Článek
Jak si dopřát pořádné jídlo plné čerstvých ingrediencí a přitom nijak nestrádat ani chuťově, ani výživově? Připravte si dobrý sytý salát. Při kombinování se nemusíte přesně držet seznamu ingrediencí, ale nikdy nezapomeňte na bílkoviny (sýr, vajíčka, luštěniny, tofu, maso, semínka, oříšky) a zdravé tuky (olivový olej, avokádo, semínka či oříšky).
- Pro nehubnoucí část domácnosti můžete vždycky přidat kousek nasucho opražené slaniny, grilovaného masa či sýra anebo nabídnout majonézu... Sobě můžete salát zabalit i na druhý den do krabičky na oběd.
Studený fazolový salát s medovým kuřetem
4 porce kuřete a dresink:
500 g kuřecích prsou * 2 lžíce medu * 3 lžíce olivového oleje * 2 lžíce dijonské hořčice * 2 lžíce hrubozrnné hořčice * 3 stroužky česneku * lžička soli * ½ citronu
Salát pro 4 osoby:
4 rajčata * malá salátová okurka * hrnek sterilované kukuřice * plechovka fazolí * 1 zralé avokádo * 80 g tvrdého strouhaného sýra (čedar, gouda, ementál)
Postup:
Nejprve si připravte marinádu: ve šroubovací skleničce jednoduše protřepejte všechny ingredience. Kuře nakrájejte na menší filety a zalijte jej asi třetinou marinády, aby bylo celé obalené. Zbytek marinády poslouží jako dresink.
Maso marinujte alespoň dvě hodiny nebo ještě lépe přes noc. Poté ho z obou stran ogrilujte a pokrájejte na menší kousky. Rajčata a okurku omyjte, nakrájejte a smíchejte s kukuřicí, scezenými fazolemi, kousky avokáda, sýrem a masem. Zakápněte odloženým dresinkem a podávejte.

Svěží hořčičný dresink slouží zároveň jako marináda na maso i zálivkaFoto: Greta Blumajerová
Salát z pečené červené řepy s quinoou
4 porce salátu:
4 střední řepy * olivový olej * sůl * pepř * 100 g quinoy * 125 g rukoly, špenátu nebo polníčku * hrst dýňových semínek nebo vlašských ořechů * 120 g čerstvého kozího sýra nebo fety
Dresink:
2 lžíce dijonské hořčice * 2 lžíce medu * 2 lžíce olivového oleje * ½ citronu * ½ lžičky tymiánu * sůl
Postup:
Řepu oloupejte, nakrájejte na malé plátky (čím menší budou, tím rychleji se upečou), bohatě zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte při 200 °C 20 minut, v průběhu promíchejte. Zatím si vyrobte dresink – jednoduše promíchejte všechny ingredience.
Quinou uvařte v osolené vodě dle návodu a semínka nasucho na pánvi opražte, až se nafouknou. Upečenou řepu smíchejte s rukolou, quinoou, semínky a kousky sýra a zalijte dresinkem.

Pečená řepa, quinoa, rukola, kozí sýr a medovo-hořčičná zálivkaFoto: Greta Blumajerová
Čočkový salát s pečenou mrkví a ořechovým dresinkem
4 porce salátu:
1 hrnek černé nebo zelené čočky * 1 bobkový list * sůl * 12 karotek * 3 červené cibule * 2 lžíce olivového oleje * lžička římského kmínu * pepř * 125 g špenátu, rukoly nebo polníčku * hrst máty * ½ citronu nebo 2 lžíce oblíbeného octa
Oříškový dresink:
100 g slunečnicových semínek, kešu nebo mandlí, voda nebo olivový olej, 2 stroužky česneku, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, 5 lžic lahůdkového droždí, ½ lžičky sladké papriky
Postup:
Propláchnutou čočku uvařte s bobkovým listem doměkka. Mezitím pokrájejte mrkve na špalíčky a cibule na měsíčky, smíchejte s olivovým olejem, solí, římským kmínem a čerstvě mletým pepřem a dejte asi na 20 minut při 200 °C péct. Během pečení zamíchejte.
Dále si připravte dresink. Semínka nebo ořechy (nejlépe namočené přes noc ve vodě, aby změkly) rozmixujte s trochou vody nebo olivového oleje a ochuťte zbylými ingrediencemi.
Hotovou zeleninu smíchejte s uvařenou čočkou a špenátem nebo jinými zelenými lístky a dochuťte sekanou mátou a citronovou šťávou. Podávejte s dresinkem.

Sytá čočka a semínkový dip plný zdravých surovin chutná zatepla i zastudenaFoto: Greta Blumajerová