Hlavní obsah

Liposukci ano, či ne?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liposukce neboli lidově „odsátí tuku." Často o ní čteme v ženských časopisech, často se mylně domníváme, že nám lehce pomůže od kil navíc - bez diety a trápení v tělocvičnách.

Článek

Časopis Uzlíček květen 2008

Co to doopravdy je, jaký má liposukce efekt, pro koho je vhodná a zda jde dohromady s těhotenstvím, porodem a mateřstvím, o tom všem jsme si povídali s našimi předními plastickými chirurgy.

Jak vůbec probíhá proces nadbytečného ukládání tuků a která místa jsou ta nejrizikovější?

Celý proces tloustnutí má na svědomí zvýšené ukládání tuků v tukových buňkách. Počet těchto buněk je u dospělých neměnný. Tloustnutí je tedy zvětšování velikosti těchto buněk, ne jejich počtu. Avšak dochází k němu na jiných partiích u mužů a u žen.

  • U mužů začne tuková tkáň nejdříve narůstat v oblasti břicha a to zejména pod svalovou stěnou břišní a částečně na bocích.
  • Ženy se trápí kvůli bokům, vnitřním a vnějším stehnům, vnitřní straně kolen.

V případě ukládání tuku u žen se ke slovu dostává výše hladiny ženských pohlavních hormonů a také genetická dispozice.

Na rizikových partiích jsou většinou tukové polštáře dobře ohraničené. Geny a hormony tak mohou za to, že i mladé a sportující dívky s určitými částmi těla prostě „nehnou." Jejich objem je totiž dán dědičně zvýšeným množstvím tukových buněk a jejich zvýšenou schopností hromadit tuk. U některých žen dochází k ukládání tuku do těchto lokalit postupně a výrazně se toto projeví později s ubývající pohybovou aktivitou, nebo po opakovaném těhotenství a kojení, nebo ještě později s hormonálními změnami kolem menopauzy. Tady pak ke slovu přichází liposukce.

Co to přesně je?

„Liposukce je operační metoda, která slouží k redukci vrstvy podkožního tuku, který je místně nahromaděn v predilekčních (problémových) partiích," vysvětluje MUDr. Jiří Ferra z kliniky Laser Esthetic.

„U žen to jsou zejména zevní a vnitřní stehna, boky, břicho, dále se velmi často upravuje lokalita kolen, podbradku, pasu apod. Jedná se o metodu sloužící k formování postavy v problémových partiích," dodává Jiří Ferra.

Jinak řečeno - obezitu liposukcí nevyřešíme. Paradoxem je, že většina lidí má liposukci spojenou s tloušťkou. Klientkami pro tento zákrok ale bývají spíše štíhlé ženy s problémovými partiemi.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Liposukce může být velmi bolestivá.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak konkrétně se tuková vrstva zmenší, popisuje MUDr. Karel Urban z kliniky Esthé. „Rozrušená tkáň se odsává pomocí kanyly malého průměru (3-5 mm), která je napojená na přístroj vyvíjející podtlak. Podkožní tuk je odsáván z drobných naříznutí opakovaným prostupem kanyly do tkání, přičemž vznikají drobné tunely po odsátém tuku. Při správném provedení vytvářejí hustou síť, která ve výsledku způsobí plošné a rovnoměrné ztenčení podkožní tukové vrstvy."

Protože (jak už jsme uváděli) je v dospělosti počet tukových buněk neměnný, má liposukce velkou výhodu. Tou je trvalý efekt, který většina estetických operací nezaručuje. I pokud žena, která podstoupila liposukci, začne tloustnout, na partiích, na kterých lékaři liposukci provedli, se to příliš neprojevuje, a když, tak jen velmi pomalu.

Jsem vhodná kandidátka?

Ženy (i muže), kteří se rozhodnou pro liposukci, čeká nejprve důkladný rozhovor s lékařem. Nejde jednoduše přijít, ukázat modelku na obrázku a „poručit si" dlouhé štíhlé nohy.

Jakým pacientkám lékaři zákrok nedoporučí? „Pacientkám, které se domnívají, že jim liposukce vyřeší problémy s nadváhou, nebo pacientkám, které mají nereálné představy o možnostech a výsledku zákroku," vysvětluje MUDr. Ferra. „U takových pacientek je problém většinou jinde, a proto zákrok neprovádíme. Jedná se o komplexní a individuální posouzení problému, psychologické hledisko nevyjímaje, proto si myslím, že osobní konzultace je nevyhnutelná," dodává lékař.

Důležité je zdraví i psychika

„Zájemce o chirurgické odsátí tuku by měl splňovat několik důležitých kritérií. Patří mezi ně určitá tělesná hmotnost, ohraničené tělesné partie s tukovými nadbytky, pevná elastická kůže, dobrý zdravotní stav, ale i psychická vyrovnanost", vypočítává dále MUDr. Urban.

„Liposukce může zlepšit tělesný vzhled a sebevědomí, není ovšem zázračnou metodou, která vyřeší jiné osobní problémy. Nezajistí, že bude pacient automaticky příznivěji přijímán svým okolím. Taková změna je především důsledkem zvýšené sebedůvěry, vyplývající ze zlepšení fyzického vzhledu."

Mužům vstup povolen...

Pro liposukci je nejvhodnější věkové rozmezí mezi osmnáctým až zhruba čtyřicátým rokem, důležité je však individuální posouzení kožní elasticity. Po odsátí tuku je totiž hlavní, aby se kůže zformovala vzhledem k nově vytvořenému tvaru těla a nezůstaly na ní nerovnosti. „U pacientek mladších 18ti let se postava velmi mění i celkově, a proto v těchto případech spíše pacientku od zákroku odrazuji," říká Jiří Ferra.

Mezi klienty pracovišť estetické chirurgie přibývají poslední dobou i muži, které trápí především nahromaděný tuk v oblastech břicha.

Foto: ; samphoto.cz/jiunlimited

Když už nenandáte kalhoty, přijde liposukceFoto: ; samphoto.cz/jiunlimited

Klasickou, vibrační, nebo ultrazvukovou?

Liposukce patří mezi nejžádanější zákroky estetické chirurgie vůbec. Důvodů je několik:

  • trvalý efekt
  • téměř žádné jizvy
  • skoro vždy spokojenost s výsledkem zákroku

Kolik za liposukci zaplatíme? To se velmi liší podle toho, které partie chirurgové zkrášlují a samozřejmě také podle pracoviště. Například odsátí podbradku může stát do 10 tisíc korun, takzvaná celková liposukce (boky, stehna, břicho) přijde ale až na několik desítek tisíc.

Málokdo ví, že tuk se dá odsávat několika různými způsoby, i když na podobném principu. Druhy liposukce se liší způsoby odsávání. Popisuje je MUDr. Urban:

  • Klasická liposukce - velmi jednoduchá technika, při které se v oblasti podkoží mechanicky pohybuje kovovou kanylou. Cenově dostupná s velmi dobrými pooperačními výsledky. Vhodná na odstranění tukových nadbytků téměř ve všech lokalitách (oblast zevních a vnitřních částí stehen, kolen, podbřišku, paží, podbradku a jiné).
  • Vibrační liposukce - relativně snadný výkon daný použitím speciální vibrující kanyly, která rychlými nepatrnými pohyby kmitá a tím usnadňuje průnik tkání. Je výhodná především při odsávání oblastí, které jsou více prorostlé vazivem nebo místa, kde už byla dříve liposukce provedena.
  • Ultrazvuková liposukce - odsátí nadbytečného tuku za pomoci ultrazvuku. K rozrušení tukové tkáně využívá působení ultrazvukových vln. Tato metoda patří mezi velmi šetrné a je u ní minimální riziko následné nepravidelnosti kožního reliéfu. Pooperační období je pro pacienta komfortnější, neboť ultrazvuk rozrušuje prakticky jen tukové buňky a zásadně šetří ostatní podkožní struktury. Tím, že tuk je "rozbíjen" ultrazvukem a ne mechanicky rozrušován, jako při tradiční liposukci, je tvarování těla mnohem rovnoměrnější a dokonalejší. Pooperační nerovnosti povrchu kůže jsou tak zcela minimalizovány. Vzhledem k tomu, že po ultrazvukové liposukci dochází k dokonalejší retrakci (smrštění) kůže nad operovanou krajinou, lze tuto metodu užít i u vyšších věkových kategorií. Typické lokality, pro které lze ultrazvukovou liposukci použít, jsou podbradek, paže, podpaží (při léčbě nadměrného pocení), trup, břicho, hýždě, boky, stehna, kolena, lýtka, kotníky. Má velmi dobrý pooperační efekt i při lehkém stupni volnější kůže.

Liposukce bez narkózy

Všechny výše vyjmenované druhy liposukce se provádí téměř vždy v celkové anestezii. Přesto existuje i možnost odsátí tuku bez uspání pacienta, jen v lokální anestezii. Tou je tzv. tumescentní liposukce.

„Asi hodinu před operací je pacientovi pod kůži napuštěno větší množství fyziologického roztoku s lokálním anestetikem, adrenalinem, eventuelně dalšími přídavnými látkami," popisuje MUDr. Urban. „Odsávání tuku zředěného roztokem, je značně usnadněno a je ho tak možné odebrat větší množství a používat velmi tenké kanyly s malými otvory, které jen zcela minimálně poškozují závěsný aparát kůže. Může se provádět ambulantně nebo s jednodenní hospitalizací. Výsledky jsou při správné indikaci velmi dobré a lze ji užít téměř na všechny oblatsi těla. Opatrnosti je potřeba při volnější kůži. Nevýhodou metody je určitý diskomfort pro pacienty - čekání po napuštění tumescentním roztokem, vědomá přítomnost vlastního odsávání a určitý stupeň bolestivosti," doplňuje lékař.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejen skalpel umí tvarovat postavu!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ke tvarování pomůže prádlo

Pacientka je po zákroku oblečena do elastického prádla, a pokud se pooperační stav nezkomplikuje, může jít druhý den domů. Mezi méně příjemné následky liposukce patří více či méně rozsáhlé podkožní krevní podlitiny provázené bolestivostí a přechodnou ztrátou citlivosti v operovaných místech.

Návrat citlivosti kůže je otázkou několika týdnů. Stehy se vyjímají asi 10. den po operaci a do této doby doporučují lékaři klidový režim a omezení chůze na nejnutnější potřebu. V případě nedodržení klidového režimu může totiž dojít k otoku dolních končetin a teplotám. Pokud se objeví výraznější bolesti, velké otoky a teploty nad 38 °C, měla by se pacientka dostavit v co nejkratší době na kontrolu ke svému chirurgovi.

„Doporučujeme první měsíc nosit kompresivní elastické prádlo a vyvarovat se zvýšené námaze," upozorňuje MUDr. Ferra. „Kompresivní prádlo je nesmírně důležité a nevyplácí se jeho nošení podceňovat. Napomáhá dotvarování ošetřených oblastí, mírní bolest, otok a pomáhá adaptovat kůži zpět. Další dva měsíce je dobré, pokud pacientka nosí prádlo při sportu nebo právě při zvýšené zátěži."

Mateřství, kojení a liposukce - jde to dohromady?

Na rozdíl od operací prsou, která jsou nezbytná pro kojení, si mateřství a liposukce neodporují. Musíme tedy s liposukcí čekat až na dobu po porodu?

„Ve vztahu k plánovanému těhotenství je to celkem jedno," říká MUDr. Ferra. „Liposukce jako taková nemá žádný vliv na případné těhotenství. V těhotenství ale prosím ne. Rozhodně bych nedoporučil řešit liposukcí váhový nárůst způsobený těhotenstvím. V tomto případě se jedná o naprosto fyziologickou situaci, a proto bych všem maminkám doporučil řešit problémy s postavou za pomoci plastického chirurga nejdříve rok po porodu."

Vzhledem ke vzrůstajícímu zájmu o liposukční zákroky je třeba závěrem upozornit na následující - dbejte bedlivě na výběr pracoviště, na kterém chcete zákrok absolvovat. V poslední době totiž počet pracovišť, kde estetické operace provádějí, výrazně stoupá. Bohužel pak také není výjimkou, že na některých pracovištích neprovádí tyto výkony atestovaný plastický chirurg. Tím spíš se vyplatí pečlivý výběr, abychom se dočkali co možná nejvyšší spokojenosti a díky tomu zvýšení sebevědomí.

Kdo je MUDr. Jiří Ferra?

Absolvoval II. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze v roce 1990. Již za studií na lékařské fakultě se intenzivně věnoval oboru plastické chirurgie a z četných zahraničních stáží zmiňujeme práci asistenta na Klinice plastické a rekonstrukční chirurgie v Kantonální nemocnici v Basileji pod vedením profesora J. Preina.

Od roku 1997 pracoval na Klinice plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a následně atestoval z plastické chirurgie. Byl členem speciálního mikrochirurgického a replantačního operačního týmu. Od roku 2004 pracuje jako ordinář pro plastickou chirurgii v Kliniken Freyung-Grafenau GmbH v SRN a jako vedoucí lékař a odborný garant v oboru plastická chirurgie pro Kliniku Laser Esthetic Praha.

Je držitelem licence České lékařské komory pro výkon lékařské praxe v oboru plastická chirurgie a pro výkon odborného garanta v tomto oboru. Aktivně publikuje a přednáší u nás i v zahraničí pro odbornou i laickou veřejnost. Pravidelně se účastní řady zahraničních sympozií (IMCAS Paris, EURAPS, Madrid a další).

Je členem odborných společností: Společnosti plastické chirurgie JEP International Society of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery Europan Society of Aesthetic Laser Surgery European Association of Plastic Surgery

Kdo je MUDr. Karel Urban?

Plastický chirurg. Je absolventem I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Kromě soukromé Kliniky Esthé pracuje od roku 1998 na Klinice plastické chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce. Od roku 2006 jako primář. Zároveň vykonává funkci odborného asistenta na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Je držitelem atestací ze všeobecné chirurgie a z plastické chirurgie, dále certifikátů pro práce s lasery, aplikací injekčních implantátů a botulotoxinu. Pracuje současně v laserovém centru Kliniky Esthé s možností kombinace nabízených výkonů. Absolvoval studijní pobyty v Anglii a ve Švýcarsku.

Je členem odborných společností: Společnosti plastické chirurgie ČLS JEP Společnosti estetické chirurgie ČLS JEP Mezinárodní společnosti plastické a rekonstrukční chirurgie

Časopis Uzlíček květen 2008

Reklama

Načítám