Hlavní obsah

Melounové osvěžení: 6 nej receptů

Foto: Pavla Drlíková

Ovocný salát s melounem je osvěžujícíFoto: Pavla Drlíková

Reklama

Dostala jste chuť na meloun? Super! Máme pro vás skvělé recepty v podobě netradičního předkrmu, barevného salátu, drinků nebo lehkého zákusku. A navíc ještě přidáme pár praktických informací o tom, jak meloun správně naporcovat i vypeckovat. Takže s chutí do melounu!

Článek

Je meloun ovoce, nebo zelenina?

Že si nejste jisté? Není divu, meloun totiž často bývá nesprávně považován za ovoce, přitom jde o druh plodové zeleniny. Slovo meloun pochází z řečtiny a znamená „velké jablko“. Meloun vodní, tedy s červenou dužinou, obsahuje zhruba 91 % vody. Proto se stává vítaným zavodňujícím zdrojem pro organismus, ale zároveň je také hodně močopudný. Je poměrně nízkokalorický, obsahuje jen 15–30 kcal/100g a je vydatným zdrojem kyseliny listové, jablečné a citronové. Plody mají i vysoký podíl vitaminu A, dále vitaminů řady B (B1, B2, PP či P), vitaminu C a dalších minerálních prvků – železa či vápníku. Žlutý meloun, zvaný cukrový, je o něco sladší, má v sobě  6–8 % cukru (převážně sacharózy).

Tipy, jak na meloun

Každá kuchařka má jistě své vyzkoušené metody, přesto zde nabízíme pár pomocníků do kuchyně. Usnadní nám meloun naporcovat i odpeckovat. Vždyť která z nás by ta malá jadérka jedla dobrovolně a ráda?

  • Plátkovač: Pomůcka pro krájení sladkého žlutého melounu.
  • Vykrajovač dužiny: Meloun naporcujeme nožem na klínky a čepelí vykrajovače oddělíme dužinu od slupky. Je vhodný i do myčky, protože je vyrobený z nerezavějící oceli.
  • Odpeckovač: Vynikající pro snadné odpeckování vodních červených melounů. Meloun naporcujeme a pohybem odpeckovače směrem od slupky zbavíme jadérek.
Foto: etescoma.cz

Odpeckovač melounůFoto: etescoma.cz

A teď hurá na slíbené báječné recepty!

Meloun s fetou nebo šunkou prosciutto

Netradiční spojení sladkého melounu se slaným sýrem nebo slanou italskou šunkou je ideální kombinací pro milovnice nevšedních chutí. Báječně se hodí jako lehký předkrm, ale je možné ho zakousnout i jen tak jako jednohubky k vínu.

Potřebujeme:

  1. varianta: červený meloun, sýr feta (ten lze nahradit také obyčejným balkánským sýrem)
  2. varianta: žlutý meloun, šunka prosciutto, možno přidat i nastrouhaný parmezán

Postup přípravy: Červený meloun nakrájíme na menší trojúhelníčky a poklademe nakrájenými plátky fety. Tuto kombinaci lze také nakrájet na kostičky a zapíchat do jednotlivých kousků párátka jako na jednohubky. Pokud zvolíme druhou variantu, pokrájíme tedy žlutý meloun, na něj přepůlíme plátek šunky prosciutto a můžeme také dozdobit nastrouhaným parmezánem. Vše podáváme lehce vychlazené.

Barevný melounový salát

V horkých letních dnech si jistě pochutnáme na lehkém salátu, který nás osvěží. A potěší i naše děti, kterým můžeme do melounových mís zapíchnout pro zábavu prskavku.

Potřebujeme: 1 velký červený meloun, ale i žlutý meloun, 1 ananas, drobné sezonní ovoce (jahody, maliny, hroznové víno, jablka, pomeranče), limetkovou štávu, smetanu ke šlehání, hrstku nasekaných mandlí, strouhaného kokosu a rozinek naložených v rumu

Postup přípravy: Velký červený meloun přepůlíme a vydlabeme menší lžičkou dužinu. Kousky dužiny si dáme stranou do velké mísy. Vydlabané půlky melounu použijeme jako mísy na barevný salát. Můžeme je i po okrajích cik-cak ozdobně vykrájet. K dužině červeného melounu pak nakrájíme nadrobno ostatní ovoce včetně rozinek, zakápneme limetkovou šťávou z jedné limetky (podle chuti), posypeme kokosem a zalijeme smetanou. Navrch posypeme nasekanými mandlemi, kokosem a rozinkami. Kdo chce, může smetanu vyšlehat a zdobit pak barevný salát šlehačkou. A na závěr zapíchneme prskavky pro děti.

Foto: Pavla Drlíková

Melounový koktejl láká i svou barvouFoto: Pavla Drlíková

Melounový koktejl

A nyní přichází čas skvělého koktejlu. U toho melounového můžeme volit jak alkoholickou variantu, tak nealko formu.

Potřebujeme: červený meloun nakrájený na kostky, džus nejlépe pomerančový, ledovou tříšť nebo kostky ledu, perlivou vodu, růžové víno nebo sekt

Postup přípravy: Do mixéru dáme meloun s ledovou tříští, zalijeme džusem (asi deci až dvě, podle chuti) a přidáme cca dvě deci perlivé vody. Krátce na největší rychlost rozmixujeme a naléváme do vychlazeného džbánku nebo sklenic. Varianta s alkoholem je pak jednoduchá – k melounu a džusu přilijeme růžové víno a nebo sekt.

Bowle s melounem

K dalším oblíbeným melounovým variantám patří také domácí bowle. U tohoto nápoje je skvělé, že se dá také přizpůsobit ročnímu období a tím pádem sezonnímu ovoci či zelenině, které jsou zrovna v kurzu.

Potřebujeme: asi 1,5 až 2 kg melounu, 1 až 1,5 l vychlazeného bílého vína, 1 panák bílého rumu, 0,5 l sodovky, šťáva ze 2 citronů, 200 g cukru krupice (může být i vanilkový)

Postup přípravy: Nahrubo nasekanou dužinu melounu vložíme do nádoby, zasypeme cukrem, zalijeme rumem a citronovou šťávou. Necháme v lednici odležet nejméně dvě hodiny, ale můžeme i déle. Pak vše zalijeme vínem a sodou.

Tip: Jednotlivé drinky je příjemné pro oko dozdobit snítkou máty či plátkem limetky.

Foto: Pavla Drlíková

Žlutý meloun na karamelu se šlehačkou a skořicíFoto: Pavla Drlíková

Lehký zákusek z melounu

Jak se říká třešinkou na dortu je lahodný zákusek. A pro letní dny se hodí něco méně kalorického, abychom si udržely postavu do plavek.

Potřebujeme: Dužinu z poloviny červeného melounu, 2 balíčky piškotů, 2 kelímky zakysané smetany, 1 kelímek šlehačky, 150 g cukru moučka, šlehačku a nastrouhané pistácie na ozdobu

Postup přípravy: Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní zakysanou smetanu a cukr. Do menší dortové formy rozložíme celofán nebo alobal a na něj poskládáme vrstvu piškotů. Ty poklademe tenkou vrstvou melounové dužiny a vrstvou krému. Postup vrstvení ještě zopakujeme a zakončíme piškoty, které pokapeme citronovou šťávou nebo šťávou z vydlabaného melounu. Zatížíme a dáme do chladničky nejméně na 2 hodiny, nejlépe však přes noc. Hotový nepečený dortík lze ozdobit šlehačkou a posypat mletými pistáciemi.

Náš tip: Pečený meloun na karamelu

Další super recept na sladkou tečku je spojením těch nejvybranějších chutí. Určitě za něj doma sklidíme úspěch jak u partnera, tak u dětí. Je velmi jednoduchý a rychlý.

Potřebujeme: Plátky žlutého melounu zbavené jadérek i tvrdé slupky, 200 až 400 g cukru krupice (podle množství melounu), šlehačku, špetku skořice

Postup přípravy: Na pánvičce rozpustíme cukr do karamelu. Hned v něm obalujeme plátky osušeného melounu, než karamel začne tvrdnout. Plátky vyskládáme na talířek či misku a můžeme ještě lehce zalít kapkou karamelu. Pak přidáme šlehačku a špetku skořice a podáváme ještě teplé.

Všem přejeme dobrou chuť a budeme rádi, když nám napíšete své melounové recepty! Vkládat je můžete do rubriky Vaše recepty.

Reklama

Související témata:

Načítám