Hlavní obsah

Jak na nejhezčí vánoční hvězdu, aby vydržela barevná až do svátků: Důležitá je už cesta z obchodu

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční hvězda je pěkně náladová holka, a abyste ji udrželi v celé kráse i déle než jen do Vánoc, musíte jí dát ideální podmínky. Povíme vám, co vyžaduje, ale i to, jak z ní udělat skvělé dekorace!

Článek

Poinsettie, tedy vánoční hvězda, je nejčastěji červeno-zelená, ale můžete ji koupit i se žlutými, růžovými nebo melírovanými listeny. Barevná část na jejím vršku totiž nejsou květy, ale právě koruna z listenů. Květ najdete uprostřed a je tak nenápadný, že si ho skoro nevšimnete. Jak dlouho vám hvězda vydrží? To záleží i na tom, jakou jí dopřejete péči. Poradíme, co s ní!

Jak se o hvězdu starat

Málokterá rostlina je tak náchylná na nastuzení jako právě vánoční hvězda. „Stačí, abyste ji nesli z květinářství do auta v mrazu nezabalenou, a do druhého dne může opadat. Proto si ji nechejte na cestu vždy velmi dobře zabalit do papíru, ale opatrně – jakmile se listy nebo listeny polámou, musíte je odstřihnout a nevypadá už tak dobře,“ radí floristka Vlasta Černá z webu Infinity Flower.

Doma ji postavte na místo se stálou teplotou, rozhodně ne na parapet okna, které otvíráte kvůli větrání, ale ani tam, kam směřuje horko třeba z krbu – hvězda nesnáší výkyvy.

Jak vánoční hvězdu zalévat

„Ideální teplota prostředí je mezi 15 až 22 stupni. Stejně jako na průvan je citlivá i na zálivku. Ve chvíli, kdy začnou listy maličko vadnout, ji zalijte, ale v misce by neměla zůstat voda – takže zalévejte maličko, nebo vodu vylijte. Vánoční hvězda se dá udržet do dalšího roku, ale je třeba počítat s tím, že horní červené listy opadají a květina zůstane zelená,“ vysvětluje Jitka Mandysová z květinové doručovací služby Fleurop.

Rostlina nemá moc ráda suchý vzduch, takže kolem ní občas rozprašte vodní mlhu. Můžete ji i s květináčem postavit do větší mísy s několikacentimetrovou vrstvou keramzitu – udržujte ho vlhký, ale tak, aby hvězda nestála ve vodě.

Jak hvězdu uchovat na další rok

Hodně záleží na tom, v jaké kondici jste rostlinu koupili a jak se jí u vás líbí. Když všechno klapne, je naděje, že vydrží do dalších Vánoc. Chce to ale péči.

Jak seříznout vánoční hvězdu

Až opadají barevné listeny, seřízněte stonek či stonky na výšku 10 až 15 centimetrů. Pozor, vytéká z nich jedovatá šťáva! Řez namočte do teplé vody nebo opalte, aby se zatáhl. Pak květináč přeneste do chladnější místnosti, kde je kolem patnácti stupňů, a po zbytek zimy zalévejte maximálně jednou za 14 dní.

Pěstování venku

S jarem přidejte: zemina by měla být stále vlhká, ale květináč nesmí stát ve vodě. Po „zmrzlých“ můžete dát hvězdu ven a sklidit až koncem září. Po celou dobu bude jen zelená.

Co dělat, aby další rok opět zčervenala

Hvězda patří mezi takzvané krátkodenní rostliny, takže je třeba jí zařídit odpovídající podmínky, tedy delší noc a kratší den. Na konci září vánoční hvězdu přestěhujte zpátky domů. První tři adventní týdny ji zakrývejte (např. kornoutem z novinového papíru) zhruba na 16 hodin denně tak, aby byla na světle jen osm hodin. A tím se myslí i umělé světlo v místnosti, případně i pouliční osvětlení.

Kam s vánoční hvězdou

Poinsettie je sama o sobě dost zdobná, takže ji stačí postavit doprostřed stolu v hezkém obalu. Chcete-li však něco přece jen maličko originálnějšího, inspirujte se následujícími tipy na dekorace s vánoční hvězdou.

Do mísy

Větší rostlinu s více stonky anebo skupinku menších lze i s květináči posadit (nebo přesadit) do polévkové mísy. Zeminu či květináče překryjte mechem a dozdobte perličkami, korálky anebo třeba šiškami. Jen nepracujte s příliš moha odstíny, lepší je nechat vyniknout zářivou barvu hvězdy.

Foto: Jakub Jurdič

Vánoční hvězda v porcelánové či keramické nádobě bude skvělou ozdobou svátečního stoluFoto: Jakub Jurdič

Do skla

Menší hvězdu můžete vložit i do sklenice od zavařeniny – a jestli ji budete mít třeba v kuchyni, klidně ji obsypejte červenou čočkou, rýží a kořením. Ovšem pozor, v tom případě ji dejte předem ještě do obalu nebo ji omotejte igelitem, který k těmto materiálům nepustí vodu – jinak nasáknou, nabobtnají a budou se tlačit ven ze sklenice.

Foto: Jakub Jurdič

Sklenici můžete nechat zcela bez ozdob. Jestli chcete ozdobný detail, omotejte kolem hrdla stužku nebo provázek a na ně nalepte hezky tvarované koření, jako je badyán nebo skořiceFoto: Jakub Jurdič

Do vázy

Ačkoli se vánoční hvězda nedá použít jako řezaná květina, nikde není psáno, že ji nemůžete vložit do vázy i s květináčem. Pak ji zakryjte mechem a jako detail můžete do zeminy zapíchnout větvičky nebo skořicové tyčky jako my. Takto dlouhé seženete v hobbymarketech mezi vánočními dekoracemi.

Foto: Jakub Jurdič

Skořicové tyčky je možné nazdobit – lze na ně nalepit třeba dřevěnou nebo slámovou ozdobuFoto: Jakub Jurdič

Do světla

Dekorace, které svítí, jsou dvojnásob sváteční. Tak proč nenechat vánoční hvězdu pořádně zazářit… Stačí, když květináč obalíte alobalem – bude odrážet světlo, ale také bránit protékání vody. Pak ho posaďte do větší skleněné nádoby a mezeru vyplňte celofánem nebo klidně i igelitovými sáčky či bublinkovou fólií. Mezi tento materiál namotejte světelný řetěz – nejlépe na baterky, dekorace tak bude mobilnější.

Foto: Jakub Jurdič

Barvu skleněné nádoby můžete sladit s interiérem, ale krásně vypadá i jen čiré sklo. Po rozsvícení vzbuzuje dojem kostky ledu, v níž poinsettie zamrzlaFoto: Jakub Jurdič

Do pytle

Potřebujete hvězdu nazdobit rychle? Pak obal květináče – a stačí i větší kelímek od jogurtu nebo zavařovačka – omotejte jutou, zbytkem látky nebo balicím papírem a upevněte stužkou. Jednoduché a díky krásné rostlině i efektní.

Foto: Jakub Jurdič

Dejte si záležet, aby z květináče nemohla vytékat voda, protože by mohla poničit nábytek. Jak už víte, budete hvězdu zalévat častěji a málo, takže jestli opravdu nemáte po ruce žádný obal, postavte květináč do igelitového sáčku a ten pak zakryjte právě textilemFoto: Jakub Jurdič

Do věnce

Nedaří se vám udržet vánoční hvězdu dlouho v kondici, ale stejně byste ji měli rádi v některé dekoraci? Pak se porozhlédněte a kupte umělou – i ta může být povedená. Navíc dlouho vydrží a nehrozí, že opadá. Hodí se i na adventní věnec, dá se jím ozdobit i věnec na vchodové dveře.

Foto: Jakub Jurdič

Věnec s vánoční hvězdou se hodí nejen na Vánoce, ale můžete ho mít na dveřích celou zimuFoto: Jakub Jurdič

Kromě vánoční hvězdy jsou stálicí také barborky. Víte, jak na to, aby vám do Vánoc vykvetly?  

Reklama

Načítám