Hlavní obsah

Manželství bez sexu: Je jich až 20 procent!

Foto: thinkstock

Bez trvalého milostného napětí nemá většina vztahů šanci dlouhodobě vydržetFoto: thinkstock

Reklama

Neexistující milostný život. Je snad tohle téma, o kterém se budeme bavit v následujících letech? Hrozí i vám manželství bez sexu? Dejte si pozor již dva roky po svatbě!

Článek

Když dva se rádi mají, mají spolu i sex? Nutně to nemusí být pravidlem. Přibývá párů, které se označují jako „bezpohlavní“. Co to znamená? Odborníci tak označují dvojici, která má sex méně než desetkrát do roka. Zrovna přemýšlíte, kdy jste měli sex naposledy? Soustřeďte se na období po svatbě, to se totiž řadí mezi zlomové okamžiky!

Tak to aspoň uvádí americký gerontolog a intimní poradce Ed Weinsberg. „Odhaduje se, že tento proces, tedy období ,sucha', začíná pro většinu párů po dvou až deseti letech od sňatku,“ varuje odborník na svých stránkách s tím, že milování, ne jen sporadický sex, je pro životní pohodu potřebné. Co se může stát, když vášeň schází?

Radost, nebo povinnost?

„Brali jsme se před šesti lety. Z lásky. V tom období jsme spolu spali asi dvakrát do týdne. Pak jednou. Teď je to s bídou jednou do měsíce. A někdy ani to ne,“ vypráví pětatřicetiletá Jana a dodává: „Těžko říct, kde se stala chyba. Prostě jsme k tomu přišli jako slepí k houslím,“ krčí ramena s tím, že opustit manžela nechce, jenže dle vlastních slov ho potřebuje, aspoň občas, i jako muže, ne jen spolubydlícího. A takové pocity nemá jen ona, Janin případ zdaleka není ojedinělý.

Foto: thinkstock

Rozdílné nároky na frekvenci sexu jsou velmi častou příčinou rozpadu partnerstvíFoto: thinkstock

„Čas na sex? Nemám!“

Žádné cukrbliky, pravidelná erotická setkání ani inovativní nápady. Sex je jako nutná povinnost, která se přetrpí, když už opravdu není zbytí. Kolik lidí takhle žije? Časopis Newsweek odhaduje, že bezpohlavních párů je asi 15 až 20 procent. Přesné číslo nikdo nezná, protože absence intimity zrovna nepatří mezi záležitosti, se kterými by se člověk chlubil. A když už, tak se vztah bez sexu zlehčuje.

Například psycholožka Leila Collins se pro britský Daily Mail nechala slyšet, že sex mezi partnery často přestane fungovat po narození dětí. „Partneři sice tvrdí, že sex nepotřebují a až ho budou potřebovat, opět jej obnoví. Ale k tomu už obvykle nedochází," vysvětlila odbornice v souvislosti s tím, že dvojice se obvykle snaží výpadek sexu omluvit tím, že na sebe nemá čas nebo že ji uspokojují (či vyčerpávají) rodičovské povinnosti. A teď pozor, jak poznat, že i vy žijete v bezpohlavním vztahu?

Foto: thinkstock

Bolí ji dnes hlava? A co on? Včera pro něj byl přednější hokej... Mluvte spolu o tom, co vás trápí. Jednou může být na debaty pozdě...Foto: thinkstock

Partnerský test

Začněte analýzou, zda jsou potřeby vaše i vašeho partnera splněny. Odpověď zní ne? Pak v tom možná „plavete“ taky! Experti radí sestavit si seznam všech překážek (stres, únava, péče o děti a podobně), které vám brání v ložnicovém dovádění, s cílem překonat je a podělit se o svá sexuální přání a potřeby. Jak začít? Přeformulujte svoji žádost o změnu jako vzájemné úsilí. „Pojďme se učit spolu, a zlepšit tak náš vztah.“

Méně slov, více akce

K oživení intimity jistě pomáhá i otevřená konverzace, ale pozor na to, aby se jen nemluvilo, a „skutek utek“. Přejděte od slov k činům a závazně se domluvte, podle svých možností, že například jednou týdně bude večer patřit jen vám. Chtít ovšem musíte oba.

„Přemluvit někoho, aby se na sex těšil, vyhledával ho nebo po něm toužil, je nemožné,“ popisuje přední český sexuolog Zlatko Pastor ve své knize Tajemství ženské sexuality. Lámat něco přes koleno nemá smysl a v případě dlouhodobých neshod, nesouladu, a hlavně nechuti situaci změnit nezbývá nic jiného než vztah bez sexu ukončit. Pokud se tedy oba neshodnete, že vám takové soužití vyhovuje. Pak si nenechte do ničeho mluvit.

A kolikrát do roka máte sex vy?

Reklama

Načítám