Hlavní obsah

Fígly, jak pečovat o vánoční hvězdu

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolu se jmelím a adventním věncem patří vánoční hvězda mezi tradiční doplňky ve slavnostně vyzdobených domovech. A protože je krásnou přírodní dekorací, poradíme vám, co dělat, aby vydržela co nejdéle.

Článek

Možná ani u vás nebude letos chybět vánoční hvězda neboli poinsettie. Kromě typické červeno-zelené kombinace můžete zvolit i romantičtější růžové, žluté, či dokonce melírované vícebarevné listeny. Největším hitem letošních Vánoc je však elegantní krémový odstín. Nedokážete si vybrat? Nenechte se ničím omezovat a klidně dekorujte každou místnost květinou v jiné barvě.

Poinsettie: Při nákupu prohlédněte květ i listy

Možná vás zarazilo, že se zmiňujeme o listenech, ale nikoli o květu. Přestože vám to může připadat zvláštní, u vánoční hvězdy opravdu místo květu obdivujeme její listeny, které tvoří nádhernou barevnou korunu. Samotný květ, který se nachází nad nimi, je maličký a nenápadný. Ale právě na něj se musíte při nákupu rostliny zaměřit. Je-li čerstvě rozkvetlý nebo ho tvoří spíš poupata, držíte v ruce správný kousek, který dlouho vydrží. Pokud však začíná odkvétat, hvězdu raději nekupujte – můžete se vsadit, že už moc dlouho nepokvete. Pořádně si prohlédněte také listy. Měly by být zdravé se sametovým povrchem a výrazným žilkováním.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Při nákupu se nenechte unést prvním dojmem a pečlivě vybírejteFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Chraňte vánoční hvězdu před zimou

Asi není třeba zdůrazňovat, že je lepší vyrazit na nákup do kamenného obchodu. Tržnicím, kde je zima a průvan, se raději vyhněte. Po příchodu domů by vás zcela určitě čekalo nepříjemné překvapení – tato rostlina totiž reaguje na přechod z chladu do tepla tím, že jí opadají listy i poupata a vy byste po pár dnech měli v květináči jen holý stonek. Nemůžete se tomu však divit. Poinsettie pochází z Mexika, a tak je pochopitelné, že je teplomilná a svědčí jí příjemně vytopené místnosti. Na to nesmíte zapomenout ani při přepravě domů – pečlivě ji zabalte do papíru, abyste ji před chladem ochránili.

Neotvírejte na poinsettii okno

Vánoční hvězdě svědčí stálá teplota nad dvacet stupňů Celsia. Nepatří proto na chladný parapet k netěsnícímu, či dokonce otevřenému oknu. Máte-li však nějaké okno, které k větrání nepoužíváte, a hřeje-li pod ním mírně topení, pravděpodobně jste našli místo, které je pro tuto rostlinu naprosto ideální. Vánoční hvězda potřebuje kromě tepla také hodně světla, to by mělo být spíše rozptýlené. Rozhodně ji chraňte před přímými slunečními paprsky.

Vánoční hvězda: Jak ji správně zalévat?

Rostlinu zalévejte odstátou vlažnou vodou a substrát udržujte stále vlhký. Důsledně dbejte, abyste ho příliš nepřelili, ale na druhou stranu nesmí ani vyschnout. Rostlinu zalévejte pravidelně – tak jednou za dva dny. Jednou za 14 dní můžete do zálivky přidat hnojivo pro kvetoucí pokojové rostliny. V zimě je ve většině místností suchý vzduch, rostlině proto hodně prospějete, když ho kolem ní každý den zvlhčíte vodou z rozprašovače.

Po odkvětu poinsettii nevyhazujte

Až vánoční hvězda opadá, nevyhazujte ji. Je to totiž trvalka. Když se o ni budete dobře starat, můžete se z ní těšit několik let. Stonky seřízněte asi na deset centimetrů a ihned je namočte do vroucí vody nebo je podržte nad plamenem svíčky, aby z cévních svazků přestala vytékat šťáva. Dejte přitom pozor! Šťáva je jedovatá a může vám popálit kůži nebo vyvolat alergickou reakci.

Rostlinu pak uložte na stinné a chladné místo (kolem 15 stupňů). Zalévejte ji málo, asi tak třikrát do měsíce. V druhé polovině května ji dejte na balkon nebo zahradu a nechte ji tam až do podzimu. Substrát by měl být stále vlhký, občas ji preventivně postříkejte přípravkem proti mšicím.

Vánoční hvězda: Radujte se i příští Vánoce

Na konci září vánoční hvězdu přestěhujte zpátky domů. První tři adventní týdny ji zakrývejte (např. kornoutem z novinového papíru) zhruba na 16 hodin denně tak, aby byla na světle jen osm hodin. Nenechte se přitom zmást tím, že je krátký den. Toto opatření se vztahuje i na umělé světlo v místnosti, případně i na pouliční osvětlení. Rostlina se vám odmění a o Vánocích bude mít zase krásně vybarvené listeny.

Jaké rostliny kvetou v zimě u vás doma?

Reklama

Načítám