Hlavní obsah

Hubnete? Máme pro vás 3 saláty, po kterých nebudete mít hlad!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejste fandou salátů, protože po nich máte během chvíle zase hlad? Zkuste dnešní vyvážené kombinace a uvidíte, že i salát může zasytit a zároveň potěšit vaše chuťové pohárky!

Článek

Jestli stejně jako já nepatříte k lidem, kteří by si v restauraci dali s chutí salát, protože se bojí mísy plné nedochucené zeleniny, po které budou mít stejně za chvíli hlad, dnešní článek je přesně pro vás. Naučíte se, jak si dopřát zdravé jídlo plné čerstvých ingrediencí a přitom nijak nestrádat ani chuťově, ani výživově.

Při kombinování se nemusíte přesně držet seznamu ingrediencí, ale nikdy nezapomeňte na bílkoviny (sýr, semínka, oříšky, vajíčka, luštěniny, tofu či maso) a zdravé tuky (olivový olej, avokádo a opět semínka či oříšky). Pro nehubnoucí část domácnosti můžete vždycky přidat kousek nasucho opražené slaniny, grilovaného masa či sýra a sobě salát zabalit i na druhý den do krabičky na oběd. Takový totiž ve většině jídelen nedostanete!

Salát s citronovo-medovým kuřetem

Na 4 porce kuřete potřebujete: 500 g kuřecích prsou, 2 lžíce medu, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 3 stroužky česneku, malou lžičku soli, ½ citronu

Na salát: 4 rajčata, malou okurku, hrnek kukuřice, plechovku fazolí, 1 zralé avokádo, 80 g tvrdého strouhaného sýra (čedar, gouda, ementál)

Foto: Greta Blumajerová

Svěží hořčičný dresink slouží zároveň jako marináda na maso i zálivkaFoto: Greta Blumajerová

Postup: Nejprve si připravte marinádu: ve šroubovací skleničce protřepejte med s olejem, oběma hořčicemi, nasekaným česnekem, solí a citronovou šťávou. Kuře nakrájejte na menší filety a zalijte je asi třetinou směsi tak, aby bylo celé obalené. Zbytek marinády bude sloužit jako dresink. Maso marinujte alespoň dvě hodiny nebo ještě lépe přes noc. Poté ho z obou stran ogrilujte a pokrájejte na menší kousky. Rajčata a okurku omyjte, nakrájejte a smíchejte s kukuřicí, scezenými fazolemi, kousky avokáda, sýrem (při dietě ho vynechte nebo nahraďte mozzarellou) a masem. Zakápněte odloženým dresinkem a podávejte.

Řepný salát s medovo-hořčičným dresinkem

Na 4 porce potřebujete: 4 střední řepy, olivový olej, sůl, pepř, 100 g quinoy, 125 g rukoly, špenátu nebo polníčku, hrst dýňových semínek nebo vlašských ořechů, 120 g čerstvého kozího sýra nebo fety

Na dresink: 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce medu, 2 lžíce olivového oleje, ½ citronu, ½ lžičky tymiánu, sůl

Foto: Greta Blumajerová

Naše nejoblíbenější kombinace: pečená řepa, rukola, kozí sýr a medovo-hořčičná zálivkaFoto: Greta Blumajerová

Postup: Řepu oloupejte, nakrájejte na malé plátky (čím menší budou, tím rychleji se upečou), bohatě zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte asi na 20 minut (nebo až je řepa měkká) při 200 °C péct. Během pečení zamíchejte. Quinou uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu a semínka nasucho na pánvi opražte, až se nafouknou. Upečenou řepu smíchejte s rukolou, quinoou, semínky a kousky sýra a zalijte dresinkem z hořčice, medu, oleje, citronové šťávy, tymiánu a soli.

Čočkový salát s pečenou mrkví

Na 4 porce potřebujete: hrnek černé nebo zelené čočky, 1 bobkový list, sůl, svazek karotky (asi 12 ks), 3 červené cibule, 2 lžíce olivového oleje, lžičku římského kmínu, pepř, 125 g špenátu, rukoly nebo polníčku, hrst máty, ½ citronu nebo 2 lžíce oblíbeného octa

Na oříškový dresink: 100 g slunečnicových semínek, kešú nebo mandlí, vodu nebo olivový olej, 2 stroužky česneku, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, 5 lžic lahůdkového droždí, ½ lžičky sladké papriky

Foto: Greta Blumajerová

Sytá čočka a semínkový dip plný zdravých surovin chutná zatepla i zastudenaFoto: Greta Blumajerová

Postup: Propláchnutou čočku uvařte v osolené vodě s bobkovým listem (slouží proti nadýmání) doměkka. Mezitím pokrájejte mrkve na špalíčky a cibule na měsíčky, smíchejte s olivovým olejem, solí, římským kmínem a čerstvě mletým pepřem a dejte asi na 20 minut při 200 °C péct. Během pečení zamíchejte. Hotovou zeleninu smíchejte s uvařenou čočkou a špenátem nebo jinými zelenými lístky (já mám radši špenát spařený vroucí vodou, ale záleží jen na vás) a dochuťte sekanou mátou a citronovou šťávou.

Semínka nebo ořechy (nejlépe přes noc namočené do vody, aby změkly) rozmixujte s trochou vody nebo olivového oleje a ochuťte prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, solí, lahůdkovým droždím a paprikou. Podávejte se salátem jako výživný dresink.

Tip: Jak správně vařit luštěniny, aby byly chutné a nenadýmaly? Dozvíte se to v článku Tipy & triky pro luštěniny!

Dáváte si salát i v restauracích, nebo máte pocit, že vám ho nikde neudělají tak, aby vám opravdu chutnal?

Reklama

Načítám