Hlavní obsah

Lednové diety: 5 tipů, jak vydržet hubnout déle než měsíc!

Foto: thinkstock

Plánujete zhubnout? Zvolte si konkrétní cíle, kterých chcete dosáhnout. A ať jsou reálné!Foto: thinkstock

Reklama

Aby se z vaší lednové snahy o zhubnutí nestala noční můra, máme pro vás pár tipů, jak ho zvládnout a vydržet co nejdéle. Čtěte, co vám radí odborníci na výživu!

Článek

Prvním krokem je stanovit si, čeho chcete dosáhnout, ve druhém kroku si říci, co pro hubnutí chcete udělat, a hned na to se zamyslet, jestli to vlastně k úspěchu stačí. „Bez konkrétních cílů si budete těžko stanovovat cestu, kterou půjdete,“ vysvětluje Ing. Iva Veselá z poradny Food Life, podle níž by každý měl znát svůj důvod k tomu, proč chce zhubnout. „Buďte přesvědčeni o tom, že děláte pro sebe správnou věc. Denně si své cíle připomínejte a říkejte si, jak se vám skvěle daří,“ doplňuje odbornice na výživu. A co ještě?

1. Začněte víc jíst

Věčné dietářky budou překvapeny, ale Iva Veselá radí: „Začněte jíst o něco více a neomezujte se tolik v jídle. Budete se divit, že i při navýšení množství jídla bude vaše váha stejná nebo spíše nižší. Naopak se budete cítit lépe, a zjistíte, že diety opravdu nejsou potřeba.“ Stejná rada platí i pro vás, „co celý den nejíte“ a večer sníte jídla za dva…

2. Nevytrhujte rady z celku

Jedna rada postačí? „Třeba pokud se dočtete, že konzumace uzenin je příčinou nadváhy v ČR, tak to neznamená, že přestanete-li je jíst, rázem zhubnete,“ uvádí trenér fitness a dietologický poradce Radek Mirovský. Nebo dozvíte-li se, že nějaký suplement pomáhá spalovat tělesný tuk. „Ovšem nemáte-li perfektně srovnané stravování a životosprávu, tak je vám jakýkoli spalovač tuku k ničemu,“ doplňuje odborník s tím, že doporučuje zajímat se o tuto problematiku celkově.

Foto: thinkstock

Nejdřív správná životospráva, až pak spalovače tuku!Foto: thinkstock

3. Nebojte se pohybu

Pro mnohé dietáře je velkým strašákem pohyb. Odborníci se shodují, že bez pohybu zhubnete jenom obtížně. „Nemusíte ale hned zvládnout půlmaraton. Základem je zvolit si pomalý a splnitelný cíl,“ radí lektorka Tereza Semrádová z Pohybového Studia Fascinace.

Stačí i svižné procházky, chůze pěšky místo auta... „Dalším krokem je si koupit například permanentku pouze na měsíc, abyste měli motivaci, ale zároveň mohli případně zkusit i něco dalšího,“ dodává odbornice s tím, že je skvělé si ke cvičení přizvat i sparingpartnera. „Domluvte s kamarádkou a rodině oznamte, že bez vás každé pondělí a středu odpoledne musí hodinku vydržet,“ dodává.

4. Pracujte na tom mít se rádi

Podle psycholožky Radany Roveny Štěpánkové je důležitější ctít při snaze zhubnout tři základní pravidla: „Naučte se mít dobrý vztah ke svému tělu a snažte se ho mít rádi, ať vypadá, jak vypadá.“ Doporučuje si uvědomit, že nechcete své tělo trestat, ale chcete mu dělat dobře. „V neposlední řadě vám prospěje naučit se zklidňovat například jógou, procházkami nebo meditací, aby nedocházelo k psychickým tlakům ohledně jídla a chutí,“ radí psycholožka.

5. Mějte plán

Skutečnost, že být psychicky v pohodě je důležité pro úspěch v hubnutí, potvrzuje i výživová poradkyně Lenka Kaprhálová. S ní souhlasí i Iva Veselá, a proto doporučuje, abyste si tento měsíc trochu naplánovali. „Na pondělky si rezervujte třeba hraní badmintonu, na středu lekci jógy a v neděli si vařte do zásoby na pracovní dny," navrhuje. Plánu se držte, mějte ho stále na očích – to vám pomůže na své cestě za úspěchem vydržet déle než jen v lednu.

A co pomáhá vám? Dejte vědět ostatním své tipy!

Reklama

Načítám