Hlavní obsah

Levný a krásný nábytek? Z papíru!

Foto: newdesign.com

Papírový nábytek je krásný, lehký a ekologickýFoto: newdesign.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za komodu dáte necelou tisícikorunu, snadno si ji odnesete domů sami, a když se vám nebude líbit, nemusíte platit za sběrný dvůr a jen ji odnesete ke kontejneru nebo spálíte. Navíc je vyrobená z přírodního a ekologicky šetrného materiálu. Že vás nenapadá, o jaký zázrak jde? Pak se seznamte s papírovým nábytkem!

Článek

Když se řekne papírový nábytek, mnozí vzápětí dodají rollpa. Název pochází ze slov rolled paper, tedy rolovaný papír. Šlo o tehdy ještě československý patent, kdy se jednotlivé sestavy skládaly z nosných trubek různé délky a plochých částí sloužících jako dna či bočnice nábytku. Objevil se na počátku devadesátých let a v roce 1992 byl oceněn titulem Vynikající design. Rollpa tehdy zaplnila nejeden dětský pokoj či kancelář. Postupně však na své atraktivitě ztratila. Ale papír jako materiál na výrobu nábytku nikoli.

Foto: rollpa.cz

Pamatujete? Před dvaceti lety se objevila rollpaFoto: rollpa.cz

Velmi často se kartonový nábytek objevuje také na studentských výstavách, kdy například variabilní harmoniky se mění z kulatých pohovek. A stejný nápad mají i výrobci klasického nábytku. Z papíru už nabízejí celé sestavy – od knihoven, komod přes křesla až po jídelní stoly i židle. Určené jsou nejen pro lidi myslící na ekologii, ale i ty, co chtějí něco krásného, kreativního, neobvyklého nebo se často stěhují. Že by se tyto kousky hodily i k vám domů?

Foto: Alax

Speciální konstrukce zajišťuje papírovým kouskům vysokou nosnostFoto: Alax

Moderní technologie dokážou divy

K výrobě papírového nábytku se používá stoprocentně recyklovaný karton, který je však speciálně upravený tak, aby unesl i knížky v knihovně a jídelní stůl nezničilo rozlité pití. „S nosností nábytku není žádný problém. Je to prakticky stejné jako u skeletových staveb, kdy jsou jednotlivé prvky spolu propojeny a vzniká velice pevný produkt. Některé kusy, jako třeba větší jídelní a pracovní stoly, jsou zase doplněné dřevěnou výztuží ve formě pásků,“ popisuje Otto Cabala ze studia Alax Nábytek & Interiéry a pokračuje: „Dalším způsobem zajištění stability je vrstvení materiálu, kdy je výsledný tvar vyřezán z několika slepených vrstev.“ Může vám tedy být jedno, zda máte doma stůl ze skla, papíru nebo dřeva. Jídla na něj můžete „naložit“ stejně.

Foto: Alax

Papír nemusí být jen hnědý, lze ho natírat i potapetovatFoto: Alax

Pokud máte raději umělé materiály, jistě byste raději viděli plastovou domácnost nebo dáte přednost umělému kameni, který zjednoduší úklid.

Nemusíte se také bát, že pokud vám děti při jídle rozlijí pití a vtipně to ukryjí pod prostírání, stůl se rozmočí. „Pro vyšší odolnosti vůči vodě se nábytek ošetřuje vodoodpudivým nátěrem. Stejně jako u dřeva se tak tekutina nevsákne do konstrukce a vy ji setřete. Samozřejmě i zde platí, že čím dříve to uděláte, tím pravděpodobněji se vyvarujete toho, že na desce zůstane flek.

Foto: nacionaldesign.com

Milovníci vyplétaného nábytku se nemusejí omezovat jen na umělé vlákno či ratanFoto: nacionaldesign.com

Ideální i pro milovníky barev

Připadá vám nabídka papírového nábytku lákavá, jen se bojíte, že jeho hnědá barva by v interiéru vypadala moc tmavě a asi by se tam ani nehodil? Je to zbytečné. Nábytek si můžete pořídit buď v jeho přirozené barvě kartonu, ale i různě barevně lakovaný. Přitom vrstva laku zvyšuje jeho odolnost nejen proti vodě. Proto třeba do dětských pokojů je ten barevný skoro ideální.

Foto: Alax

Nábytek z kartonů se hodí i do kanceláříFoto: Alax

Foto: ebcu

Barevný nátěr nejen dodá na zajímavosti, ale navíc chrání povrch před poškozenímFoto: ebcu

„Kombinovat ho lze, jako každý přírodní materiál, prakticky s čímkoli, je to velmi snadné. A protože karton nemá texturu, bude hezky doplňovat dřevěné prvky, stejně tak skleněné solitéry a stoly, případně plastové doplňky,“ říká Karel Svítil, který pracuje s nábytkem Kubedesign.

Foto: softseating.com

Velmi oblíbené jsou z papíru různé skládanky a kousky inspirované origamiFoto: softseating.com

A že se vám zdá příliš obyčejný? Pomoc je snadná – vezměte barvy, tapetu či samolepky a vylepšete si ho po svém. Je to jednoduché, lepit na papír jste se přece učili už v mateřské školce!

Foto: Ústav průmyslového designu

Přenosné jsou dnes nejen počítače, ale i nábytek!Foto: Ústav průmyslového designu

Trápilo vás, že nemůžete sehnat levný nábytek, který navíc nemá každý? S papírem to nyní zvládnete!

Reklama

Související témata:

Načítám