš Kalina.

Tak jako v předešlém bodu, jen vy víte, jaký váš partner je, či není. A jen vy se musíte rozhodnout, zda vám vyhovuje, nebo chcete skutečně „něco víc“.

5. Řekni to jeho rodičům

Nevěříte, že by tohle mohl někdo někomu poradit? Omyl, stává se to celkem často a vypadá to většinou následovně: „Jen to řekni jeho tátovi, z toho má ten tvůj strach...“, „Jen ať se pochlubí rodičům, jaký je to zmetek!“ nebo „Z tebe si nic nedělá, ale z tatínka, z toho má respekt!“. Jenže žalobníčci si nijak nepomohou v dětství, natož v dospělosti! „Nejsme přece malé děti, abychom chtěli po rodičích, aby řešili naše problémy za nás,“ říká Lenka Černá. A pokud spolu neumíte komunikovat, řešit své rozepře a problémy sami, nejspíš to nikam nepovede. A pocit, že s vámi partner je jen proto, že se bojí tatínka? Tak ten asi za moc nestojí, že?!

Také vám někdo někdy tak „ skvěle" poradil? Nebo máte štěstí na skutečně chytré postřehy? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám