Hlavní obsah

Krásné dekorace s vánoční hvězdou. Inspirujte se!

Foto: 10 x Stars for Europe

Mnoho rodin na celém světě vidí poinsettii a vybaví si VánoceFoto: 10 x Stars for Europe

Reklama

Milujete květinové dekorace? Do zimních domovů přinesou svěžest i punc luxusu, a to platí především o vánoční hvězdě, která je oblíbenou vánoční rostlinou po celém světě. Jak se o poinsettii starat, aby vám vydržela až do Vánoc? Poradíme!

Článek

Často si květinu zvanou vánoční hvězda pořizujete, aby dekorovala byt již během adventu. Ale mnohým z vás nejspíš nevydržela ani do Vánoc. Listy se zkroutily a opadaly, a rostlina zahynula. Proč? Neměla správnou péči nebo vhodné umístění.

Vánoční hvězda: Stanoviště a dobrá péče

Doma dejte vánoční hvězdu na místo, kde není průvan. Nebude se jí dařit ani na přímém slunečním světle nebo v blízkosti topných těles. Poinsettii vyhovuje světlé teplé místo s pokojovou teplotou mezi 15 a 22 °C.

Foto: Archiv firmy

Poinsettie mohou být jednoduchým a okouzlujícím dárkem vhodným pro každou příležitostFoto: Archiv firmy

Poinsettie: Vodou šetřete

„Poinsettie nesmí přeschnout, aby prosperovala, potřebuje ale jen mírně vlhký substrát,“ upozorňuje Klára Mocová, floristka ze studia Remindspace a dodává: „Pokud bude přemokřená, může žloutnout a shazovat listy. Při převážení ji zabalte do papíru, aby nenastydla.“ Přelili jste ji? Vodu okamžitě z misky vylejte.

Foto: Archiv firmy

Málokterá rostlina může mít tolik podob a barev jako poinsettieFoto: Archiv firmy

Vánoční hvězda je oblíbená po celém světě

V Mexiku, odkud pochází, a kde poinsettii nazývají květinou Štědrého večera (La Flor de Noche Buena), je s Vánocemi spojována už od 16. století. „Mezinárodní vánoční rostlinou se ale stala až začátkem 20. století, a to přímo na hollywoodském bulváru v Los Angeles, kde začala větvičky poinsettií poprvé úspěšně prodávat rodina německých imigrantů,“ připomíná Gabriela Bechynská ze Stars for Europe. A dodává: „V padesátých letech se už poinsettie pěstovala jako pokojová rostlina, kterou si zamilovaly domácnosti v celé Evropě.“

Foto: Archiv firmy

Luxusní aranžmá tradiční červené vánoční hvězdy ve vysoké čiré váze s přírodními doplňky je doslova uměleckým dílemFoto: Archiv firmy

Poinsettie není jen zeleno-červená

Díky srdčitým listům a nejrozšířenějšímu červeno-zelenému zbarvení je ideálním symbolem tohoto svátečního období, pro které je tato kombinace barev tradiční. Kromě této varianty je oblíbená také krémově zbarvená poinsettie a oblíbené rostliny jsou k dostání v řadě dalších barev a stylů, což nabízí celou řadu možností pro vytvoření té nejlepší atmosféry.

Foto: Archiv firmy

Větvičku vánoční hvězdy použijte jako řezané květiny a naaranžujte ji třeba do šálkuFoto: Archiv firmy

Poinsettie: Krásná inspirace s vánoční hvězdou

Vánoční hvězda je tak ozdobnou rostlinou, že se její listy objevují jako dekor na ubrusech a prostírání, na papírových ubrouscích, umělé listy zdobí adventní věnce, girlandy a podobně. Další informace o této krásné květině a také inspiraci najdete v článcích Tajemství vánočních rostlin: Kupujete si jmelí, přestaňte s tímOriginální dekorace s vánoční hvězdou.

Nedaří se vám pěstovat vánoční hvězdu více let? V článku Fígly, jak pečovat o vánoční hvězdu najdete podrobný návod. A pokud hledáte další vánoční inspiraci třeba na adventní výlet, tipy na dárky či dekorace, prohlédněte si náš vánoční speciál. Tak krásné Vánoce!

Reklama

Související témata:

Načítám