Hlavní obsah

7 chyb při hubnutí. Nedělejte je!

Foto: Thinkstock

Jezte méně, ale častějiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zas a znovu začínáte s dietou, ale stále se vám nedaří? Stop! Zcela určitě děláte nějakou chybu. A tohle jsou ty nejhorší! Dáme vám návod, jak je odstranit, a váha se konečně pohne směrem dolů!

Článek

Neexistuje univerzální návod na hubnutí pro všechny, ale chyby, kterých se při redukčním režimu dopouštíte, mohou mít na váš úspěch velký vliv!

1. Hlad

Zásada číslo jedna je, že nikdy nesmíte trpět při dietě hlady! A tak paradoxně často dieta začíná tím, že musíte víc jíst, i když vlastně toužíte jíst méně. Když už ale dojde k tomu, že cítíte hlad, je zle. Tělo si začne automaticky vytvářet tukové zásoby. Všechno, co spálí, jde ze svalové hmoty.

Co je správné: Jezte minimálně pět jídel denně cca po 2 až 3 hodinách. Pokud i tak pocítíte hlad, je třeba v porcích přidat a zaměřit se detailněji na skladbu jídla. Ukázkový dietní jídelníček najdete zde. Vždy se snažte mít pro případ, že vás hlad přepadne, u sebe nějakou první pomoc, třeba zeleninu.

2. Špatný pitný režim

Buď pijete málo, nebo špatné věci. Dostatečný příjem tekutin má nejen očistné účinky, ale také utlumí pocit hladu.

Co je správné: Po ránu se doporučuje na lačno sklenka vlažné vody s citronem. Během dne je možné pít vodu nebo také naředěné ovocné šťávy a bylinné čaje. U sáčkových ovocných čajů si dejte pozor na doslazování. Granulované nápoje bývají přeslazené a obsahují barviva, což není nic moc. Pokud se nechcete vzdát alkoholu, zkuste sklenku vinného střiku. Kávě se pokuste vyhnout. Nejhorší variantou je s mlékem a oslazená. Pít se naučíte tak, že si neustále před sebe dáváte sklenku a dolíváte. Mám vyzkoušené, že cca po 14 dnech trápení se konečně dostavila žízeň. Za den je třeba vypít minimálně 4 dcl na deset kilogramů váhy.

3. Snídaňové prohřešky

Mnoho z vás mi tvrdí, že na snídani nemáte chuť nebo že ji nestíháte. Myslíte si, že je jedno, kdy si dáte první jídlo? Omyl! Pokud například vstáváte v šest hodin a najíte se poprvé v jedenáct, není to snídaně!

Co je správné: Nasnídejte se do půl hodiny od doby, kdy jste vstali, a to i v případě, že nemáte hlad. „Pokud se stane, že cítíte hlad bezprostředně po snídani, asi do půl hodiny, může to mít dva důvody. Prvním je, že jste toho snědli málo. Druhým důvodem může být nedostatek jednoduchých sacharidů, tedy cukrů,“ vysvětluje lékař Igor Bukovský. Pokud má vaše snídaně správné složení, postačí zvětšit porci. Pokud se jedná o druhou variantu, přidejte do své snídaně trochu medu, javorový sirup, banány, hroznové víno, hrozinky, datle, melasu, domácí ovocný džem a podobně. Důležité je také jíst pomalu – doporučuje se půlhodinová snídaně. Za malé přivstání vám hubnutí stojí, nebo ne?

4. Čas a skladba večeře

Velkým mýtem je poslední jídlo v pět hodin, zejména když jdete spát o půlnoci. Záleží ovšem na tom, co si dáte, což je další kámen úrazu.

Co je správně: „Když jste dlouho vzhůru, je čas si dát druhou večeři. Mělo by to ovšem být něco lehkého,“ radí Igor Bukovský. Problém by vám neměl udělat například bílý nízkotučný jogurt se lžičkou medu nebo celozrnný knäckebrot s cottage sýrem nebo tofu pomazánkou. K tomu se dá přidat čerstvá zelenina nebo méně sladké ovoce jako jablka, hrušky, citrusy, kiwi, rybíz, jahody a další. Nejhorší jsou na noc sacharidové pokrmy a tučná jídla. Večeře by měla obsahovat bílkoviny s nízkým obsahem tuku (fazolové chilli, tofu, cottage, nízkotučný tvaroh, drůbeží maso připravené bez tuku, ryby bez oleje a podobně) a také komplexní sacharidy (celozrnné pečivo, naturální rýže…). Poslední jídlo by mělo být dvě až tři hodiny před spaním.

5. Nedostatek pohybu

Lze zhubnout bez cvičení? Ano, ale kolik? Nejde jen o sport, ale pokud nemáte pohyb vůbec žádný, patrně se vám nepodaří zhubnout, kolik byste si představovali. Sedavé zaměstnání, pak přesun autem domů a večer u televize výdej energie nepokryje.

Co je správně: Nemusíte hned platit drahou permanentku do posilovny. Bohatě postačí trochu více chodit, zkusit se s rodinou o víkendech projít na čerstvém vzduchu, chodit do schodů, když jsou v dosahu, u televize si zajezdit na rotopedu nebo zkusit další tipy domácího, a tedy velmi levného cvičení, zkrátka přirozeně se hýbat. Ideální je, když máte pohyb každý den, pak také budete rychleji hubnout. Trenér Michal Šubr doporučuje: „Dvakrát týdně je pouze na udržování, dvakrát aerobní trénink a jednou silový, to už je lepší.“ Vždy je dobré cvičit v hubnoucím režimu v poměru 1 : 2, přičemž převládá aerobní cvičení. Zkuste třeba tyhle sporty.

6. Přílišná očekávání

Zhubnout deset kilo za měsíc? Buďte realisti! To se vám těžko podaří, není to zdravé a zavání to jo-jo efektem. Nemá tedy cenu věšet hned hubnutí na hřebík nebo zkoušet další nesmyslnou dietu, když se poslední týden ručička nehla ani o píď.

Co je správně: Čím pomaleji budete hubnout, tím jistější bude, že si váhu udržíte. I když to záleží i na vaší kázni a motivaci. Přestaňte sledovat váhu každý den a tento čas věnujte studování zdravé životosprávy. Bude se vám to hodit už navždy! Návod na správné vážení najdete zde.

7. Nesprávná motivace

Chcete zhubnout kvůli sobě? Nebo kvůli tomu, abyste byli pro partnera atraktivnější? Nesprávná motivace je další velkou chybou. Hubnutí sice začíná v hlavě, ale vztahové věci za vás nevyřeší!

Co je správné:Než se dáte do hubnutí, naučte se mít rádi sami sebe. Až pak popřemýšlejte, proč to vlastně chcete udělat. Chcete mít lepší pocit ze sebe samých? Chcete si zvýšit sebevědomí? Chcete být zdraví? To je ta nejlepší motivace, jakou můžete mít!

Tak co, které z těchto chyb děláte vy?

Zdroj: Hubnutí bez blbnutí, Igor Bukovský

Reklama

Související témata:

Načítám