Hlavní obsah

Máte už své bio džíny?

Foto: LPP Retaiĺ CZ

V čem jsou bio džíny lepší?Foto: LPP Retaiĺ CZ

Reklama

Každým rokem se prudce zvyšuje poptávka po oblečení z organických materiálů. Stalo se novým trendem, který se na módní scéně prosazuje stále výrazněji. Proč vlastně svět po bio bavlně tolik šílí? Čím se liší od té normální a proč je lepší?

Článek

Šaty bez chemie

Asi každý z nás miluje ten pocit, kdy si oblékne čisté voňavé oblečení z kvalitní bavlny. Příjemně se nosí, výborně saje pot a poskytuje nám volný a svobodný pohyb. Teď si však představte, že vaše tričko je ještě voňavější, prodyšnější a měkčí. Je to vůbec možné? Ano! Právě jste si koupili nové triko z bio bavlny.

Pěstování a zpracování bio bavlníku má totiž svá velmi přísná pravidla, díky kterým se výsledný produkt tolik liší. Pěstitel bio bavlny má zakázány geneticky modifikované rostliny, pesticidy a veškerou další chemii. Musí respektovat striktní zásady ekologického zemědělství a spolehnout se pouze na přírodu a její zákony. Díky tomu však získává tato surovina velmi vysokou kvalitu.

Formaldehyd? Děkuji, nechci!

A jak je to vlastně s konvenční bavlnou? Ta je během svého krátkého růstu „hýčkána" až čtvrtinou všech chemikálií použitých v zemědělství na celém světě. Ty mohou být, podle četných výzkumů, prokazatelné i v hotovém oblečení. A aby toho nebylo málo, čeká ji ještě nešetrné zpracování pomocí formaldehydu. Ten je při výrobě bio bavlny zakázán, proto se toto oblečení může pyšnit tak nezaměnitelnou příjemnou vůní.

Foto: LPP Retaiĺ CZ

Trendem je používání přírodních barvivFoto: LPP Retaiĺ CZ

Hurá na nákupy

Celosvětové šílenství po oblečení z organické bavlny nutí oděvní firmy ke stále častějšímu využívání tohoto materiálu ve svých kolekcích. Díky tomu nebude naše pátrání po ekologickém oblečení vůbec složité. Naše první kroky můžou vést třeba do běžně dostupných prodejen řetězců H a C Najdete tady poměrně značný výběr bio oblečení pro dospělé i děti, a to za příjemné ceny. K dostání jsou nejen trička, ale také svetříky, kalhoty, doplňky a spodní prádlo. Zatoužíte-li po ekologických džínách, vaše další kroky můžou směřovat třeba do prodejen Reserved. Od 20. září je v nich k dostání nová speciální kolekce džínů a triček z bio bavlny „Organic". Pro jejich barvení se používá přírodní barva indigo a vybrat si můžete hned ze tří odstínů, které jsou navíc opatřeny sepraným vintage efektem. Milovníci nakupování na internetu si pak jistě oblíbí stránky české oděvní firmy www.fugu.cz.

Máte také teď pocit, že je v dnešní době aktuální přísloví o životě v bavlnce? Tak nečekejte dál a na vlastní kůži vyzkoušejte, jaké to je, když se žije v bio bavlně.

Reklama

Související témata:

Načítám