Hlavní obsah

Umělý kámen zjednoduší úklid!

Foto: Corian

Umělý kámen se velmi dobře kombinuje i s jinými materiály, například dřevemFoto: Corian

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři sudičky možná nestávají jen u kolíbek v pohádkách, ale také při vzniku nových materiálů. A pokud tomu tak je, prvnímu kousku umělého kamene předpovídaly skvělou budoucnost, dlouhověkost a hlavně oblíbenost v kuchyni, koupelně i obývacím pokoji. Tam všude se už totiž dneska používá!

Článek

Dřez a pracovní deska  to jsou místa, kde se v bytě umělý kámen už zcela prosadil a mnozí si tady nic jiného nedovedou představit. A velmi často se s tímto materiálem setkáte i v koupelně, zařídit lze z něj dokonce i celý byt. Pokusil se o to už známý designér Karim Rashid ve svém Bytě roku 2050. Podívejte se!

Obyčejný versus umělý: v čem je rozdíl?

Na výrobu umělého kamene se používá ten přírodní – zpravidla mletý křemen, žula či bauxit a jako pojivo slouží pryskyřice. Důležitá jsou i barviva, díky kterým se kompozitní materiály vyrábějí až ve stovce odstínů. Na výběr také máte homogenní, tedy „jednobarevné“ desky a ty, kde zůstává zachována struktura kamene. Ta je ale u umělého kamene ještě jemnější než třeba u žuly.

Toto pravidlo platí pro všechny firmy, které ho vyrábějí. Umělý kámen je totiž velmi známý pod svými obchodními jmény, mezi ty nejvýznamnější patří corian, kerrock, hi-macs, fragranit, silgranit, luisigranit, staron, varicor a podobně. Jednotlivé firmy se pak od sebe liší množstvím rozemletého kamene, které se může o několik procent lišit, nabídkou barev, ale i rozměrů desek. Ty s délkou do tří metrů vám nabídne prakticky každý výrobce, větší už je třeba hledat.

Foto: Koryna

Kompozitní materiály se v současnosti používají hlavně na výrobu pracovních desekFoto: Koryna

Foto: Franke

Materiál je také velmi vhodný na kuchyňské dřezyFoto: Franke

Foto: Corian

Kámen patří i do obýváku - příkladem je originální nábytková stěnaFoto: Corian

Foto: Hi-Macs

Díky snadné tvarovatelnosti umělého kamane vznikla tato zaoblená umyvadlaFoto: Hi-Macs

Foto: Corian

Ozdobou každého interiéru se stane bio krb z kompozitních materiálůFoto: Corian

Foto: Corian

Umělý kámen se vyrábí ve stovkách odstínůFoto: Corian

Když se kámen rozsvítí

Umělý kámen patří mezi nenasákavé materiály. „Na rozdíl od přírodního se třeba šťáva z ovoce do povrchu nevpije a nevytvoří se zde nehezký flek," říká Alexandra Krígovská z firmy DuPont Corian a pokračuje ve výčtu výhod: „Většina poškození, která vzniknou při nárazu ostrých předmětu, nebo působením horka a obzvlášť agresivních chemikálií, může být opravena na místě. Také se snadno čistí a udržuje.“

Vlastností, kterou ocení hlavně majitelé atypických bytů a pak designéři, je snadná tvarovatelnost a opracovatelnost. Může se tvarovat jak teplem, tak i řezat jako obyčejné dřevo. „Zatímco klasický kámen je deska, a to musíme respektovat, u toho umělého není problém udělat třeba zaoblený kuchyňský ostrůvek či zvolit jiné atypické tvary, což designéra vždycky potěší," konstatuje Kamila Douděrová.

Mezi jeho další unikátní vlastnosti patří průsvitnost. Je možné z něj vyrábět nejen lustry, ale také dosáhnout zajímavého efektu, kdy vám doma svítí pracovní deska nebo celá skříňka.

Foto: Corian

Na bezespárové desce nemá kde ulpívat špínaFoto: Corian

Foto: Hi-Macs

Atypická vana je vyrobená z jednoho kusuFoto: Hi-Macs

Foto: Corian

Corian odolá i zvířecím drápůmFoto: Corian

Seznam nevýhod je krátký

Při práci v kuchyni ovšem musíte být opatrní, abyste přímo na desku nepostavili rozpálený hrnec právě sundaný z varné desky. I když kompozitní materiál odolá velmi vysokým teplotám, tohle by i na něj bylo moc.

A druhou nepříjemnou vlastností je cena – ta se pohybuje od sedmi tisíc korun za běžný metr.

Kde máte doma umělý kámen vy?

Reklama

Související témata:

Načítám